İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Sudan’da Üçüncü Katarakt Ameliyathanesi açıldı
Vakfımız, Sudan’daki 3. katarakt tedavi merkezini TİKA ortaklığıyla Sudan’ın Darfur eyaletinde açtı. Merkezin açıldığı El Cenine, Darfur’un en yoksul şehri olarak biliniyor.
Sudan 07.04.2011

2007’den bu yana hayırsever halkımızın bağışlarıyla Afrikalı katarakt hastalarını ücretsiz tedavi eden vakfımız, Sudan’daki 3. katarakt tedavi merkezini açtı.

Darfur eyaletinin batı şehirlerinden biri olan El Cenine’de Başbakanlığa bağlı Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ile birlikte açılan Katarakt Merkezi, Sudanlı hastalara hizmet vermeye başladı. Başkent Hartum’un ardından ülkedeki üçüncü merkezi açan İHH, tüm tedavi masraflarını üstlendi.

Açılan katarakt tedavi merkezinde Türkiyeli sağlık görevlileri de hizmet veriyor. Ordu Devlet Hastanesi’nde görevli Cafer Ziya Alyamaç ile sağlık teknikeri Ercan Kayrak ameliyatlara katılarak Sudanlı doktorlara eğitim veriyor. İki sağlık görevlisi 10 gün boyunca ülkede olacak.

İHH ekibini kabul eden Türkiye’nin Hsuartum Büyükelçisi Ertuğrul Kök, projeye övgülerde bulunarak, “Bu denli büyük göz sorunun olduğu Sudan’da böyle bir projeyi hayata geçirdiği için İHH’ya kalbi teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Merkezin açılış töreninde bulunan TİKA Sudan Koordinatörü Enver Arpa ise “Darfurlu kardeşlerimizle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye ile Sudan halkının çok eskiye dayanan bir dostluğu olduğunun altını çizen Arpa,  “Darfur’un zor zamanında Osmanlı’ya yaptığı yardımı unutmadık. Kardeşliği pekiştirmek için buradayız” dedi.

İHH-TİKA Ortak Projesi

Enever Arpa, Sudan halkının temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için çeşitli projeler yürüttüklerini ifade ederek sivil toplum örgütleriyle birlikte de ortak çalışmalarda bulunduklarını söyledi. Katarakt projesini İHH’yla birlikte yürüttüklerini belirten Arpa, “Batı Darfur’a güvenlik nedeniyle birçok sivil toplum örgütü ulaşmakta zorluk çekiyor. Ama TİKA ve İHH Batı Darfur’da da çalışmalarını sürdürebiliyor” diye konuştu.

İHH Katarakt Projesi Koordinatörü İhsan Özyürek ise yeni açılan merkezde günde 30 hastanın tedavi edilmesinin hedeflendiğini söyledi. Şu ana kadar tüm Afrika kıtasında 50 bin’e yakın katarakt tedavisi yapıldığını belirten Özyürek, söz konusu ameliyatların 26 bininin Sudan’da yapıldığını kaydetti. Özyürek sadece sağlıkla ilgili değil başka projelerle de Sudan’a geleceklerini belirtti.

Darfur Türkiyeliler için emin bir yer

El Cenine Sağlık Bakanı Ebul Kasım el Emin Baraka, Türkiye’yi kardeş ülke olarak nitelendirerek TİKA ve İHH mensuplarına hoş geldiniz dileklerinde bulundu. “İHH nezdinde kardeş Türkiye halkına selam gönderiyoruz” diyen el Baraka, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını Darfur’a davet etti ve “Buraya gelmekten çekinmeyin. Burası Türkiyeliler için emin bir yer. Sudan sizinle birlikte istikrara kavuşacak” şeklinde konuştu.

Yapılan açılış töreninde İHH Katarakt Projesi Koordinatörü İhsan Özyürek ile TİKA Sudan Koordinatörü Enver Arpa’ya şilt takdim edildi.

7 yıl sonra… Hayat çok garip

Açılan katarakt tedavi merkezinde ameliyatlar başladı. 7 yıl önce katarakt hastalığına yakalanan ve o günden beri görme fonksiyonunu tam anlamıyla kullanamayan Davut Muceybir El Cenine’de açılan katarakt merkezinde ilk tedavi olan isimlerden biri. Ameliyat olduktan sonra hızla sağlığına kavuşan Muceybir, 7 yıl sonra görüyor olmanın sevincini şu sözlerle paylaştı: “Çok garip bir duygu. Çok sevinçliyim ama tanıdığım insanlar biraz değişmiş gibi.”

Afrika’daki katarakt ameliyatları projesi hayırsever halkımızın bağışlarıyla finanse ediliyor. 120 TL’lik bağışla katarakt nedeniyle göremeyen bir kişinin ameliyat edilerek ışığa kavuşturulması mümkün. Vakfımızın katarakt kampanyası, Afrika’da toplam 10 ülkeyi kapsıyor. Bu ülkeler; Mali, Nijer, Burkina Faso, Somali, Etiyopya, Sudan, Gana, Benin, Togo ve Çad’dır.

Afrika’da katarakt hastalığı

Afrika’da sıcak hava, beslenme, hijyen sorunu ve iklim şartları sebebiyle pek çok insan genç yaşta katarakt olarak görme yeteneğini yitirmektedir. Göz doktoru sayısının yetersizliği de buna eklenince özellikle kırsal kesimlerde birçok hasta, ameliyat olamadan karanlığa mahkûm yaşamaktadır.

Kampanyaya nasıl katılabilirim?

İHH İnsani Yardım Vakfı’na bağışta bulunarak kampanyaya katılabilirsiniz.

1. İHH İnsani Yardım Vakfı merkezine gelerek nakdi olarak yardımda bulunabilirsiniz.

2. Online bağış sistemini kullanarak internet üzerinden bağış yapabilirsiniz.

3. Bağışınızı, sitemizde yer alan banka hesap numaralarına havale ile gönderebilirsiniz.

4. Bağışınızı, sitemizde yer alan posta çeki hesabına yatırabilirsiniz.

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024