İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Op. Dr. Said A. Farabi
“Afrika Katarakt Projesi”nin oradaki insanları yakından tanımak ve onlara yardım edebilmek için bir fırsat olabileceğini düşündüm.
20.09.2010

Afrika Katarakt Projesi, Sudan

2007 Ulusal Göz Kongresi’nde tüm Afrika’da 10-12 milyon katarakt hastası olduğunu öğrendim. Afrika’yı hep belgesellerden tanıyordum. İHH’nın organize ettiği “Afrika Katarakt Projesi”nin oradaki insanları yakından tanımak ve onlara yardım edebilmek için bir fırsat olabileceğini düşündüm. Ailemle görüşerek gitme kararı aldım. Yasal işlemlerimiz tamamlandıktan sonra İstanbul Atatürk Havalimanı’nda tanıştığımız ekibimizle Sudan’a hareket ettik. 
Sudan’a indiğimizde bizi havaalanında karşılayıp kalacağımız yere götürdüler. Kısa bir dinlenme ve kahvaltıdan sonra hastaneye giderek aynı gün daha önceden muayeneleri yapılıp hazırlanmış hastaları ameliyat ettik. Ekibimizin yüzünden çalışma isteği okunuyordu. Belli ki herkes hizmete talipti.

Buradaki işler çok yoğundu. Çalıştığımız hastaneye bir hafta boyunca sabah girip akşam çıkıyorduk. Bir doktor ağabeyimiz, “Hani Afrika’da yakıcı güneş var diyorlardı, biz göremiyoruz.” demişti.
Yemeklerimiz bile ameliyathaneye getiriliyordu. Ekibimiz çalışmaya son derece istekliydi, kimseden “yoruldum” kelimesi duyulmuyordu. Kullandığımız malzemeler hep dispozibel ve birinci kalite idi. Günlük 16 ila 45 ameliyat gerçekleştiriyorduk ve ameliyat malzemelerini elimizden geldiği kadar iktisatlı kullanıyorduk. Burada kaldığımız ev üç yıldızlı otel ölçülerindeydi. Evde Antepli aşçımızın hazırladığı yemeklerden oluşan açık büfe yemek imkanımız vardı.
Buradaki tüm ekiple dayanışma içinde uyumlu bir şekilde çalışıyorduk. Fırsat buldukça dışarıda da faaliyetlerde bulunuyorduk. Kurban bayramında huzurevini, kimsesizleri ziyaret ederek katarakt muayenesi yaptık. Bayram günü ve sonrasında da belirlediğimiz hastaların ameliyatlarını gerçekleştirdik. Sudan’da sadece cuma günleri tatildi. O gün de hastaların gözlerini açıp tıbbi tedavilerini yapıyorduk.

Sudan’da ayrıca Nil gezisi ve düğünlere de davet edildik. Bu davetlerde buradaki halkın kültürüne ve yaşayış tarzına da tanık olduk. Bu geziler sırasında burada Türkiyeli olmanın ayrıcalık olduğunu gördük. Bu projede emeği geçen bütün arkadaşlarıma ve bize bu insanlara yardım etme fırsatını sağlayan İHH’ya, Dayanışma Vakfı’na ve Türk halkına da teşekkürlerimi sunuyorum ve bu projenin daha fazla ülkeye ulaştırılmasını temenni ediyorum. Böyle projelerde yer almak için her zaman göreve hazırım. Bu benim için bir onurdur.

Op. Dr. Said A. Farabi
Vali Recep Yazıcıoğlu Devlet Hastanesi
Tokat

İlgili haberler
Tümünü Gör
Sudan’a İyilik Gemisi yola çıktı
Sudan’a İyilik Gemisi yola çıktı
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Kuveytli kuruluş Kuwait Society for Relief tarafından ortak hazırlanan insani yardım gemisi, Mersin Limanı’ndan Sudan’a doğru yola çıktı.
20.09.2024
İHH ve BM’den Suriye’deki ailelere kapsamlı nakdi ve ayni destek projesi
İHH ve BM’den Suriye’deki ailelere kapsamlı nakdi ve ayni destek projesi
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nin Suriye Sınır Ötesi İnsani Yardım Fonu (SCHF) iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında, Suriye'nin Afrin ilçesindeki Racu bölgesinde yaşayan bin 150 aileye 9 ay boyunca toplamda 371 bin 475 dolar nakdi yardım ve 3 bin 450 adet gıda kolisi dağıtıldı.
17.09.2024
İHH öşür çalışmaları ile on binlerce ihtiyaç sahibine ulaştı
İHH öşür çalışmaları ile on binlerce ihtiyaç sahibine ulaştı
İHH İnsani Yardım Vakfı, kendisine emanet edilen öşürleri dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya devam ediyor. Vakıf tarafından öşür çalışmaları kapsamında şu ana kadar on binlerce ihtiyaç sahibi kişiye destek ulaştırıldı.
16.09.2024