İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Somali halkına yeni su ve gıda yardımları
İHH İnsani Yardım Vakfı, kuraklığın açlık, hastalık ve ölümlere neden olduğu Somali'de kamplarda yaşam mücadelesi veren binlerce aileye gıda ve su yardımında bulundu.
Somali 28.03.2017

İHH ekipleri, kuraklıktan ölümlerin yaşandığı Somali’nin başkenti Mogadişu'ya 250 kilometre uzaklıktaki Baydova şehrine gitti.

Kuraklık nedeniyle su bulamayan halk, Baydova'ya 50-60 kilometre mesafedeki köylerden saatlerce yürüyerek şehir merkezine göç etti.

Şehir merkezindeki çadır kamplarda, tahta çubuklardan yaptıkları 1 metrekarelik derme çatma yerlerde hayatta kalmaya çalışan on binlerce kişi, yardım kuruluşlarının desteğiyle yaşamına devam ediyor.

img-20170327-wa0019.jpg

İHH ekipleri, bu kamplarda 15 gün boyunca her gün 12 tonluk tankerlerle su dağıtımının yanı sıra 300 aileye, yaklaşık 1 ay yetecek kadar un, şeker, yağ, hurma, pirinçten oluşan gıda kolisi dağıtacak. 

İHH Dış İlişkiler Birimi Yetkilisi Yusuf Avcı, Baydova'da yaklaşık 75 çadır kent bulunduğunu, bu sayının artmasından endişe duyulduğunu kaydetti.

img-20170327-wa0017.jpg

2011'de de ülkede benzer bir şiddetli kuraklık yaşandığını ve 250 bin kişinin öldüğünü anımsatan Avcı, "Eğer nisan ayında beklenen yağmur yağmazsa bölgede daha şiddetli kuraklığın yaşanmasından ve daha fazla kişinin ölmesinden endişe ediliyor" dedi.

Somali halkının acil yardıma ihtiyaç duyduğunun altını çizen Avcı, ayrıca kısa süre sonra Türkiye'den gelecek doktorların, Somali'de ücretsiz sağlık taraması yapacağını da ifade etti.

img-20170327-wa0021.jpg

Öte yandan İHH'nın verdiği gıdayla hayata tutunmaya çalışan Nişad Hasan (48) da yaşadıklarını anlattı.

Dört çocuğuyla 2 haftadır Baydova'daki çadır kampta kaldığını, kuraklık sebebiyle evlerini terk edip saatlerce yol yürüyerek kampa ulaştıklarını aktaran Hasan, "Uzun zamandır böyle kuraklık görmedik. Toprak kurudu, su yok, yiyecek yok, bütün hayvanlarımız öldü. Eğer köyden çıkıp gelemeseydik orada ya hastalıktan ya da açlıktan biz de ölecektik. Allah'a sonsuz şükürler olsun şimdi boğazımızdan bir yudum su geçiyor." diye konuştu.

Somali hükümeti bir süre önce ülke genelinde etkili olan kuraklığa karşı ulusal felaket ilan etmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de yaptığı açıklamada, Somali'de 2017 yılının başından bu yana 343 kişinin kolera salgınından öldüğünü bildirmişti. Yaklaşık 12 milyonluk nüfusa sahip ülkede 6,2 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğu kaydediliyor.

SOMALİ'YE YARDIM EDİN

img-20170327-wa0004.jpg

 

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gıda Güvencesi Sektörü’nde Uluslararası Koordinasyon Mekanizması verilerine göre Gazze'de günlük olarak en fazla sıcak yemek ve ekmek dağıtımı yapan uluslararası kuruluşlar arasında yer aldı. Çalışmalarını sürdüren vakıf, Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Ramazan’da da her gün 48 bin kişiye iftar yemeği ikramında bulunuyor.
18.03.2024
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırmaya devam ediyor. Her gün 32 bin kişiye sıcak yemek dağıtımında bulunan vakıf; 7 Ekim’den bu yana gıda kolisi, battaniye ve tıbbi malzeme gibi farklı kalemlerde on binlerce Gazzeliye destek oldu.
16.02.2024
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla başlatılan kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 4 bin 608 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
06.02.2024