İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
STK’lardan Füze Kalkanına protesto
NATO’nun Türkiye’de Füze Kalkanı kurmak istemesi çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından protesto edildi. Galatasaray Lisesi önünde toplanan STK temsilcileri, Türkiye’de kurulması planlanan Füze k
Türkiye 10.11.2010

19- 20 Kasım tarihlerinde Portekiz’in başkenti Lizbon’da yapılacak NATO Zirvesi’nde ele alınacak ve Türkiye’de kurulması planlanan Füze Kalkanı Projesi çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından protesto edildi.

Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirilen protesto eylemine İHH İnsani Yardım Vakfı, MAZLUMDER, ÖZGÜRDER, Anadolu Platformu, Akabe Vakfı, Hikmet Vakfı, Medeniyet Derneği, AKDAV, Akabe ve AKEV gibi sivil toplum kuruluşları destek verdi.

Protesto eyleminde konuşan İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, Mavi Marmara saldırısıyla İsrail'in korku imparatorluğunun yıkıldığını ifade ederek, "İsrail'in o kadar da güçlü olmadığı ortaya çıktı. Hani NATO, kendi üyelerine karşı yapılan bir saldırıya müdahale ederdi. Türkiye'de bir NATO üyesiydi. İsrail'in Türk vatandaşlarına yaptığı bu saldırıya neden bir tepki vermedi? Neden bu saldırıyı bertaraf edecek hiçbir girişimde bulunmadı? Füze Kalkanı projesine karşı çıkıyoruz. Hükümetin komşularıyla sıfır sorun

Politikasını destekliyoruz. Hükümet baskılara boyun eğmesin. Bu badireyi de atlatacaktır" şeklinde konuştu.

Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ise "Nükleer tehlike ise neden sizde var? İran'dan nükleer silahın olmasına dair bir ihtimal üzerine füze kalkanı yerleştirmek bir NATO müttefikini korumak yerine, İsrail'i koruma amacı taşıyor. Polonya ve Çek Cumhuriyeti bu projeye razı olmadı. Biz de razı olmayacağız. Hükümete sesleniyorum, size yapılan baskının farkındayız. Baskılara boyun eğmeyin, halk olarak yanınızdayız" dedi.

Özgür-Der yöneticisi Hülya Şekerci de Türkiye topraklarının Füze Kalkanı Projesi ile kirletilmek istendiğini belirterek, "Emperyalizmin projesine karşı çıkıyoruz, 'hayır' diyoruz. Hükümet bu oyunlara kanmasın. İsrail ve Amerika'ya değil, İran ve Suriye'ye kalkan olsun istiyoruz" şeklinde konuştu.

Sivil toplum kuruluşları adına ortak basın açıklamasını Mazlum- Der İstanbul şubesinden Murat Özer yaptı. Füze kalkanı projesinin daha önce Polonya ve Çek Cumhuriyeti tarafından reddedildiğini hatırlatan Özer, “19-20 Kasım tarihlerinde Portekiz’in başkenti Lizbon’da yapılacak NATO zirvesinin sadece Türkiye açısından değil tüm Ortadoğu için tarihi bir karara sahne olacağı şimdiden belli olmuştur. ABD, kendi tehdit algısına göre İran’daki, Suriye’deki, Lübnan ve Filistin’deki gelişmeleri dizginlemek ve İsrail’in güvenliğini garanti altına almak için Türkiye’ye füze kalkanı kurmak istemektedir. NATO patentli bu teklifle Türkiye’nin önüne getirilmek istenen gerçek anlamıyla koruculuktur. Türkiye uzunca bir süredir ithal tehdit algısıyla şekillenmiş olan NATO’nun füze kalkanı projesini onaylaması yönünde baskı altında tutulmaktadır. Bu durumda ya komşularla sıfır sorun politikasını sürdürmek ya da gerçek hedefi kardeş halkalar olan sipariş projede cephe ülkesi rolünü üstlenmek gibi iki farklı misyon arasında bir tercihte bulunacaktır.” diye konuştu.

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024