İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Suriyeli çocuklar salgın hastalık riskiyle karşı karşıya
Suriye içinde bulunan kamplarda incelemeler yapan İHH yetkilileri buralara sığınan mültecilerin sağlıksız ortamlarda, salgın hastalıklara yakalanma riski altında yaşadıklarını belirtti.
Ortadoğu, Suriye 05.04.2013

Katliamlardan kaçarak Suriye’de sınıra yakın bölgelerde bulunan kamplara sığınan halk olumsuz yaşam koşulları nedeniyle salgın hastalık riskiyle karşı karşıya.

İki yılını dolduran Suriye olayları ile birlikte milyonlarca insan evlerini terk ederek komşu ülkelere veya bu ülkelere yakın güvenli yerlere sığınmak zorunda kaldı.

Oluşturulan kamplarda zor şartlar altında hayatlarına devam etmeye çalışan Suriyeliler su, yiyecek, kıyafet ve barınma gibi sorunlarının yanı sıra hastalıklarla da mücadele etmek zorunda kalıyor.

Alt yapının olmadığı kamplarda, atıklar kampların orta yerinde oluşturulan çukurlarda biriktiriliyor. Çocuklar ise ölümcül hastalıklara yakalanma riskinden habersiz, burada biriken su ile oynuyor. Çukurlarda bulunan bakterilerin ise sıcaklıkların artmasıyla birlikte bölgede salgın hastalıklara sebep olması kaçınılmaz.

Bölgede Türkiye sınırına yakın 5 tane sığınmacı kampı bulunuyor. Temiz su, banyo ve tuvaletlerin yetersiz olduğu kamplarda yaklaşık 50 bin insan yaşıyor. Atma, Kah, Kerame, Akrabat ve yeni kurulan Babulhavadaki kamplarda yaşayan 50 bin insan ölümcül hastalıklarla karşı karşıya.

Acil tedbir alınmalı

Daha önce bölgedeki kamplarda sağlık taraması gerçekleştiren Dr. Emel Dilek Temel "Bölgede karantina önlemine hazırlıklı olmak gerekir" dedi.

Dr. Temel; "Yaşam alanlarının olmazsa olmazı olan kanalizasyonlardır. Bunun olmaması durumunda fosseptik çukurlar açılır. Bu çukurlar, yerin en az 10 metre altında ve üzeri kapalı olmalıdır. Aksi durumda bağırsak hastalıkları, hepatit, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonları, tifo, kanlı ishal, dizanteri, anterit gibi hastalıklara yol açar. Bu hastalıkların tedavisi ise uzun ve zordur." diye konuştu.

Temel şöyle devam etti: "Eğer mecburiyet durumunda fosseptik çukuru açılacaksa muhakkak üzeri kapalı olmalı ve çevresi düzenli olarak dezenfektanlarla ilaçlanmalıdır. Ayrıca bölge halkına koruyucu hekimlik destekleri, dezenfektan ürünler ve eğitimler verilmeli. Salgın hastalık riski yüksek olduğu için karantina önlemine hazırlıklı olmak gerekir."

İlgili haberler
Tümünü Gör
“Hediye Bağışı” ile yüzler gülüyor
“Hediye Bağışı” ile yüzler gülüyor
İHH İnsani Yardım Vakfı “Hediye Bağışı” projesini başlattı. Sevdiklerine hediye almak isteyenler, projeyle hem sevdiklerini hem de ihtiyaç sahiplerini sevindiriyor.
20.02.2025
Türkmen Dağı'ndaki ailelere 575 bin adet ekmek yardımı
Türkmen Dağı'ndaki ailelere 575 bin adet ekmek yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından Suriye'nin Lazkiye şehrinin kırsalında Türkmen Dağı’ndaki köylerde yaşayan ailelere, son bir ayda 575 bin adet ekmek dağıtıldı.
19.02.2025
Deprem bölgelerinde 50 adet elektrikli tekerlekli sandalye dağıtıldı
Deprem bölgelerinde 50 adet elektrikli tekerlekli sandalye dağıtıldı
6 Şubat depremlerinden etkilenen illerdeki çalışmalarını sürdüren İHH İnsani Yardım Vakfı; Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye’de 50 engelli kişiye akülü tekerlekli sandalye dağıttı.
10.02.2025