İHH İnsani Yardım Vakfı
Ana Menü
Biz kimiz
Ne yapıyoruz
Ne yapabilirsiniz
Oturum aç
Bağış Yap
Türkçe
Türkçetr
Englishen
العربيةar
TRY
try
usd$
eur
gbp£
XFacebookInstagramYouTube
Bağış Yap
Türkçe
Türkçetr
Englishen
العربيةar
TRY
try
usd$
eur
gbp£
XFacebookInstagramYouTube
Somali ışığı gördü
İHH İnsani Yardım Vakfı, Afrika’nın farklı ülkelerinde gerçekleştirdiği katarakt ameliyatlarına bütün hızıyla devam ediyor. Somali’nin Hargesa Bölgesinde 929 kişi daha ameliyat edilerek ışığa kavuştur
Afrika, Somali 26.02.2010

Afrika’da sıcak hava, beslenme ve iklim şartları sebebiyle pek çok insan genç yaşta katarakt olarak görme yeteneğini yitiriyor. Göz doktoru sayısının yetersizliği de buna eklenince özellikle kırsal kesimlerde birçok hasta, ameliyat olamadan karanlığa mahkûm yaşıyor.

Afrika kıtasında yaklaşık 5 milyon kişi imkânsızlıklardan dolayı çok basit bir müdahale ile tedavi olunabilecek bu hastalık yüzünden görme yetisini kaybediyor.

Dünyanın en yoksul kıtası konumunda bulunan Afrika’da 3 yıl önce katarakt ameliyatları çalışması başlatan İHH İnsani Yardım Vakfı yapılan muayene ve ameliyatlarla Afrika halkını ışığa kavuşturmaya devam ediyor. 

Somali’de 939 kişi ameliyat edildi

İHH’nın sağlık ekibi, Somali’nin Hargesa bölgesinde bin 700 kişiyi göz muayenesinden geçirdi. Yapılan muayenelerden sonra 929 kişi ameliyat edilerek ışığa kavuşturuldu. Bu sayı ile Somali’de yapılan ameliyat sayısı 6 bin 851 oldu.

Afrika’nın fakir ülkelerinden olan Somali, özellikle son yıllarda yaşanan iç savaş ve korsan olayları sebebiyle dünyanın en sıkıntılı bölgesi olarak dikkat çekiyor. 9 milyon nüfusa sahip Somali’de her yıl binlerce çocuk yetersiz beslenmeden kaynaklanan hastalıklardan hayatını kaybediyor. Fakirliğin belini kırdığı ülke insanı, eğitim ve sağlık imkânlarından da yeterice faydalanamıyor. Ülkedeki okullaşma oranı ve hastaneler çok yetersiz. Doktor yetersizliği had safhada. BM’nin kriz bölgesi ilan ettiği Somali, dünyadan gelecek yardımlarla ayakta durmaya çalışıyor. 

100 TL ile bir hayat değiştir

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Afrika kıtasında 3 yıl önce başlatılan katarak ameliyatlarında toplam sayının 34 bin 749’a ulaştığını ifade ederken 2010 yılı sonunda bu rakamın 50 bini, 2012 yılı sonunda da hedeflenen sayı olan 100 bini bulacağını dile getirdi. Yıldırım sözlerine şu şekilde devam etti : “Afrika kıtasındaki katarakt çalışmalarımız 2007 yılı içerisinde başladı. Hedefimiz ilk etapta 100 bin ameliyat yapmak. Hayırsever halkımızın destekleriyle bu rakama yaklaşıyoruz. Yardım severlerin bağışladıkları 100 TL ile bir katarakt hastasını ameliyat ederek yeniden ışığa kavuşmasını sağlıyoruz. Mali, Nijer, Burkina Faso, Somali, Etiyopya, Sudan, Gana, Benin, Togo ve Çad’da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ameliyatları yaptığımız ülkelere Türkiye’den gönüllü doktor ve hemşireler götürüyoruz. Sağlık bakanlığı bu gönüllü doktor ve hemşireleri 1 ay idari izinli sayıyor. Gönüllü doktor ve hemşireye ihtiyacımız var. Bu noktada göz doktorlarımızın desteğini bekliyoruz. Son olarak şunu söylemek istiyorum. Türkiye’de 100 TL ile çok şey yapamayabilirsiniz. Ama Afrika’da gözleri görmeyen bir insanın görmesine vesile olabilir, bir insanın hayatını değiştirebilirsiniz.”

[video-31]


İlgili haberler
Tümünü Gör
İHH’dan Türkiye’de 2 bin öğrenciye kırtasiye desteği
İHH’dan Türkiye’de 2 bin öğrenciye kırtasiye desteği
İHH İnsani Yardım Vakfı, “Bir Kırtasiye Bin Mutluluk” projesi kapsamında Türkiye’nin 12 ilinde ihtiyaç sahibi 2 bin öğrenciye kırtasiye seti dağıtımında bulundu.
22.09.2025
İHH’dan deprem bölgelerinde 1000 çocuğa bisiklet hediyesi
İHH’dan deprem bölgelerinde 1000 çocuğa bisiklet hediyesi
İHH İnsani Yardım Vakfı, “Bir Bisiklet Bir Tebessüm Projesi” kapsamında 6 Şubat depremlerinden etkilenen Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta ihtiyaç sahibi 1000 çocuğa bisiklet hediye etti.
16.09.2025
Üsküdar’da 50’yi aşkın esnaf Cuma günkü gelirini Gazze'ye bağışlayacak
Üsküdar’da 50’yi aşkın esnaf Cuma günkü gelirini Gazze'ye bağışlayacak
İHH İnsani Yardım Vakfı'nın da aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının organizesinde Üsküdar'da 3 gün sürecek anlamlı bir etkinlik düzenleniyor. Etkinliğin ilk gününde ilçede faaliyet gösteren 50’yi aşkın esnaf, bir günlük kazancını işgalci İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'ye bağışlayacak. Etkinliğin 2’nci ve 3’ncü gününde ise kurulacak hayır çarşısında elde edilecek gelirler Gazze’deki aşevlerine ulaştırılacak.
11.09.2025