İHH İnsani Yardım Vakfı, İslam Kalkınma Bankası, TİKA, AID ve Nijer Sağlık Bakanlığı işbirliği ile Nijer’in başkenti Niamey’de inşa edilen göz hastanesi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Göz sağlığı merkezinde her yıl 6 bin kişi görme kabiliyetine yeniden kavuşacak.
Afrika kıtasındaki toz, ultraviyole ışınlar ve vitamin eksikliği sebebiyle dünya ortalamasından çok daha yüksek oranda katarakt hastası bulunan Nijer’de 130 bin kişinin imdadına Türkiye yetişiyor.
İHH İnsani Yardım Vakfı, İslam Kalkınma Bankası, TİKA, AID ve Nijer Sağlık Bakanlığı işbirliği ile 800 bin liralık harcama yapılarak Niamey’de kurulan Göz Sağlığı Merkezi, Türkiye’den gelen doktor, gazeteci, aktivistler ve protokolün katıldığı bir törenle hizmete girdi.
"Niamey'de Abdou Moumouni Üniversitesi içindeki Lamorde Hastanesi'nin göz ünitesi olarak hizmet verecek hastanenin resmi açılışı, İHH Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay, Nijer Eğitim Bakanı Ali Mariama Elhaj İbrahim,Türkiye'nin Niamey Büyükelçisi Hasan Ulusoy, TİKA İnsan Kaynakları Daire Başkanı Zülküf Oruç, AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, Türkiye Sağlık Bakanlığı ve İslam Kalkınma Bankası temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti."
KATARAKT SOSYAL BİR YARA
İHH Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası Doktorlar Birliği Başkanı Dr. Mevlit Yurtseven törende yaptığı konuşmada, katarakt hastalığının Afrika’da sadece bir sağlık problemi değil, görmeyenlere bakan yakınlarını da bağlayan sosyal bir yara olduğuna dikkat çekerek, "Nijer’in 13 milyon kişilik nüfusunun yüzde 1’i, yani 130 bin kişi maalesef katarakt hastalığından dolayı göremiyor. Bu sayının büyük bölümünde ileri derecede görme kaybı var. Merkezimize müracaat eden yaşlı hastalarda yardımsız iş yapma kabiliyeti maalesef yok. Bu hastaları Türkiye’den gelen gönüllü doktor arkadaşlarımızın birer aylık çalışmaları ile yeniden görmelerini sağlamak büyük bir hizmet olarak karşılanıyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığımız göz doktorlarımızdan Nijer’de çalışmak isteyenlere, burada görev yapmalarına imkân sağlıyor. Özel hastanelerde çalışıp da yıllık izninde Nijer’e gelip yüzlerce ameliyat yapan gayretli hekimlerimiz de var. Niamey’deki göz sağlığı merkezi projesinde TİKA da her yıl 4 bin hastanın bütün malzeme masraflarını üstleniyor. Türkiye’den hayırseverlerin katkıları ile kurulan Abdu Muhammed Üniversitesi bünyesindeki poliklinikte hiçbir ücret talep etmeden katarak ameliyatlarını yapıyoruz. Haziran ayında aktif olan merkezimizin resmi açılışını gerçekleştirdik. İHH’nın Afrika’da 100 bin kişiyi katarak ameliyatı yapma hedefinde de 80 bini geçtik. Yeni merkezde de yılda 6 bin ameliyat gerçekleştirerek Afrika’daki Müslüman kardeşlerimizin yeniden görmelerini sağlayacağız. Ailelerinin yardımına ihtiyaç duymadan işlerini görmelerine imkân hazırlıyoruz" diye konuştu.
AK PARTİ MİLLETVEKİLİ KAVUNCU’DAN MÜJDE
Törene katılan AK Parti Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Vural Kavuncu da Türkiye’nin dünyanın hangi bölgesinde olursa olsun Müslüman kardeşlerine yardım eli uzatmayı sürdürdüğünü belirterek, "Nijer’de büyük sağlık projeleri gerçekleştiriyoruz. Bu ülkenin hızır acil servis, cankurtaran teşkilatının kurulmasına yardımcı olduk. Bir protokol ile Nijer’de tedavisi mümkün olmayan yıllık 50 hastanın Türkiye’de tedavi edilmesi protokolünü imzaladık. Şimdi de yılda 6 bin kişinin görme kabiliyetine kavuşacağı göz merkezimiz hizmete giriyor. Yakında, ilk defa Nijer’de yabancı hastane olarak Türkiye’nin kuracağı bir fistül hastanesi için çalışmalar başlayacak.
