İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Mayıs’ta Filistin’e
Farklı din ve dillerden aktivistler, Gazze’ye uygulanan ambargoyu delmek için İHH’da bir araya geldiler. Aktvistler, Mayıs ayında gemilerle Gazze’ye gidecekler. İHH Başkanı Bülent Yıldırım, “Gazze’ye
Avrupa, Filistin, Ortadoğu, Türkiye 02.04.2010

[video-42]

İHH İnsani Yardım Vakfı’nda düzenlenen basın toplantısıyla “Rotamız Filistin Yükümüz Özgürlük” çalışmasının startı verildi. Basın toplantısına İHH Başkanı Bülent Yıldırım, Yunanistan, İngiltere, Amerika ve Endonezya’dan gelen aktivistler, Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanı Av. Cihat Gökdemir, TGTV Başkanı Necati Ceylan, Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Erol Erdoğan, BBP İstanbul İl Başkanı Bayram Karacan ve daha birçok isim katıldı. Toplantıya Türkiye’de tedavi gören Filistinli iki yaralı da katıldı. 

Bu ilaçlar ve bu diyaliz cihazı Gazze’de yok 

İHH İnsani yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, önündeki ilaçları ve diyaliz cihazını göstererek, “Kanser hastalarının kullandığı bu ilaçlar ve böbrek yetmezliği olan hastaların kullandığı bu diyaliz cihazı Gazze’de yok. Bu en basit iki örnek. Ambargodan dolayı Gazze’ye en temel insani ihtiyaçların girilmesine izin verilmiyor. Bu ambargoda ne uluslar arası hukukta, ne de vicdanda yeri var. Ama maalesef 4 yıldır devam ediyor. Biz bu ambargoyu kaldırmak için Mayıs’ta gemilerle yola çıkacağız” dedi. 

Yıldırım, gemi filosu için dünyanın dört bir yanında çalışmalarının devam ettiğini söylerken katılımların her geçen gün arttığını ifade etti. 

Yıldırım: Gerekirse aylarca gemilerde yatarız

Yıldırım, İHH’nın gemi filosu için 1080 kişilik yolcu gemisi ve 3500 tonluk yük gemisi aldığını belirtti.  Yıldırım, “Daha önce kara yoluyla Filistin’e gittiğimizde gerekirse çöllerde yatarız demiştik. Şimdi ise gerekirse aylarca gemilerde yatarız diyoruz. İsrail, bizi denizde tutarsa kendisi zarar görür. Bu ambargonun daha fazla gündeme gelmesini sağlar. İsrail, dünyada çok yalnızlaştı. Eğer İsrail, insani bir tarafının olduğunu iddia ediyorsa bize izin vermeli. Dünya ‘evet, İsrail’in de insani bir tarafı varmış’ demeli. Bu konvoy İsrail için samimiyet sınavı olacaktır. Eğer İsrail, gemilerimiz vurursa o gemide bulunan vatandaşların ülkelerine savaş açmış olacaktır. İsrail ve Mısır, bu uluslar arası harekete izin vermeli” dedi. 

Ülkelerimizin yapması gerekenleri biz yapıyoruz 

Toplantıya Amerika’dan katılan Free Gaza Movement (Özgür Gazze Hareketi) Sözcüsü  Huwaida Araf, Ramallah doğumlu bir Filistinli. Kendisi Hıristiyan, kocası Yahudi olan Araf, ambargoyu delmek için üç kere gemilerle Filistin’e gittiklerini söyledi. 

Böyle bir organizasyona dahil olmaktan büyük gururu duyduklarını belirten Araf şunları söyledi: “Gazze’de şu an bir insanlık dramı yaşanıyor ve ülke yönetimleri buna sessiz kalıyor. Bizler şu anda hükümetlerimizin yapması gereken şeyleri yapıyoruz. Şunu biliyoruz ki insan hakları için mücadele eden insanlık gücü, silah gücünden daha güçlüdür. Biz daha önce Gazze’ye yardım ulaştırmayı başardık ve bizleri kahraman gibi karşıladılar. Ama şu bir gerçek ki asıl kahraman, direnen Gazze halkıdır. Onlara daha güçlü bir şekilde döneceğimize söz vermiştik ve şimdi bu organizasyonla bu sözümüzü yerine getireceğiz” dedi. 

Gemilerinin daha önce İsrail tarafından vurulduğunu anlatan Araf, “İsrail, gemimizi vurarak denizde batmaya mahkum etti. Ancak biz yılmadık. Filistin’e girmek için 3 gemi filosu düzenledik ve üçüncüsünde Gazze’ye girmeyi başardık. Ve şimdi de bu ambargoyu anlamsız hale getirmek izin İHH ile Gazze’ye gidiyoruz” dedi. 

“Ülkelerimizin sessiz kalmasından utanç duyuyoruz”

Yunanista’da faaliyet gösteren Ship to Gaza Greece (Gazze’ye Gemi Kuruluşu) adına toplantıya katılan Vangelios Pissias’da ülkelerin Gazze için sessiz kalmasından ötürü utanç duyduklarını ifade etti. Filistin meselesinin birleştirici bir konu olduğunu söyleyen Pissias Gazze’deki direnişten ders çıkartılması gerektiğini söyledi. Ülkeler arasında yaşanan farklı problemlerin geçmişte kalması gerektiğini de dile getiren Pissias, İsrail’in saldırgan tutumu karşında Akdeniz ülkelerinin birlik olması gerektiğini ifade etti.

