İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Mavi Marmara yolcusuna hapishanede skandal ziyaret
İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde görülen Mavi Marmara Davası bugün gerçekleştirilen 9. Duruşma ile devam etti.
Filistin, Türkiye 02.06.2015

İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde görülen Mavi Marmara Davası bugün gerçekleştirilen 9. Duruşma ile devam etti.

Mavi Marmara davasının 9. Duruşmasında ilk defa ifade veren Yeni Zelandalı aktivist Nicola Lesley Enchmarch anlattıkları ile herkesi şaşkına çevirdi.

İsrail’in Mavi Marmara gemisine gerçekleştirdiği saldırıda bacağına 2 kurşun isabet eden Nicola Lesley Enchmarch bir çok yaralının şahidiyken Cevdet Kılıçlar da yanı başında şehit edilmişti. Nicolau uzun zaman Cevdet Kılıçlar’ın şehadetinin üzüntüsünü ve saldırının vahşetini üzerinden atamadı.

Bugün ilk kez Mavi Marmara Davası için ifade veren Nicola duruşmada verdiği ifadede İsrailli bir işadamının İsrail hapishanesine gerçekleştirdiği skandal ziyareti mahkeme huzurunda anlattı.

Nicola Lesley Enchmarch verdiği ifade de şunları anlattı: ‘Mavi Marmara yolcuları Ber Shawa hapishanesinde tutulurken iki kişi “Yeni Zelanda büyükelçiliğinden geliyoruz” diye hapishaneye geldiler. Onlara “siz Yeni Zelandalı değilsiniz. İsraillisiniz” dedim ve bu kişilerle tartışmaya başladım. Bunun üzerine biri resmi memur biri de işadamı olduğunu söyleyen kişiler aldıkları pasaportunu geri vermediler ve alıp hapishaneden gittiler. Bu işadamı bana kartvizitini vererek kendisiyle kontak kurmamı ve yardımcı olacağını söyledi. Sonradan öğrendim ki İsrail hapishanesinde Konsolosluk görevlisi gibi içeriye giren bu işadamı Şimon Perez ve birçok İsrailli bakanın da arkadaşı olan tüccar Gad Proper’di.’

Tüm yolcuların Ben Gurion havaalanına gelecekken pasaportunun geri verilmediğini de aktaran Nicola ifadesine şu şekilde devam etti: ‘Önce Türkiye’ye sonra da ülkeme döndüm. Pasaportunu geri almak için Yeni Zelenda yönetimine başvurdum. Yeni Zelendalı yetkililer 6-8 hafta arasında pasaportumu araştırdı. Pasaportum Tayland Bangkok’ta bulundu. Bu arada bu işadamının adını internette araştırdığımda bu kişinin oldukça meşhur zengin bir işadamı tüccar olduğunu öğrendim. Pasaportumun farklı amaçlarla kullanılıp kullanılmadığından emin değilim.’



Yeni Zelanda vatandaşı olan Mavi Marmara yolcusu Nicola Lesley Enchmarch duruşmada verdiği ifadenin ardından şikayetçi olduğunu ve davaya katıldığını beyan etti.

Daha sonra dinlenen mağdurlardan hukukçu Nedim AhmedKhan (Pakistan), gözünün üzerinden yara alan AbdelkaderAkani (Cezayir), diğer Cezayir vatandaşı olan gazeteci AzzedineZehauf , lise öğretmeni MansourRebah, ve doktor Mohamed El YazidMezoued ifade vererek şahit oldukları katliam, yaralama, hırsızlık, işkence ve onur kırıcı muameleleri Mahkeme huzurunda anlattılar.

İnterpol kararının bir an önce Interpole gönderilip suçluların elini kolunu sallayarak dolaşmamaları gerektiğini, tutuklu yargılanmalarını talep ettiler.

Cezayirli doktor MohamedEl Mezoud üzerinde hala şehit kanlarının izi olan yeleği ile duruşma salonuna geldi ve doktor olarak çok sayıda yaralı ve 4 şehit hakkında şahitliklerini paylaştı.



Ölüm listesinde ben de vardım

9. duruşmada son olarak İHH yönetim kurulu üyesi olan Osman Atalay ve Ahmet Emin Dağ ifade verdiler. Ahmet Emin Dağ İsrail askerlerinin cebinde yer alan ölüm listesinde ismi ve resmi olan kişilerden birisi olarak direkt hedef alınarak gelinen kişilerden olduğunu, kendisini öldürmeye gelen kişilerin serbestçe dolaştığını Interpol kararının bir an önce gönderilip uygulanarak tutuklanmalarını talep etti.


İnterpol kararı 1 yıldır neden gönderilmiyor.

Osman Atalay “10 şehidin ruhu inciniyor. Neden Interpol kararı, 1 yıldır bekletilerek Interpole, gönderilmiyor?” diyerek “Bu bizi Mavi Marmara yolcularını incitiyor” dedi.

Duruşmada mağdur avukatları, yabancı mağdurların yabancı avukatları, sanık İsrailli komutanların avukatları ve mağdurlar ile şehit aileleri hazır bulundular.

Duruşmanın sonunda ayrıca, geçen duruşmada verilmiş olan karar üzere Türkiye Adalet Bakanlığı’nın Interpol Kırmızı Bülten Kararını Interpole gönderilmesi hususunun akıbeti hakkındaki durum sorulmuştu.

Cevaben Interpole Mahkeme kararını göndermek zorunluluğu bulunan ve 1 yıldır kararı bekleten Adalet Bakanlığı’nın Mahkemeye değerlendirmenin devam ettiğine dair bir yazılı beyanla 21.5.2015 tarihinde cevap verdiği görüldü. Mağdur avukatlarının “Mahkemenin kararına rağmen Interpol kararının gönderilmesi hususunun yerine getirilmemesi ve Adalet Bakanlığının takdir ve karar yetkisinin olmadığı” itirazını sundu. Mahkeme sanıkların tutukluluk halinin devamına ve Interpol kararının gönderilmesi hususunda sonucun beklenmesine ve akıbetin yeniden sorulmasına karar verdi.

Bir sonraki duruşmanın 18.11.2015 tarihinde saat 10:00’da yapılmasına karar verildi.

İlgili haberler
Tümünü gör
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Soğuk havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Üçyüzlü Metro Durağı'ndan Bağcılar Meydanı'na yürüdü. İHH ve birçok sivil toplum kuruluşunun organize ettiği yürüyüşte katılımcılar, teröre ve işgalci İsrail’in zulümlerine tepki gösterdi.
11.01.2024
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Yamanevler Metro Durağı'ndan Ümraniye Meydanı'na yürüdü.
07.01.2024
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İHH İnsani Yardım Vakfı Arama Kurtarma Birimi’nin öncülüğünde “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” sloganıyla araç konvoyu düzenlenecek. Yarın saat 20.00’de Maltepe Orhangazi Parkı’ndan başlayacak konvoy eylemi, Söğütlüçeşme’de sona erecek.
27.12.2023