İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Mülteciler piknikte buluştu
Vakfımız Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle İstanbul ve çevre illerinde ikamet eden mültecileri piknik etkinliğiyle bir araya getirdi. Belgrat ormanlarında düzenlenen piknikte buluşan mülteciler, moral
Türkiye 21.06.2010

Savaş ve işgallerin evlerinden ettiği mülteciler, Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle bir araya geldi. İstanbul ve çevre illerinden gelen mülteciler, Belgrat ormanında buluştu. İHH İnsani Yardım Vakfı’nın organize ettiği mülteci pikniğine Irak, Filistin, Çeçenistan, Doğu Türkistan, Pakistan, Afganistan ve Afrika ülkelerinden gelen yaklaşık 200 muhacir katıldı.

Türkiye’de sığınmacı olarak zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren mülteciler, piknik organizasyonu sebebiyle moral motivasyon buldular.  Mülteciler, piknik alanında kendi yerel oyunlarını, folklor gösterilerini sundular. Mülteci çocuklar gönüllerince eğlendiler.

“Dünya Mülteciler Günü”nün sadece bir günün adı olarak kalmamasını isteyen mülteciler, “Bize de mültecilik ve vatandaşlık hakkı, çalışma ve eğitim hakkı verilsin. Biz de insanız. Bir kimliğimizin olmasını istiyoruz” dediler.

İHH İnsani Yardım Vakfı Başkan Yardımcısı Yaşar Kutluay, etkinlikte hazırlamış oldukları mültecilik raporu hakkında bilgi verdi.

İHH tarafından kitap haline getirilen rapor, savaş ve işgaller sebebiyle mağdur olan milyonlarca mültecinin yaşadığı insani dramı çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. İşte rapordan ayrıntılar:

Türkiye’de 18 bin kayıtlı mülteci var

2008 yılında 26 milyon insan kendi ülkesi içinde göç ederken 16 milyon insan da güvende olacaklarını düşündükleri ülkelere sığındılar. Toplam 42 milyon insan mülteci durumunda. Türkiye’de ise 18 bin kayıtlı mülteci yaşıyor. Buna kayıt dışı mülteciler de eklendiğinde rakam çok daha kabarıyor.

Göç yollarında binlerce kadın ve çocuk öldü

Yıllardır devam eden göçler nedeniyle binlerce çocuk ve kadın hayatlarını dramatik bir şekilde kaybetti. Kimisi okyanusların azgın dalgalarına, kimisi Sahranın kollarına terk edildi. Ve hiçbir gidiş asla ayniyle geri dönüş olmadı. Gidenlerin birçoğu bir daha evlerini yurtlarını göremedi.

Umut yolculuğuna nefesleri yetmiyor

Yaşadığı topraklardan ayrılarak farklı ülkelere, umut yolculuğuna çıkan mülteciler için, maalesef çoğu zaman insan tacirleri ve organ mafyalarının ağına düşmek de var. Yine yolculuk esnasında hınca hınç dolduruldukları konteynır ve teknelerde ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Her yıl, dünyanın dört bir yanında bu manzarayı görmek mümkün.

Rakamlar endişe verici

Dünya genelindeki mültecilerin üçte ikisi Ortadoğu ve Afrika kökenli insanlardan oluşuyor. 

Filistin: 1948 yılında Filistin’den göç edenlerin sayısı 914 bindi.  Filistinlilerin bu zorunlu göçlerinin sonu gelmedi.  Ve bugün 5,6 milyon Filistinli halen kendine yeni bir yurt arıyor. Suriye’de, Lübnan’da ve Ürdün’de Filistinlilerin üç kuşaktır yaşadığı mülteci şehirleri oluşmuş. Hatırı sayılır bir kısmı da çadırlarda yaşamaya çalışıyor.

Suriye’de 10 kampta 413 bin 827 kayıtlı Filistinli mülteci var. Bunların 120 bin 865’ı kamplarda çadır hayatı sürdürüyor.

