İHH Yetimhaneleri ve Sponsorluk Sistemi
İHH'nın daimi olarak baktığı ve sahip çıktığı 42 bin yetimi, dönemsel olarak yardımda bulunduğu 100 bin yetim var. Sponsor aile sistemi sayesinde her geçen gün sahip çıkılan yetim sayısı artıyor. Sponsor aile sistemi bir kişinin, ailenin, kurumun veya arkadaş grubunun; bir sınıfın veya okulun aylık 90 TL ödeyerek bir yetime sahip çıkması demek. Böylece dünyanın farklı yerlerinde türlü sıkıntılarla yüzleşen babasını kaybetmiş binlerce çocuğun dertlerine çare olma imkânı doğuyor.
Yanında yaşayabileceği ailesinden kimsesi olan yetimler ailesiyle beraber; kendisine sahip çıkacak kimsesi olmayanlar yetimhanelerde Sponsor Aile Sistemi sayesinde destekleniyor. Yetimler için inşa edilmiş, yetimlerin sadece barınma değil aynı zamanda eğitim, sağlık ve sosyal aktivite ihtiyaçlarını karşılayabilecek donanımda dünyanın farklı yerlerinde 23 adet yetimhane var. Bu yetimhanelere her gün yenileri ekleniyor. Patani'de açılan Furkan Emre Kesik ve Yaşar Zerdali adlı yetimhaneler açılışı yeni yapılan yetimhanelerden iki tanesi. Böylelikle Patani'deki İHH'ya ait yetimhane sayısı 9'a yükseliyor.
Furkan Emre Kesik Yetimhanesi
Patani'de açılışı yeni yapılan bu yetimhanenin hikâyesi aslında Furkan Emre'nin hikâyesi. Henüz 14 yaşındayken tedavisi mümkün olmayan ve nadir görülen bir hastalığa yakalanır Furkan Emre. Bu amansız hastalığın pençesinde günden güne erirken ilk isteği umreye gidip o kutlu toprakları görmektir. Nasip olur ve gider o kutlu beldeyi görmeye. Ablasıyla beraber üzerinde çalıştıkları ikinci proje ise bir yetimhane açılmasına vesile olmaktır. Kollar sıvanır, çalışmalara başlanır, babanın büyük desteği, eş dost arkadaşların katkısı, programlar, kermesler derken yeterli para toplanır ve yetimhane açılır. Açılır ama Furkan Emre'nin ömrü bu yetimhaneyi görmeye yetmez. Yetimhanenin Patani'de açılmasını özellikle istemiştir, sebebi nedendir bilinmez.
Furkan Emre'nin hikâyesi aileyi binlerce kilometre öteye Tayland sınırlarında bulunan Patani'ye götürür. Ailenin sponsorluğunda açılan yetimhaneye Furkan'ın anısına Furkan Emre Kesik adı verilir. Yetimhanenin açılışını Furkan'ın vasiyetini yerine getirmenin huzuruyla babası İbrahim bey yapar. Her yetimin gözünde Furkanını görür annesi, her yetime evladı gibi tek tek sarılır her yetimi koklar.Artık 40 tane evladı vardır dünyanın çok uzak bir yerinde. Mutluluk gözyaşları evden çok uzaklara Patani topraklarına damlar. Furkan'ın hayali artık gerçek olmuştur. Ama yetimleri üzmemek onlardan saklamak gerekir gözyaşlarını. Hemen oyunlara geçilir: bu yakalamış, bu tutmuş, bu yemiş, bu hani bana hani bana demiş..'tir, bakın burada ne varmış..'tır. Bir yetim önce buna kıkırdayarak cevap verir, sonra gülüşler kahkahaları kovalar. Anneye sarılır gibi sarılır küçük kollar, neşeyle çiçek açar küçük dudaklar.
Dünyanın neresinde hangi İHH yetimhanesinde olursanız olun, bir yandan yetimlerle oynayıp arkadaş olurken diğer yandan ayrılık vakti gelip çattığında ne yapacağınızı düşünürsünüz. Tüm yolculuğun en zor anıdır ayrılık. Ağlamak yasaktır, yetimleri güldürmek için aşılmıştır onca yol, mutlu olmasına mutlusunuzdur ancak son ana kadar elinizi tutan, eteğinize sımsıkı sarılan küçük bir çocuğun size hissettirdikleri gözyaşlarınıza hakim olmanızı engelleyebilir. Ancak anneler bilir ağlarken gülmeyi, gözyaşlarını büyük gülücükler ardına gizlemeyi.
Neden Patani?
Patani, Tayland sınırlarında Malay ırkına mensup Müslümanların yaşadığı bir bölge. Uzun yıllardır Tayland zulmü altında yaşamak zorunda kalan ve çatışmalarda erkeklerini kaybeden Müslümanlar bir süredir barış sürecini yaşasalar da baskılar hala devam etmekte. Patani Müslümanları devletin okullarında zorunlu budist eğitim sistemine tabi olmamak, kendi dillerinin yasaklandığı resmi okullara çocuklarını göndermemek için kendi imkânlarıyla medrese usulü eğitim kurumları oluşturma gayreti içerisindeler. İHH yetimhaneleri de Patani'de köklü bir geleneğe sahip olan bu medrese kültürünün bir parçası olarak inşa ediliyor. Sadece barınma değil aynı zamanda eğitim görevini de üstlenen bu komplekslerin gayesi dinlerini ve kimliklikleri kaybetmeyen nesiller yetiştirmek. Bu sebeple Patani'deki İHH yetimhaneleri ayrı bir önem arz ediyor.
[videoGaleri-441]