İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Libya-Tunus sınırında 10 gün
İHH Acil Yardım Koordinatörü Recep Güzel, Libya ile Tunus arasındaki Ras Cedir sınır kapısında 10 gün boyunca yaşadıklarını sıcağı sıcağına anlattı. Güzel, “Sınırın sıfır noktasında Libya’dan kaçan in
Afrika, Tunus 07.03.2011

10 gündür Libya-Tunus sınırında bulunan ve acil yardım çalışmalarını yürüten İHH Acil Yardım Koordinatörü Recep Güzel, bölgedeki son durum ve İHH çalışmaları hakkında bilgi verdi. İHH’nın olayların ardından iki grup oluşturarak Libya’da yardım çalışmaları yürüttüğünü ifade eden Güzel, ‘‘Olayların ardından Mısır ve Tunus üzerinden Libya’ya giriş yaparak yardım çalışmalarını organize etmek için 2 gruba ayrıldık. Başkan yardımcısı Ahmet Sarıkurt ve doktorlardan oluşan ekibi, Mısır üzerinden Libya’ya girerken; biz 6 kişilik bir ekip Tunus-Libya sınırı olan Ras Cedir sınır kapısında çalışmalar yürüttük” şeklinde konuştu.

Çatışmaların artması üzerine Ras Cedir sınır kapısına büyük bir yığılma olduğunu söyleyen Güzel, sözlerine şu şekilde devam etti: ‘‘Açıkçası sınır kapısına bu kadar büyük bir yığılma olmasını beklemiyorduk. İlk günler sınır kapısına 2 – 3 bin kişi gelirken, ilerleyen günlerde bu sayı günde 50 – 60 bine çıktı. Sınır kapısında tam bir insani kriz yaşanmaya başlandı. Özellikle Mısırlı, Afrikalı, Bangladeşli vatandaşlar sahipsiz kaldılar. İçme suyu bile bulamayacak hale düştüler. İHH olarak, hızlı bir şekilde acil yardım çalışmalarını organize ettik. Bölgeye gider gitmez sıcak yemek dağıtımına başladık. Kurduğumuz aşevinde günlük 7 bin kişiye sıcak yemek dağıtımı yaptık. Sahipsiz olan ve çadırlarda kalan farklı ülkelerden 3 bin kişiye de ayrıca günlük gıda dağıtımı gerçekleştirdik.’’

Yardımları İHH organize etti

Binlerce insanın biriktiği ve bir insanlık dramının yaşanmaya başlandığı Ras Cedir sınır kapısında İHH’dan başka organize olabilen bir kurum olmadığını söyleyen Güzel, Tunusluların tahliye edilen insanlar için getirdiği yardım malzemelerini İHH’nın dağıttığını söyledi.

Güzel, dağıtımlar konusunda Birleşmiş Milletlere (BM) de yardımcı olduklarını ifade etti.

Sınırdan 600 Türk, 512 Vietnamlı geçirildi

Recep Güzel, “Biz sınır kapısında sorun yaşayan 600 Türkü ve 512 Vietnamlı vatandaşı sınırdan sorunsuz bir şekilde geçirmeyi başardık. Her türlü ihtiyaçları karşılanan Türkler, elçiliğin belirlediği otellere sağ salim ulaştırıldı” dedi.

İHH ekipleri çalışmalarına devam ediyor

5 kişilik ekibin Türkiye’ye geri döndüğünü ancak sınır kapısında hala İHH ekipleri olduğunu anlatan Recep Güzel çalışmaların devam ettiğini belirtti. Sınır kapısında düzenli olarak yemek dağıtımlarının sürdüğünü ifade eden Güzel, Libya’da bulunan ekibin de 3 Türkiyeli doktorla birlikte ağırlıklı olarak ilaç yardımı ve sağlık çalışmalarını yürüttüğünü kaydetti.

Güzel, sınırda bulundukları süre içerisinde Tunus halkının kendilerine yardımlarından dolayı teşekkür ettiğini belirtti. Tunusluların, Mavi Marmara olayından dolayı İHH’yı yakından takip ettiğini ifade eden Recep Güzel, “Tunus halkı ve Tunus’taki çeşitli kurumlar, Libya’dan tahliye edilen vatandaşlara dağıtılmak üzere bize ayni bağışlarda bulundular. Gelen bağışların artması üzerine bir depo kiralayarak lojistik merkezimiz yaptık. Biz İHH olarak El Nahda hareketi Lideri Raşit Gannuşi’yi de defalarca Türkiye’de ziyaret ettik. Burada Tunusluların tüm bu gelişmelerin yakinen takip ettiklerine şahit olduk. Bu da bizim işimizi kolaylaştırdı” diye konuştu.

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gıda Güvencesi Sektörü’nde Uluslararası Koordinasyon Mekanizması verilerine göre Gazze'de günlük olarak en fazla sıcak yemek ve ekmek dağıtımı yapan uluslararası kuruluşlar arasında yer aldı. Çalışmalarını sürdüren vakıf, Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Ramazan’da da her gün 48 bin kişiye iftar yemeği ikramında bulunuyor.
18.03.2024
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırmaya devam ediyor. Her gün 32 bin kişiye sıcak yemek dağıtımında bulunan vakıf; 7 Ekim’den bu yana gıda kolisi, battaniye ve tıbbi malzeme gibi farklı kalemlerde on binlerce Gazzeliye destek oldu.
16.02.2024
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla başlatılan kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 4 bin 608 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
06.02.2024