İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
STK’lar Yunanistan’ı protesto etti
STK’lar, Yunanistan’ın mültecilere yönelik tutumunu protesto etmek amacıyla Yunanistan Başkonsolosluğu önünde “İnsanlık Dondu!” sloganıyla basın açıklaması yaptı.
Avrupa, Suriye, Yunanistan 05.02.2022

Yunanistan’da, eşyaları ve kıyafetleri gasp edilerek sınır dışı edilen 19 mültecinin donarak hayatını kaybetmelerinin ardından sivil toplum kuruluşları harekete geçti. İHH İnsani Yardım Vakfı, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD), Özgür-Der ve Mazlum-Der, Yunanistan’ın mültecilere yönelik sergilediği insanlık dışı tutumu basın açıklamasıyla protesto etti.

“Mülteciler katlediliyor”

“İnsanlık Dondu!” sloganıyla düzenlenen basın açıklaması öncesi konuşan İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Yunanistan sınırında mültecilerin insanlık dışı muamelelere maruz bırakılarak katledildiğini belirtti. Yıldırım, “Yunanistan bunu tek başına yapmıyor. Avrupa’nın ortak kararı ve iradesiyle bu geri itmeleri gerçekleştiriyor. Buradan, Avrupa’daki insan hakları örgütlerine ve insan haklarına riayet eden herkese çağrıda bulunuyorum. Bu konuda bir an önce harekete geçin ve bu insanlık suçunu işleyenlere dur deyin” ifadelerini kullandı.

ihh-genel-baskani-bulent-yildirim.jpg

“Barbarlıktan ve vahşetten vazgeçin”

Yıldırım’ın ardından hitap eden Özgür-Der Genel Başkan Yardımcısı Kenan Alpay, Yunanistan’ın Avrupa Birliği ülkelerinin barikatı gibi davrandığını ifade etti. Alpay, “Buradan Yunanistan’a insan haklarına uygun hareket etmesi çağrısında bulunuyoruz. Bu insanlara karşı barbarlıktan ve vahşetten vazgeçin.” diye konuştu.

stklar-yunanistani-protesto-etti1.jpg

“Suça karşı sesinizi yükseltin”

Mazlum-Der Genel Başkanı Kaya Kartal da, “Avrupa Birliği’nin onlarca belgesi, yüzlerce standardı mülteciler söz konusu olduğunda paçavraya dönüyor. Yunanistan’daki sivillere sesleniyoruz, bu suça karşı sesinizi yükseltin ve bu insanlık dışı tutuma ortak olmayın” şeklinde konuştu.

Gazeteci Adem Özköse ise, “İnsan hakları savunucularına soruyorum, neredesiniz? Niçin bu mazlum insanlar için sesiniz çıkmıyor?” dedi.

stklar-yunanistani-protesto-etti4.jpg

“Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor”

Yapılan konuşmaların ardından, UMHD Başkanı Av. Abdullah Resul Demir katılımcı STK’lar adına basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Kışın dondurucu soğuğunda üzerlerindeki iç ya da incecik kıyafetleriyle kırsal bölgeye salınan mülteciler, Avrupa Birliği’nin, göçmenlerin geçişini engellemek için jandarma görevi biçtiği Yunanistan sınır birliklerinin insanlığı utandıran tavrı sonucunda donarak hayatlarını kaybettiler. 19 kişinin cesedine ulaşıldığını ifade eden Türkiye makamları ölü sayısının artmasından endişe ediyor.” denildi. 

umhd-baskani-abdullah-resul-demir.jpg

“Uluslararası hukuk Avrupa için çalışmıyor”

Açıklamada ayrıca, “Uluslararası hukuk kurumları Avrupalının refahının riske girmeye başladığı yerden sonrası için çalışmıyor. Yunanistan’ın, denizde boğulmaları için çocukların, kadınların bulunduğu botları tüm dünyanın gözleri önünde mızraklarla batırmaya çalışmasındaki; sınırları kapatıp insanları aç ve çıplak bir şekilde soğuktan donarak ölmeye mahkûm etmesindeki cesareti ve özgüveni buradan geliyor.  Biz susmayacağız! Vicdanı körelmiş, merhametini yitirmiş kimseler gibi gözlerimizi çevirmeyeceğiz. Avrupa’nın süslü insan hakları, hukuk yalanlarını yüzlerine çarpacağız. Sizler katilsiniz bayım! ‘Göçmen sorunu’nu büyüten sizin politikalarınız.” ifadeleri kullanıldı.

İlgili haberler
Tümünü gör
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Soğuk havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Üçyüzlü Metro Durağı'ndan Bağcılar Meydanı'na yürüdü. İHH ve birçok sivil toplum kuruluşunun organize ettiği yürüyüşte katılımcılar, teröre ve işgalci İsrail’in zulümlerine tepki gösterdi.
11.01.2024
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Yamanevler Metro Durağı'ndan Ümraniye Meydanı'na yürüdü.
07.01.2024
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İHH İnsani Yardım Vakfı Arama Kurtarma Birimi’nin öncülüğünde “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” sloganıyla araç konvoyu düzenlenecek. Yarın saat 20.00’de Maltepe Orhangazi Parkı’ndan başlayacak konvoy eylemi, Söğütlüçeşme’de sona erecek.
27.12.2023