İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Saldırı altındaki Humus'tan kaçıp Türkiye’ye sığındılar
Suriyeli aile aylardır etrafı rejim askerlerince çevrili olan Humus'tan kaçıp Türkiye’ye gelmeyi başardı.
Suriye 01.01.2014

Suriye'deki savaş 3 yıldır devam ediyor. Bu savaşta ağırlıklı olarak savaşa karışmamış sivil insanlar zarar görüyor. Humus, Şam - Doğuguta ,Hama gibi bölgeler rejim askeri tarafından kuşatılmış durumda, bu bölgelerde insanlara yaşam malzemelerinin ulaşmasına izin verilmediği gibi bölgede yaşayan insanların da başka bölgelerine geçişlerine müsade edilmiyor.

Olaylardan önce Humus’un Kusur mahallesinde bulunan sanayi bölgesinde oto yıkamacı olarak çalışan Ebu Halid, devrimle beraber El Meyte bölgesine geçip bir buçuk yıl boyunca ailesiyle birlikte insani yardım çalışmalarına katıldı.

Bölgeye giriş çıkışların kapatıldığını anlatan Halid; rejim askerleri çevirme noktalarında kuru gıdaların geçişlerine izin verilmiyor, sebze ve meyvelerin bile insanlara götürülmesi yasak, konserve gibi yardımlar ulaşırsa insanlar bir şeyler yiyebiliyor, gelmezse yiyecek bir şeyler bulmak neredeyse imkansız dedi.

Halid '' Savaştan önce 20 Suriye lirası olan ekmek şimdi 130 – 150 Suriye lirası oldu. Sadece ekmekte değil tüm malzemeler 5 – 6 kat pahalandı, rejim bunu bilerek yapıyor, hiç bir şeyin bize ulaşmasına izin vermiyor bazen rüşvet vererek malzemeleri geçiriyoruz '' diye konuştu.

"Bazı insanların, kendi bahçelerine birşeyler ekip yetiştirmesini gören Esed’in askerleri, siz teröristlerimi destekliyorsunuz, bunlarla onlara mı yardım edeceksiniz deyip hem hasada el koyuyor hemde bahçenin sahibini tutukluyor"  diyen Ebu Halid kendilerini terörist olmakla suçladıklarını ve böylece yok edilmeye çalışıldıklarını dile getirdi.

Halid '' kadınlarımıza tecavüz ediliyor, bebeklerimiz öldürülüyor, on sekiz yaşına gelen çocuklarımız zorla askere alınıyor sonrada bize terörist diyorlar, Allah aşkına bakın binlerce çocuğu kim öldürüyor. '' dedi.

'Açlığa alışamadık'

Humustaki insanların artık bombaya alıştığını ifade eden Halid "bomba seslerine alıştık, saldırılarla ölmeye alıştık ama açlığa alışamadık" diyerek bölgedeki durumu gözler önüne serdi.

"Kedi, köpek veya eşek eti yenir mi? Açlıktan ölmektense yeniyor. Açlık insana neler yaptırmıyor ki. Kış ayları da geldi. Esed ordusunun muhasarası bitmedikçe açlıktan ölümlerde bitmeyecek" dedi.

‘Kış nedeni ile ölümler artacak’

Suriye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi Humus’ta da geçen kış çok ağır geçti. Bölgede yakıt sıkıntısı ise gün geçtikçe artıyor.

İnsanlar geçtiğimiz sene parklardaki ağaçları söküp yakıt olarak kullandılar ancak bu senenin çok daha zor geçeceğini ön görmek zor değil.

Humus’taki geçirdiği son kışı anlatan Halid, geçen sene kış zor geçti, yakacağımız yoktu, bazı evlere saldırıların yoğunlaştığı bölgelerden insanlar geliyor, battaniye yok kışlık kıyafetlerimiz kalmadı. Bu sene direkt veya dolaylı olarak soğuktan kaynaklanan ölümler artacak dedi.

