Bundan yaklaşık 1500 yıl önce Mekke'den Habeşistan'a hicret eden Müslümanlara kapısını açan Kral Necaşi'nin yetim kalan torunlarına bugün Türkiye’den hayırseverler kucak açıyor.
Afrika kıtasında tarihi boyunca bağımsızlığını koruyabilmiş ve sömürge yapılamamış tek ülke olan Etiyopya (Habeşistan) dünya tarihinin en eski medeniyetlerinden biri. Etiyopya, 80 milyonun üzerinde nüfusu ile büyük bir ülke. Nüfusunun yüzde 40'ı ise Müslüman olan Etiyopya, misyonerlerin yoğun çalışma yaptığı ülkelerden biri.
NÜFUSUN YÜZDE 40'I YOKSUL
Afrika ülkeleri arasında tarım arazilerinin yüzde 35'ine sahip bu ülkeden Cibuti ve Eritre'nin ayrılmasıyla önce denizle bağlantısı sonra da ekonomik büyümesinin önü kesilmiş. Kıtanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Etiyopya'da nüfusun yaklaşık yüzde 40'ı yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
Varlık içinde yokluk yaşayan bu güzel ülkede, geçmişte yaşanan iç çatışmalar, kıtlık, hastalık gibi sebeplerden 1 milyonun üzerinde yetim çocuk yaşıyor.
Bölgede yardım çalışmalarını aralıksız sürdüren İHH, Türkiyeli hayırseverlerden oluşan bir heyetle, bu yıl 4'üncüsünü düzenlediği "Yetim Dayanışma Günleri" kapsamında Etiyopya'ya gittik.
İHH İnsani Yardım Vakfı, 2007 yılında başlayan ve Mayıs 2014 itibarıyla 46 bin yetime destek verilen Sponsor Aile Sistemi ile Etiyopya'da da 1.500'ün üzerinde yetim aylık düzenli yardımlarla destekliyor. Sponsor Aile Sistemi, ailesi ya da yakın akrabaları ile birlikte yaşayan yetim çocuklarımızın sadece kendilerinin değil ailelerinin de hayatlarını değiştiriyor.
ETİYOPYA'DAN ÇOŞKULU KARŞILAMA
İHH heyetinin 5 gün süren programı District bölgesindeki yetimleri ziyaretle başladı. Burada coşkulu bir kalabalık tarafından karşılanan İHH heyeti, yetimler ve ailelerinin hazırladığı gösterileri izledi. Gösterinin ardından İHH heyeti, Türkiye'den getirdikleri balon ve şekerleri yetim çocuklara dağıttı. Daha sonra Türkiye'den hayırseverlerin ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere bağışladığı adak kurbanlar kesildi.
Buradan İHH'nın desteğiyle yapılan, geliri yetimlerin ihtiyaçları için karşılanacak avakado, mango ve ananas sera bahçesinin açılışı gerçekleştirildi.
OYUNLARLA EĞLENCE DOLU BİR GÜN...
İHH heyeti, programın 2'nci gününde uzun ve sarsıntılı bir yolculuk sonrasında yetimlerin ve ailelerinin yaşadığı yere geliyoruz burada zılgıtlar ve danslarla karşılanıyoruz. Burada kıyafet ve kırtasiye dağıtımı yapan İHH heyeti daha sonra yetim çocuklarla mendil kapmaca, yağ satarım bal satarım, kaşıkta yumurta taşıma, çuval ve yakar top gibi oyunlar oynayıp belki de onlara bugüne kadar hiç tatmadıkları kadar güzel bir gün yaşatıyorlar.
KUR'AN ÖĞRENMEYE ÇALIŞAN ÇOCUKLAR...
Buradan başka bir programa yetişmek için hareket ediyoruz. Yolda giderken namaz kılmak üzere bir camide durduğumuzda caminin hemen yanında bulunan bir Kur'an kursu heyeti oldukça etkiliyor. Karanlık, derme çatma barakanın içinde 60'dan fazla küçük çocuk ellerinde yırtık pırtık cüzlerle, Kur'an öğrenmeye çalışıyorlardı. Bu manzara karşısında oldukça etkilenen hayırseverler, kursun yapımı için cami derneğine yüklü miktarda bağış yapıyorlar.
İHH heyeti daha sonra Edebiyatçı - yazar İskender Pala'nın "Efsane Bir Barbaros Romanı" adlı kitabından elde ettiği geliriyle inşasına başlanan Barbaros Yetim Meslek Eğitim Merkezi'nin inşaatını ziyaret ediyor. Yaz sonunda inşası tamamlanacak meslek eğitim merkezinde lise düzeyine gelen yetimlere meslek edindirme kursları verileceğini öğreniyoruz.
SPONSOR AİLE SİSTEMİ
Sonraki gün bir başka bölgedeki bakımı üstlenilen yetimleri ziyaret eden İHH heyeti, burada yetim çocukların kendileri için hazırladıkları gösterileri izliyor. Gösterilerin ardından İHH heyeti çocuklarla birlikte fidan dikme etkinliğine katıldı. Buradan da İHH'nın "Sponsor Aile Sistemi" çerçevesinde desteklediği yetim ailelerin evleri ziyaret edildi.
Daha sonra "Afrika Katarakt Projesi" çerçevesinde Amhara bölgesinde katarakt ameliyatlarının gerçekleştirildiği kliniği ziyaret eden İHH heyeti, hastaların durumu hakkında yetkililerle görüşüyor. Dışarı avluda kurulu banklar üzerinde sıra sıra oturan kişiler elinde fenerli bir kişi tarafından kontrol edildikten sonra sorunlu olan gözlerinin hemen üzerine küçük bir yapışkan ve numara yazılıp sıraya alınıyorlar. Daha sonra da ameliyat sırası bekleniyor. Bu merkezde günde 80-110 operasyon yapılıyormuş. Doktorlar daha önce Türkiye'den gelen doktorlar tarafından eğitilmiş kişiler. malzemeler yine Türkiye'den geliyor.
Buradan bizi yine çok mutlu eden başka bir yere geçiyoruz. Burası da bu bölgeden yurt dışına gitmiş Etiyopyalıların katkısı ile yapılmakta olan bir hastane. Hastane gerçekten oldukça büyük ve mimarisinden iç donanımına kadar yabancı eli değdiği belli. Yapımı bittiğinde bu bölgenin önemli bir sağlık merkezi olacak. İnşaatın yapımında kabile üyelerinde gönüllüler olduğu gibi eyalet hapishanesinden gelenlerde oluyormuş.
Heyet, çalışanlara dağıtılmak ve yedirilmek üzere hastane yetkililerine kurban parası veriyor.
TİKA SAHABE MEZARLARINA SAHİP ÇIKIYOR
İHH heyeti programın son gününde TİKA Etiyopya Ofisi'ni ziyaret ederek Etiyopya'da yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. TİKA yetkilileri, Kral Necaşi'nin türbesi ve 15 sahabenin mezarlarını aslına uygun olarak restore ettiklerini anlatıyor.
Ana yoldan çıkıp köyün içlerine giriyor burada bir köylüyü bulup onunla yetimlerin olduğu yere gidiyoruz. Yetimlerin hem anne babası vefat etmiş. Babaanneleriyle kalıyorlar. Bu vesile ile bir köy evine de girmiş oluyoruz. Zaten dışarıdan da görünen yuvarlak küçük evin içi de bir o kadar küçük ve karanlık.
> Bir yetime sponsor olmak için tıklayın
> Katarakt ve devam eden diğer projelerimize destek olmak için tıklayın
> Hesap numaralarına ulaşmak için tıklayın