Dünya, 21 Ağustos 2013 günü Suriye'de Esed rejimi tarafından sivillere düzenlenen kimyasal saldırı haberleriyle uyanmıştı. Baas rejiminin geçtiğimiz yıl Şam’a bağlı Doğu Guta'da kullandığı kimyasal silah sebebiyle çoğunluğu kadın ve çocuk 1.500’e yakın Suriyeli hayatını kaybetmişti. Hafız Esed döneminde kimyasal silah edinme imkanını bulan Suriye yönetiminin 2011 Mart'ında başlayan halk devrimine karşı giriştiği saldırılarda kimyasal silahları kullanması tüm dünyanın tepkisini çekmişti.
Doğu Guta bölgesi içine giren Hammuriye, Arbin, Sepka, Keffar Batna, Muaddamiye'de, Cobar'da, Ain Tarma ve Zamalka'da çok sayıda kişinin katline yol açan kimyasal gazlı saldırının bugün birinci yıldönümü…
Saldırıda Esed güçlerinin insanların uykuda olduğu saatlerde sarin gazı kullandığı belirlenmişti.
Nefes alma ve görme bozukluğu ile hastanelere kaldırılanların birçoğu Esed rejim güçlerinin hastaneleri bombalaması sonucu tedavi edilemeden veya bölgeye uygulanan amborgo yüzünden tıbbı malzeme yetersizliğine bağlı olarak can çekişerek hayatını kaybetmişti.
Saldırı sonrası yapılan çalışmalar sonucu hazırlanan çeşitli raporlara göre, ilk kimyasal silahı 1973 yılında Sovyet Birliği'nden alan Suriye, üretime ise 1980'li yılların ortalarında başladı. Suriye daha sonraki yıllarda da Sovyetler Birliği ve Çekoslovakya'dan savunma amaçlı kimyasal silah satın aldı. Suriye yönetiminin farklı bölgelerde 4 kimyasal silah fabrikası, 2 mühimmat deposu ve 1 laboratuvara sahip olduğu iddia ediliyor.
Ölümcül hardal ile 'İprite' (Sülfür hardal) ve sarin gazları içeren gelişmiş kimyasal silah programına sahip olduğu iddia edilen Suriye rejiminin, çoğu sarin gazıyla doldurulmuş havadan atılan birkaç bin bomba ile 50 - 100 adet arası kısa ve uzun menzilli balistik füze başlığı ve top mermilerine sahip olduğu öne sürülüyor.
Büyük bir gizlilik içerisinde korunan silahların başkent Şam'ın kuzey doğusu ile Humus'un kuzeyinde bulunan 2 mühimmat deposunda saklandığı belirtiliyor.