İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Işığa yeniden merhaba
İslam Kalkınma Bankası ve İHH İnsani Yardım Vakfı, Güney Sudan’da görme sorunu yaşayan 300 katarakt hastasını ameliyat ederek ışığa kavuşturdu.
Afrika, Sudan 04.11.2010

Bir milyar nüfuslu Afrika’nın yüzde 1,2’sinin görme sorunu yaşadığı belirtiliyor. Afrika genelinde görme sorunu yaşayan 10 milyon insanın yarısı katarakt hastası. 

“Üçüncü Dünya Ülkeleri”nde her 5 saniyede bir kişi ve her 1 dakikada bir çocuk görme yeteneğini yitiriyor. Özellikle Sahra kuşağı üzerinde yer alan Nijer, Çad, Mali, Burkina Faso, Etiyopya gibi ülkelerde ortalama olarak 40 bin insana bir doktor düşerken, milyonlarca insan hayatlarında hiç doktor görmeden yaşıyor. 13 milyon nüfuslu Nijer’de ameliyat yapabilen göz doktoru sayısı sadece 11’dir. Bu da, 1,2 milyon kişiye sadece bir göz doktorunun düştüğü anlamına gelmektedir.

Proje 2007 yılında başladı

2007 yılında ‘‘Siz görürseniz onlarda görecek’’ sloganı ile “Afrika’da katarak ameliyatları projesini” başlatan İHH İnsani Yardım Vakfı, hayırsever halkımızın destekleriyle gerçekleştirdiği ameliyatlar ile görmeyen gözlere ışık oluyor.  Benin, Gana, Togo, Çad, Nijer, Burkina Faso, Sudan, Etiyopya ve Somali’de şimdiye kadar 43 bin 681 kişi ameliyat edilerek ışığa kavuşturuldu. Bu ameliyatlara Türkiye’den giden onlarca gönüllü göz doktoru ve hemşire de katıldı.

300 kişi daha ışığı gördü

Proje kapsamında devam etmekte olan ameliyatlara bir yenisi daha eklendi. İslam Kalkınma Bankası ve İHH ortak çalışması kapsamında Güney Sudan’ın Wau kentinde yeni sağlık taramaları ve ameliyatlar gerçekleştirildi. Güney Sudan’ın en büyük kentinden birisi olan Wau’da sağlık bakanlığına bağlı Wau Öğrenim Hastanesi göz polikliniğinde 1000 kişi İHH sağlık ekibi tarafından göz taramasından geçirildi.

Taramalar sonrasında görme sorunu yaşadığı tespit edilen 300 katarakt hastası ameliyat edilerek ışığa kavuşturuldu. Karanlık gözler, küçük bir operasyonla doğaya, ışığa yeniden merhaba dedi. 

Ameliyatların yanı sıra hastalara güneş ışınlarından korunma amaçlı gözlük ve ilaç dağıtımı yapıldı. Ameliyatlar, 2 doktor ve 9 sağlık görevlisinin yer aldığı ekip tarafından gerçekleştirildi.

Güney Sudan Sağlık Bakanı Dr. Isaac Clent, ameliyatı gerçekleştiren sağlık ekibine ve Türkiyeli hayırseverlere teşekkür etti.

Bir ameliyatın bedeli 120 TL

Proje kapsamında Afrika genelinde son 3 yıl içerisinde toplam 157 bin 524 kişi sağlık taramasından geçirilirken 43 bin 681 kişi ameliyat edilerek ışığa kavuşturuldu. Proje Türkiyeli hayırseverlerin bağışlarıyla finanse ediliyor. Hayırseverler 120 TL bağışlayarak Afrika’da görme sorunu yaşayan bir insanın ışığa kavuşmasına vesile oluyor.

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024