Bütün bu hizmetler Türkiye’den hayırsever ve devletin hibeleri olarak gelmektedir. Ayrıca Nijer’de Sağlık Haftası şeklinde bir etkinlik ile gönüllü Türk doktorlarının bir hafta boyunca burada hasta muayene etmelerine imkân sağlayacak bir organizasyon içinde çalışıyoruz" diye konuştu.
TATİLİNİ NİJER’DE AMELİYAT YAPARAK GEÇİRDİ
Kocaeli’de özel bir hastane göz doktoru olarak çalışan Levent Tahsin Özeker ise, Niamey’deki göz merkezinin hizmet veren ilk doktorlarından oldu. Özeker, yaz tatilini ağustos sıcağında 50 dereceye
kadar çıkan ve rutubetin yüksek olduğu Niamey’de yaklaşık 100 hastayı ameliyat ederek geçirdi. Özeker, görme kabiliyetini büyük oranda kaybetmiş ve yakınlarının yardımı ile ameliyat masasına yatan insanların, gözlerini yeniden ışığa kavuşturdu. Akrabalarının ellerinden tutarak getirdiği yaşlı Nijerlilerin, ameliyat sonrası büyük bir sevinçle yürüyerek ameliyathaneden çıkmasının ancak yaşanarak anlatılabilecek bir duygu olduğunu ifade eden Özeker, meslektaşlarını Nijer’i görmeye davet etti. Afrikadaki hayat şartlarını anlamak için 15 günlüğüne de olsa Niamey’e doktor arkadaşlarını davet eden Özeker, hastalarından çok büyük dualar almasının kendisini mutlu ettiğini belirtti.
350 BİN DOLARA MAL OLDU
Gerekli cihazları Türkiye'den gönderilen ve iç teçhizatının kurulumu tamamlanan hastane, yaklaşık 350 bin dolara mal oldu.
Katarakt hastalığının yaygın olduğu ancak 600 bin kişiye bir göz doktorunun düştüğü Nijer'de kurulan göz hastanesi, Niamey'de Abdou Moumouni Üniversitesi'nin içinde yer alan Lamorde Hastanesi'nin göz ünitesi olarak hizmet verecek.
Geçen yıl haziran ayında inşaatına başlanan proje bir hastane binası, şehir dışından gelen hastaların konaklaması için 14 yataklı bir yatakhane, tuvaletler ve mescitten oluşuyor. İki kısımdan oluşan hastane binasının bir kısmı İHH'nın ücretsiz katarakt ameliyatları için ayrılacak, diğer kısmı ise Lamorde Hastanesi tarafından göz polikliniği olarak kullanılacak.
HEDEF, 5 YIL BOYUNCA 6 BİN KATARAKT AMELİYATI
Beş yıl boyunca ücretsiz katarakt ameliyatları yapılacak olan hastanede Nijerli doktorlara eğitim olanağı da sağlanacak. Yılda 6 bin katarakt ameliyatı yapılması hedeflenen hastane, 5 yıl sonra Nijerli yetkililere devredilerek ihtiyaç sahibi halka hizmet sağlamaya devam edecek.
Proje kapsamında Nijer'de gerçekleştirilecek katarakt ameliyatları için Türkiyeli doktor ve sağlık personeli görevlendirilecek. Gönüllü sağlık görevlilerinden oluşacak ekiplerin organizasyonu ise Uluslararası Doktorlar Birliği (AID) tarafından yapılacak.
Destek vermek isteyenler, İHH hesaplarından maddi katkıda bulunabilecek. Gönüllü sağlık görevlisi olmak isteyenler de "katarakt@aidoctors.org" adresinden başvuru yapabilecek.
"AFRİKA KATARAKT KAMPANYASI"
İHH, 2007 yılında başladığı "Afrika Katarakt Kampanyası" kapsamında Sudan ve Nijer'de Göz Hastalıkları Merkezi kurdu. Türkiye'den götürülen gönüllü ve bölgedeki yerel doktorlarla 7 yılda 11 Afrika ülkesinde 700 bine yakın kişi sağlık taramasından geçirildi, 300 bin kişi muayene edildi ve karanlığa mahkûm olan 80 bin kişi ameliyat edildi.
Afrika'da 10 milyon görme engellinin en az yarısı katarakt hastası. Tedavi olabilenlerin oranı ise 1 milyonda 500 kişi. Özellikle sahra kuşağı üzerinde yer alan Nijer, Çad, Mali, Burkina Faso, Etiyopya gibi ülkelerde ortalama 40 bin insana bir doktor düşerken, milyonlarca insan hayatlarında hiç doktor görmeden yaşıyor.