700 kişi ambargo yüzünden hayatını kaybetti

The European Campaign to End the Siege of Gaza (ECESG) (Gazze Ambargosunu Kırmak İçin Avrupa Kampanyası) adına toplantıya katılan Mazen Kehil ise uygulanan ambargo yüzünden 700 kişinin hayatını kaybettiğini söylerken bütün dünya ülkelerinin Gazze’ye destek olması gerektiğini dile getirdi. Gemilerle silah taşınmadığını sadece insani yardım malzemesi götürüldüğünü belirten Kehil, uluslar arası camianın bu filo için harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Endonezya’lı Nur Fıtri ise Endonezya halkının Gazeli kardeşlerinin yanında olduğunu göstermek için bu organizasyona katıldıklarını söylerken Gazze’de bir hastane kurmak istediklerini söylediler.

Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım

 “Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım” sloganıyla başlatılan harekete Türkiye’den 2, İngiltere’den 2, Yunanistan’dan 1 ve İrlanda’dan 1 gemi olmak üzere toplam 7 gemi katılıyor. Hareketin amacı; Filistin halkına destek olmak, İsrail’in keyfi kuşatmasını tanınmadığını ortaya koymak, hukuki olarak ambargonun delinebileceğini ispat etmek, Mısır’ın Refah kapısını açması için baskı oluşturmak ve yardım malzemelerini içeriye sokmak. 

Gemilerle Gazze’ye binlerce ton ilaç, tıbbi malzeme, çimento ve demir götürülecek. Bilindiği gibi Gazze’de İsrail saldırılarında zarar gören okullar, hastaneler ve evler onarılmadı. İsrail ve Mısır, inşaat malzemelerinin Gazze’ye girişine izin vermiyor. 

Gemilerin Mayıs ayında yola çıkması bekleniyor. Yük gemilerinin yanı sıra yolcu gemileri de olacak. Bu gemiler de Filistin’e insan hakları aktivistlerini, sivil toplum kuruluşu temsilcilerini, gazetecileri ve sanatçıları götürecek. Yolcu sayısının 1000’i aşması bekleniyor. 

İHH Başkanı Bülent Yıldırım, armatörlerin güvenlik gerekçesiyle gemilerini kiraya vermediklerinden dolayı gemi satın alma yola gittiğini açıkladı. Yıldırım,İHH şimdiye kadar biri yolcu gemisi, diğeri yük gemisi olmak üzere iki gemi satın aldı. Bu gemiler, Filistin fonuna yapılan bağışlarla alındı. Yolcu gemisi Mavi Marmara 1 milyon 800 bin TL’ye, yük gemisi ise 850 bin dolara satın alındı. Mavi Marmara 200 ton ve 1080 yolcu kapasitesine sahip. Yük gemisi ise 3500 ton kapasiteye sahip. Bu gemilerin yanı sıra İngiltere’den 3, İrlanda’dan 1, Yunanistan’dan 1 gemi filoya katılacak. Toplam 7 gemi olacak” dedi. 

Yıldırım, “Gemiler daha sonra ne yapılacak?” sorusuna “Gemi diğer yardım filolarının tekrar yola çıkması için kullanılacaktır. Ambargo kalktığında gemiler Filistin halkına bağışlanacaktır” cevabını verdi.

Gemilerin güzergâhı

Yolcuları taşıyan gemiler; İstanbul, Antalya, Girne, Gazi Magosa’ya uğrayıp buradan uluslar arası sulardan Gazze’ye ulaşacak. Yardım malzemelerini taşıyan yük gemileri ise; İstanbul ve Mersin limanlarına uğrayacak. Yardım malzemelerinin bir bölümü İstanbul’dan Anadolu’dan toplanan yardımlar ise Mersin’den yüklenecektir. Gemilerin hava koşullarına ve İsrail’in olası girişimlerine bağlı olarak 10 veya 15 gün sürecektir.

Hangi malzemeler gemilerde götürülecek?

Gazze’ye ambargo sebebiyle giremeyen birçok yardım malzemesi götürülecek. Bunlar arasında bölgede ihtiyaç hissedilen; İnşaat malzemelerinden çimento, demir vb., Jeneratör (100 KW üzeri), MR cihazı (yeni tercih edilir veya en fazla iki yaşında), Ultrason cihazı, Dişçi koltuk ve cihazları, CBC kan tahlili ve cihazları (yeni tercih edilir veya en fazla üç yaşında) ve Elektrikli sakat arabaları. Malzemeler Gazze’ye bağışlandıktan sonra aynı gemilerle İstanbul’a dönülecektir.


İlgili haberler
Tümünü Gör
İHH, Sudan’a 161 konteyner yardım malzemesi ulaştırdı
İHH, Sudan’a 161 konteyner yardım malzemesi ulaştırdı
İHH İnsani Yardım Vakfı, 2024 yılı içerisinde Sudan’a 161 konteyner insani yardım malzemesi ulaştırdı. 2 milyon 304 bin 891 kişinin faydalanacağı yardım malzemelerinin dağıtımına devam ediliyor.
04.01.2025
“İyilik Soğuk Geçirmez”
“İyilik Soğuk Geçirmez”
İHH İnsani Yardım Vakfı, “İyilik Soğuk Geçirmez” sloganıyla savaş ve kriz bölgelerinde zorlu kış şartlarından etkilenen insanlara destek olmak için kış kampanyası başlattı. Kampanya çerçevesinde yapılacak olan yardımlardan yaklaşık 30 bin ailenin faydalanması amaçlanıyor.
06.12.2024
İHH Lübnanlı on binlerce ihtiyaç sahibine destek ulaştırdı
İHH Lübnanlı on binlerce ihtiyaç sahibine destek ulaştırdı
İşgalci İsrail’in saldırıları altındaki Lübnan’da insani yardım çalışmalarında bulunan İHH, şu ana kadar on binlerce kişiye destek ulaştırdı. Vakıf; gıda, barınma, sağlık ve hijyen gibi birçok farklı alandaki yardım faaliyetlerini sürdürüyor.
04.12.2024