'Hastaneler sorgulama merkezi oldu'

Rejim tarafından etrafı çevrili olan Humus’da hastaneler kapatıldı. Çok basit muayene bile yapılamıyor. Ebu Halid hastane ile ilgili sorunları söyle dile getirdi;

"Bölgede bulunan hastahanelerin büyük çoğunluğun kapatıldı. İnsanlar hastaneye gidemezler, her ne sebeple olursa olsun bu suçtur, bazen sadece kadınları alıyorlar onları da içerde korkutup sorguluyorlar." edi.


‘Kadınlar düşük yapıyorlar ’

Hastanelerin olmaması, ilaçların bulunamaması bir çok tehlikeyi de beraberinde getiriyor.
Bunların en önemlilerinden biriside hamile kadınların, muayene olamaması, gerekli ilaçların kullanılamaması ve yetersiz beslenme. Bu da hamile kadınların düşük yapmasına neden oluyor.

Humuslu Ebu Halid’in eşi bunlardan sadece birisi. Halid’in eşi 5 aylık hamile iken yetersiz beslenme ve kullanması gereken ilaçların bulunmaması nedeni ile düşük yapmak zorunda kaldı.

Halid o günleri söyle anlatılıyor; ‘‘Eşim 5 aylık hamileyken 3 yaşında bir kızım olduğu için birde oğlum olsun istiyordum ama olmadı, eşim düşük yaptı. Aylar sonra eşim tekrar hamile kaldı. İşte bu benim Humustan kaçmak için tek sebeptir.’’

Muhasara altındaki bölgelerden komşu ülkelere geçmek çok zor. Buralardaki geçiş yolları rejim güçlerinin elinde ve çıkışlara izin verilmiyor.

Daha önce birkaç kere tutuklanıp, her seferinde bir yolunu bulup hapishanelerden çıkmayı başaran Halid’in Türkiye’ye gelişi ise hiç kolay olmamış.

Ebu Halid ‘‘eşim rejimin elinde olan tarafta yaşıyordu. Aracılar sayesinde haber alıyordum. Hamile olduğunu öğrendim ve kaçmak için plan yaptım.’’

Eşinin rejim tarafında yaşamasının, her şeyi daha da zorlaştırdığını ifade eden Humuslu Halid, rejim askerlerine rüşvet vererek eşini muhaliflerin kontrolü altındaki bölgeye getirttii. Buradan yanlarına bir şey almadan kaçıp, kızını saatlerce omzuna alarak yürüdüğünü anlattı.

Beşar Esed’e bağlı birliklerin bölgeden kimsenin çıkmasını istemediği için bazı yerlerde rejim askerleri tarafından yol tabelalarının söküldüğünü ifade eden Halid, "Humustan çıkana kadar muhalifer bize eşlik etti, onlarda güvenlik sebebi ile bulunduğumuz yeri bize söylemiyorlardı İdlip’e kadar getirdiler. Daha sonra 7 saat yürüdük ve sınıra geldik ve nihayet Türkiye’ye geçiş yaptık" dedi.

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gıda Güvencesi Sektörü’nde Uluslararası Koordinasyon Mekanizması verilerine göre Gazze'de günlük olarak en fazla sıcak yemek ve ekmek dağıtımı yapan uluslararası kuruluşlar arasında yer aldı. Çalışmalarını sürdüren vakıf, Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Ramazan’da da her gün 48 bin kişiye iftar yemeği ikramında bulunuyor.
18.03.2024
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırmaya devam ediyor. Her gün 32 bin kişiye sıcak yemek dağıtımında bulunan vakıf; 7 Ekim’den bu yana gıda kolisi, battaniye ve tıbbi malzeme gibi farklı kalemlerde on binlerce Gazzeliye destek oldu.
16.02.2024
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla başlatılan kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 4 bin 608 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
06.02.2024