Dünyanın dört bir yanından yüzlerce yardım gönüllüsüne kurşun yağdıran İsrail komandoları 9 Türkiyeli aktivisti şehit etmiş onlarcasını da yaralamıştı. 31 Mayıs 2010 günü gerçekleştirilen saldırı dünya için bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.
İHH Kitap, insanlık tarihine iz bırakacak bu sivil girişimin, Gazze Özgürlük Filosu’nun, hazırlık aşamasından makûs saldırı ve sonrasına kadar yaşanan süreci ve aktivistlerle yapılan söyleşileri “Mavi Marmara/Gazze Özgürlük Filosu” ve Küresel Vicdanın Dilinden Özgürlük Filosu –Yolcularla Söyleşiler kitapları ile okuyucuyla buluşturdu.
Literatüre “Mavi Marmara saldırısı’’ adıyla geçen bu olay, ‘‘Mavi Marmara/Gazze Özgürlük Filosu’’ adlı kitapla bizzat yaşayanların dilinden, bilinmeyen detayları ile okuyucuyla paylaşılıyor. Kitaplarda okuyucuya, Özgürlük Filosu’nu yola çıkmaya sevk eden nedenler, filo organizasyonunun hazırlığı, filonun yola çıkışı, yolculuk, saldırı ve sonrasında yaşananlara kadar birçok konu, organizatörlerin ve filo katılımcılarının şahitliklerine dayanarak birincil kaynaklar üzerinden aktarılıyor.
Kitapta 21. yüzyılın en büyük vahşetlerinden biri olan Özgürlük Filosu’na yapılan saldırıya ortak akıl, ortak vicdan ve ortak bir dille harekete geçen insanlığın nasıl bir küresel tepki gösterdiğine de ayrıca yer veriliyor. İsrail askerî güçlerinin gerçekleştirdiği saldırıyla ilgili BM İnsan Hakları Konseyi tarafından oluşturulan Uluslararası Vaka İnceleme Heyeti raporu, Türk Ulusal Araştırma ve İnceleme Komisyonu raporu ve İsrail tarafından oluşturulan Turkel Komisyonu raporlarının karşılaştırmalı değerlendirmesinin yapıldığı çalışma, İsrail’in uluslararası hukuk ihlallerine dikkat çekiyor.
Gazze’ye Özgürlük Filosu’nda ambargo altındaki insanlara yardım ulaştırmak için yolculuk eden aktivistlerle söyleşi yapan Zahide Tuba Kor ise bu söyleşileri KÜRESEL VİCDANIN DİLİNDEN ÖZGÜRLÜK FİLOSU –Yolcularla Söyleşiler ismiyle kitaplaştırdı.
Özgürlük Filosu’nun 39 yolcusu, filoya katılma hikâyelerine ve umutla çıktıkları yolculuğa; İsrail saldırısı esnasında ve ardından gemide, Aşdod Limanı’nda, hapishane araçlarında, hapishanede ve havalimanında bizzat maruz kaldıkları veya şahit oldukları oldukça çarpıcı olaylara; ülkelerine geri dönüşlerinde aldıkları tepkilere; filonun başarısı, uluslararası hukuki süreç ve İsrail hakkındaki düşüncelerine; Mavi Marmara’nın kendileri için ne anlam ifade ettiğine; İsrail’in ve İsrail’e yakın çevrelerin Özgürlük Filosu, Mavi Marmara yolcuları ve Gazze’ye ilişkin yürüttükleri propagandalar hakkındaki görüşlerine dair yöneltilen pek çok soruya içtenlikle cevap veriyorlar. Kitap Şeyh Raid Salah, Osama Qashoo, Ayşe Sarıoğlu, Laura Arau Crusellas, Dimitris Pleionis gibi 39 farklı aktivistin röportajlarını içeriyor.
İHH Kitap, her yönüyle Gazze Özgürlük Filosu’nun ele alındığı bu eserlerle haksızlığa ve adaletsizliğe karşı insanlığın nasıl tek bir ses olduğunun belgesini gelecek nesillere taşımayı ve dünya barışına katkıda bulunmayı hedefliyor.