İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Mavi Marmara gemisi Filistin’e dualarla uğurlandı
Ambargo altındaki Filistin’e insani yardım malzemesi ve yaklaşık 750 yolcuyu götürecek olan Mavi Marmara gemisi Sarayburnu limanından dualarla uğurlandı.
Filistin, KuzeyKıbrıs, Ortadoğu, Türkiye 22.05.2010

Ambargo altındaki Filistin’e insani yardım malzemesi ve yaklaşık 750 yolcuyu götürecek olan Mavi Marmara gemisi Sarayburnu limanından dualarla uğurlandı.

Gemiyi uğurlama törenine binlerce insan katıldı. Sarayburnu limanında yer gök Filistin bayraklarına boyandı. Eline Filistin bayrağını alan geminin bulunduğu alana geldi. Etkinlik adeta bir mitinge dönüştü. Gemi için küpe ve yüzüklerini bağışlayan kadınlar oldu. Tekne ve vapurlar da denizde geminin uğurlamasına eşlik etti.

Geminin uğurlanmasına sivil toplum kuruluşlarından, siyasi partilerden, sanat ve iş dünyasından da önemli isimler katıldı.
Gemi uğurlanmadan önce Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım çalışmasını organize eden İHH İnsani Yardım Vakfı, Free Gazze, Malezya, Kuveyt, Cezayir, Yunanistan, İngiltere ve İrlanda’daki temsilciler birer konuşma yaptı.

Yıldırım: Geri adım atmayacağız

İHH Başkanı Bülent Yıldırım, alandan bulunan herkesten helallik dileyerek konuşmasına başladı. İsrail’in tehditlerine aldırış etmeyeceklerini ifade eden Yıldırım, “Gitmekte kararlıyız. Geri adım atmayacağız. İzzet Şahin’le birlikte zindanları yaşadık. Afganistan’a yetimhane açmak için giden arkadaşlarımızı Faruk Aktaş ve Bahattin Yıldız şehit oldular. Bir ayda hem zindanı, hem şehadeti yaşadık. Allah yolumuzu açık etsin. Bizim arkamızda milyonların duaları var” dedi.

Yıldırım, harekete destek veren AK Parti, Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisine teşekkür etti.

İsrail’in Filistin halkına Hitlerin Yahudilere davrandığı gibi davrandığını ifade eden Yıldırım, “Almanya’da Hitler esir kampı kurdu. Şimdi ise Siyonizm Filistin’de esir kampı kuruyor. Buradan İsrail’e sesleniyorum. Gelin bu krizi iyi yönetin. Eğer bu hareketi engellerseniz dünyada yalnızlaşırsınız, siz zarar görürsünüz. Bu gemiler insani yardım gemileri. İçinde bir çakı bile yok. Çocuklar, kadınlar, yaşlılar olacak. Tıbbi malzeme ve ilaçlar olacak. 120 kalem ilaç var” diye konuştu.

Yıldırım’dan sonra konuşan Filistin 48 Toprakları Hareketi Başkanı Şeyh Raid Salah, konuşmasında Başbakan Tayip Erdoğan’a övgülerde bulundu. Salah, bütün Arap liderlerin Erdoğan’ı örnek alması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin hem halkıyla hem de devlet olarak Filistin’le omuz omuza olduğunu kaydetti.

AK Parti Muş Milletvekili Seracettin Karayağız ise Filistin’in tamamen kapalı bir açık hava cezaevi haline getirildiğini belirtti. Karayağız, “İsrail’in silahları kararlı insanlardan daha güçlü olamaz. İsrail, binlerce insanı öldürüyor. Sonra da kalkıp İslami terör diyor. Bunu kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

Filistin Türkiye Büyükelçisi Nebil Maruf da bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından gemi dualarla uğurlandı. Mavi Marmara gemisi 40 saat sürecek bir yolculuktan sonra Antalya’ya ulaşacak. Yolcuların önemli bir kısmı Antalya’da gemiye binecek. İsrail engellemezse geminin 26 Mayıs 2010 tarihinde Gazze’ye ulaşması bekleniyor.

Hareket 9 gemiden oluşuyor

İHH İnsani Yardım Vakfı ve Free Gazze gibi uluslararası insani yardım kuruluşları 2006 yılından beri İsrail tarafından ambargo altında tutulan Filistin halkına yardım etmek için gemilerle yardım çalışmasını başlattı.
Yardım filosunda Türkiye’den 3, Yunanistan’dan 1, İrlanda’dan 1, İngiltere’den 2, Cezayir’den 1 ve Kuveyt’ten 1 olmak üzere toplam 9 gemi bulunuyor.

Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım olarak isimlendirilen harekete yaklaşık 50 ülke ve binlerce sivil toplum kuruluşu, aktivist destek veriyor. Hareket şimdiye kadar Filistin’e yapılan en büyük yardım organizasyonu olarak dikkat çekiyor.
Gemiler Filistin’e ilaç, tıbbi malzeme, çimento, demir, prefabrik evler, çocuk oyunları vb. insani yardım malzemeleri götürecek. Yardım malzemeleri toplam 10 bin tondan oluşuyor.

İstanbul’dan 2’si yük gemisi birisi yolcu gemisi olmak üzere 3 gemi yola çıktı.
Avrupa’dan gelen gemilerle İstanbul’dan çıkan gemiler, uluslar arası açık sularda buluşulacak.
Gemiler 25 Mayıs 2010 Salı günü Antalya’dan Gazze’ye doğru hareket edecek. İsrail engellemezse gemilerin 24 saat sonra Gazze’de olmazsa bekleniyor.

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gıda Güvencesi Sektörü’nde Uluslararası Koordinasyon Mekanizması verilerine göre Gazze'de günlük olarak en fazla sıcak yemek ve ekmek dağıtımı yapan uluslararası kuruluşlar arasında yer aldı. Çalışmalarını sürdüren vakıf, Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Ramazan’da da her gün 48 bin kişiye iftar yemeği ikramında bulunuyor.
18.03.2024
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırmaya devam ediyor. Her gün 32 bin kişiye sıcak yemek dağıtımında bulunan vakıf; 7 Ekim’den bu yana gıda kolisi, battaniye ve tıbbi malzeme gibi farklı kalemlerde on binlerce Gazzeliye destek oldu.
16.02.2024
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla başlatılan kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 4 bin 608 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
06.02.2024