İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Şark çıbanı hastası Suriyeliler, yardım bekliyor
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından Lübnan’ın Trablus kentinde Suriyeli mülteciler arasında yaygın olan şark çıbanı hastalığının tedavisi için sürdürülen proje yeterli fon desteği sağlanamaması nedeniyle sona erdi.
Suriye 28.08.2015

İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından Lübnan’ın Trablus kentinde Suriyeli mülteciler arasında yaygın olan şark çıbanı hastalığının tedavisi için sürdürülen proje yeterli fon desteği sağlanamaması nedeniyle sona erdi.

İHH İnsani Yardım Vakfı, ekipleri yaklaşık 2 milyon Suriyelinin yaşadığı Lübnan’da yapmayı planladığı yardım çalışmaları için Mart ayında bölgede bir takım incelemelerde bulunmuştu. Bölgedeki Suriyeli ve Filistinli mültecilerin kaldıkları kampları yerinde görüp eksiklerini tespit eden ekipler, bu kapsamda bölgede faaliyet gösteren 7 STK ile istişare toplantısı yaparak mültecilerin durumları hakkında bilgi almıştı.

Alınan bilgiler ışığında Suriye’deki iç savaşın ardından ülkede yaşanan bombardımanlar ve mikroplardan dolayı şark çıbanı hastalığında ciddi bir artış görüldüğü tespit edilmişti. Bu kapsamda İHH İnsani Yardım Vakfı olarak Lübnan’ın Trablus kentinde Suriyeli mülteciler arasında yaygın olan şark çıbanı hastalığının tedavisi için bir proje başlattı.

Lübnan devletinin hiçbir sağlık destek vermediği mültecilere yönelik başlatılan proje yeterli fon desteği sağlanamaması nedeniyle sona erdi. Yaklaşık 5 ay süren proje kapsamında 4 bin 88 kişi muayene edilirken bin 93 kişinin de yarası tedavi edildi.
Projenin uygulandığı Trablus kenti Lübnan’ın kuzey bölgesinde yer alıyor. Bölgede yaklaşık 600 bin Suriyeli mültecinin bulunduğu tahmin ediliyor.

Şark çıbanı nedir?

Ülkemizde şark çıbanı olarak anılan hastalık, başka bölgelerde Antep çıbanı, Halep çıbanı, yıl çıbanı olarak anılıyor. Şark çıbanı, ara konakçı olan tatarcık sineği ile farklı bir kişiye bulaşabiliyor. Hastalık çok kolay tedavi edilebildiği gibi tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabiliyor. Ortalama 2 aylık bir süre zarfında haftada 2 sefer uygulanan tedavi ile hasta iyileşebiliyor. Ancak en üzücü olan tarafı ise hastaların büyük bir çoğunluğunun 16 yaş ve altındaki çocuklardan oluşması.

Leishmaniasis cins ''Leishmania'' ait protozoan parazitlerin neden olduğu bir hastalık. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre cilt tutumu yapan leshmania (şark çıbanı) vakası 1 milyon civarında ve dünya genelinde 310 milyon kişi risk altında. Yine WHO verilerine göre yüksek riskli 6 ülkeden biri, savaş öncesi durumuyla Suriye. Savaş sırasında bu riskin ne boyutta olduğu tahmin edilemiyor.
 

İlgili haberler
Tümünü Gör
İHH, Ramazan ayında 3 milyondan fazla kişiye ulaştı
İHH, Ramazan ayında 3 milyondan fazla kişiye ulaştı
İHH İnsani Yardım Vakfı bu yıl Ramazan ayı çalışmaları kapsamında Türkiye dahil olmak üzere 67 ülkede faaliyet gösterdi. Vakıf, yapılan faaliyetlerde 3 milyon 99 bin 227 kişiye ulaştı.
Ramazan
01.04.2025
Deprem yaşanan Myanmar ve Tayland’a İHH’dan acil yardım
Deprem yaşanan Myanmar ve Tayland’a İHH’dan acil yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı, Myanmar'da meydana gelen ve komşu ülke Tayland’ı da etkileyen 7,7 ve 6,4 büyüklüğündeki iki depremin ardından acil yardım çalışmalarına başladı. Çalışmalar kapsamında vakıf tarafından Tayland’da 800 kişiye sıcak yemek dağıtılırken, Myanmar’da da depremden etkilenenlere su ve kuru gıda desteği verildi.
30.03.2025
Türk doktorlardan Gazzeli yaralılara ameliyat desteği
Türk doktorlardan Gazzeli yaralılara ameliyat desteği
Gazze’de ameliyat desteği projesini uygulayan İHH, şu ana kadar 357 ameliyat gerçekleştirdi. Proje kapsamında, ameliyat imkânı bulamayan ve acil tedavi bekleyen binlerce Gazzelinin ameliyat edilmesi hedefleniyor. Projenin uygulandığı hastanede görev yapan gönüllü doktorlardan Prof. Dr. İbrahim Uygun, Gazze’nin çok ciddi desteğe ihtiyacı olduğunu belirterek, “İHH’nın büyük çadır kentler kurduğunu, klinik kurduğunu ve hastanelere çok büyük desteğini bizzat gördüm” dedi.
14.03.2025