İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Mavi Marmara Hukuk Raporu yayınlandı
İHH İnsani Yardım Vakfı Türkiye ve dünyada açılan Mavi Marmara davalarına dair kapsamlı bir rapor yayınladı.
Filistin, Filistin-Gazze, Ortadoğu, Türkiye 30.01.2013

 İHH İnsani Yardım Vakfı, İsrail’in Gazze Özgürlük Filosu’na saldırısı sonrası katılımcılar tarafından Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yürütülen hukuk mücadelesini anlatan kapsamlı bir rapor hazırladı.

İHH İnsani Yardım Vakfı İnsan Hakları ve Hukuk Komisyonu tarafından hazırlanan rapor İsrailli komutanların yargılandığı Türkiye’deki Mavi Marmara Ceza Davası başta olmak üzere, ulusal ve uluslararası yargı organlarındaki hukuki çalışmalar hakkında bilgiler içeriyor.

Saldırının yaşandığı andan itibaren ulusal ve uluslararası ilgili hukuk mercilerini harekete geçirmek üzere mağdur gerçek ve tüzel kişiler tarafından ve üçüncü şahıslarca çeşitli girişimlerde bulunulduğunu aktaran rapor 2,5 yılı aşkın süredir devam eden hukuki süreci gözler önüne seriyor.

Mavi Marmara Hukuk Raporu’nu okumak için tıklayınız

Rapordan

“Gazze’ye insani yardım götürmek amacıyla yola çıkan ve sadece yardım gönüllüleri ile insani yardım malzemesi taşıyan Mavi Marmara, Sfendoni, Challenger I, Eleftheri Mesogios, Gazze I ve Defne-Y gemilerinden oluşan Gazze Özgürlük Filosu, 31.05.2010 günü İsrail askerî güçlerinin hukuk dışı saldırı ve müdahalesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu saldırı esnasında ve devam eden süreçte dokuz insani yardım gönüllüsü hayatını kaybetmiş, 52’si ağır olmak üzere 156 yardım gönüllüsü yaralanmış, Filo katılımcıları hiçbir yasal dayanak olmaksızın hapsedilmiş, yaralılara kelepçe takılmış, bazı yaralılar günlerce hücrelerde alıkonulmuş ve kendilerine işkence ve kötü muamelede bulunulmuş, Filo katılımcılarına ait şahsi eşyalara el konulmuş ve gemilere çeşitli maddi zararlar verilmek suretiyle birçok haksız fiil işlenmiştir.

Olay anından itibaren ulusal ve uluslararası ilgili hukuk mercilerini harekete geçirmek üzere mağdur gerçek ve tüzel kişiler tarafından ve üçüncü şahıslarca çeşitli girişimlerde bulunulmuş bu çerçevede BM İnsan Hakları Konseyi çok açık bir şekilde çeşitli suçlardan İsrail’i suçlu bulan raporu oylanmış ve kabul edilmiştir. Ayrıca, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde, Türkiye dâhil evrensel yargı yetkisi olan ülkelerde (Belçika, İspanya, İtalya ve Güney Afrika Cumhuriyeti) ulusal soruşturma ve davalar söz konusudur.

Gazze Özgürlük Filosu’na yapılan saldırı ile ilgili olarak yürütülen hukuki süreçte dünyanın dört bir yanından hukukçular çalışmaktadır. Dönem dönem bir araya gelen avukat ve hukukçu akademisyenler, adaletin sağlanması için çeşitli katkılar sunmaktadır.”

İlgili haberler
Tümünü gör
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa İHH tarafından “10. Yetim Dayanışma Gecesi” programı düzenlendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkı sunduğu program, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2 bini aşkın kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Bursa, Yetim
25.12.2022
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
İHH, Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu başladı.
Kurban
03.06.2022
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH İnsani Yardım Vakfı, Suriye'nin kuzeyindeki Akterin kasabasında cami inşa etti.
02.06.2022