Ürdün’de 10 kamp var ve 1 milyon 740 bin kayıtlı mülteci bulunuyor. Bunlardan 307 bin 785’i kamplarda kalıyor.

Lübnan’da 12 kamp, 394 bin 532 kayıtlı mülteci bulunuyor. Bunların 223 bin 956’sı kamplarda kalıyor.
Batı Şeria’da 19 kamp, 665 bin 246 kayıtlı mülteci bulunuyor. Bunların 179 bini kamplarda bulunuyor.
Gazze’de 8 kamp ve 922 bin 674 kayıtlı mülteci bulunuyor. Bunların 484 bin 563’ü kamplarda bulunuyor.

Irak : ABD işgalinden bu yana 4,5 milyon kişi yurtdışına iltica ederken, 2 milyon kişi de ülke içerisinde yer değiştirdi.

Pakistan :  İç karışıklıklar sebebiyle 2.5 milyon insan ülke içerisinde mülteci durumuna düştü.

Afganistan : 4,1 milyon Afganlı muhacir başta İran ve Pakistan olmak üzere farklı ülkelerde yaşamakta. Ülke içindeki mülteci sayısı ise 1,5 milyon civarında.

Suudi Arabistan : 600 bin Arakanlı Suudi Arabistan’da yaşıyor. Bunun dışında Doğu Türkistan, Özbekistan, Sri Lanka ve daha birçok Asya ülkesinden mülteci bu ülkede bulunmakta.

Doğu Türkistan : 2 milyondan fazla Doğu Türkistanlı, mülteci konumunda. 

Özbekistan : Siyasi baskılar ve ekonomik nedenlerle 1 milyondan fazla Özbek yurt dışında yaşıyor.

Sudan : Sudan’ın Kesele bölgesinde 700 bin Eritreli muhacir yaşamakta. Darfur’da ise yer değiştiren 2 milyondan fazla kişi bulunuyor. Ayrıca Hartum ve çevresinde güneyden göç eden 1 milyonu aşkın insan bulunuyor.

Somali : Ülkede yaşanan çatışmalar nedeniyle 1 milyon Somalili ülke içerisinde yer değiştirirken, ülke dışında da yoğun bir Somalili nüfusu bulunmakta.

Sri Lanka :  Ülkede yaşanan iç savaş nedeniyle 600 binden fazla kişi ülke içerisinde yer değiştirmek zorunda kaldı.

Bosna :  Bosna Savaşı nedeniyle yerlerinden edilen 400 bine yakın Boşnak halen evlerine dönemedi.

Çeçenistan : Devam eden Çeçenistan Savaşı nedeniyle evlerinin uzağında yurt içinde ve dışında 400 bin Çeçen bulunuyor.

Azerbaycan : Karabağ Savaşı nedeniyle 1 milyon kişi bölgeyi terk etti. Ayrıca ülkede Ahıskalı, Çeçen birçok mülteci bulunuyor.

Bangladeş :  Burma askeri rejiminin siyasi baskıları nedeniyle yer değiştiren 600 bin Arakanlı Bangladeş’te yaşıyor. Ayrıca 500 bin Biharlı muhacir de Bangladeş’te yaşıyor.

Arakan :  4 milyonluk Arakan nüfusunun 2 milyonu, Burma’nın siyasi baskıları nedeniyle evlerinin uzağında başta Bangladeş, Suudi Arabistan, Tayland, Malezya, Pakistan gibi ülkelerde yaşam mücadelesi veriyor.

İHH’nın tespitlerine göre, en yoğun mülteci hareketleri, Irak ve Filistin’de yaşanan krizler nedeniyle, Ortadoğu ülkelerinde görülüyor.

Her 100 kişiden 12’si yaşamını yitiriyor

Mültecilik Raporuna göre dünyada yaşadığı topraklardan ayrılarak farklı ülkelere umut yolculuğuna çıkan her 100 kişiden 20’si kaybolurken, 12’si ise yaşamını yitiriyor.

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024