İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Sudan sular altında!
İHH sel felaketiyle sarsılan Sudan’a acil yardım ulaştırdı.
Sudan 13.08.2013

2011 yılında bölünme yaşayan, 2003 yılından beri Darfur krizi ile boğuşan Sudan şimdi de yeni bir felaketle sarsıldı. Sudan’ın başkenti Hartum ve civarındaki bazı şehirler günlerdir yoğun yağış altında. Ramazan bayramı öncesi başlayan yağışlar Nil nehrinde taşmalara ve sele yol açarken çok sayıda ev ve işyeri sudan zarar gördü. Yıkılan ev enkazlarında arama kurtarma çalışmaları kısıtlı imkanlarla yapılırken halk çökme riski bulunan hasarları binaları terk ediyor.

Başkent Hartum’un büyük mahallerinden Umbedde, Hacı Yusuf, Murabia Şerif, El Fetih, El Kirayab’da çok sayıda insan evsiz kaldı. 5 Ağustostan bu yana 14 binden fazla ev tamamen yıkılırken 16 binden fazla ev ağır hasır alarak oturulamaz hale geldi.

Yaşanan gelişmeleri bölgedeki partner kuruluşları ile beraber yakından takip eden İHH İnsani Yardım Vakfı selzede ailelere gıda temini noktasında çaba harcıyor. En son Hartum’un çevre mahallerinde 580 aileye gıda ve et dağıtımı gerçekleştirilirken önümüzdeki günlerde farklı yardımlarla daha fazla aileye ulaşılması hedefleniyor.

Sudan tarihinde benzeri olmayan sel felaketinin yaklaşık 150 bin insanı etkilediği tahmin ediliyor. Yer yer karayollarının hasar gördüğü bölgelere ulaşım ise sadece havadan sağlanabiliyor. Geceyi sokaklarda geçiren halk çadır, battaniye, tente, kıyafet, ilaç, gıda ve temiz suya ihtiyaç duyuyor.

Ölü sayısı tam olarak belirlenemezken enkaz altından cesetler çıkmaya devam ediyor. Sudan’ın Nil vilayetinin İbediyye yerleşkesinde 13 kişinin öldüğü öğrenilirken başkent Hartum’un da değişik mahallerinde 2’si çocuk toplam 13 kişinin öldüğü 23 yaralının da değişik hastanelere kaldırıldığı duyuruldu.

Sel felaketi ile ilgili resmi bir açıklamada bulunmayan Sudan hükümeti henüz uluslar arası kamuoyuna yardım çağrısında bulunmadı. Sel felaketinden etkilenen insanlar imece usulu ile yardımlaşarak gönüllü kuruluşların da desteğiyle mağduriyetlerini gidermeye çalışıyor. 

Suların çekilmesinin ardından ülkede kolera salgınının başlamasından korkuluyor.

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gıda Güvencesi Sektörü’nde Uluslararası Koordinasyon Mekanizması verilerine göre Gazze'de günlük olarak en fazla sıcak yemek ve ekmek dağıtımı yapan uluslararası kuruluşlar arasında yer aldı. Çalışmalarını sürdüren vakıf, Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Ramazan’da da her gün 48 bin kişiye iftar yemeği ikramında bulunuyor.
18.03.2024
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırmaya devam ediyor. Her gün 32 bin kişiye sıcak yemek dağıtımında bulunan vakıf; 7 Ekim’den bu yana gıda kolisi, battaniye ve tıbbi malzeme gibi farklı kalemlerde on binlerce Gazzeliye destek oldu.
16.02.2024
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla başlatılan kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 4 bin 608 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
06.02.2024