İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Suriyeli çocuklar salgın hastalık riskiyle karşı karşıya
Suriye içinde bulunan kamplarda incelemeler yapan İHH yetkilileri buralara sığınan mültecilerin sağlıksız ortamlarda, salgın hastalıklara yakalanma riski altında yaşadıklarını belirtti.
Ortadoğu, Suriye 05.04.2013

Katliamlardan kaçarak Suriye’de sınıra yakın bölgelerde bulunan kamplara sığınan halk olumsuz yaşam koşulları nedeniyle salgın hastalık riskiyle karşı karşıya.

İki yılını dolduran Suriye olayları ile birlikte milyonlarca insan evlerini terk ederek komşu ülkelere veya bu ülkelere yakın güvenli yerlere sığınmak zorunda kaldı.

Oluşturulan kamplarda zor şartlar altında hayatlarına devam etmeye çalışan Suriyeliler su, yiyecek, kıyafet ve barınma gibi sorunlarının yanı sıra hastalıklarla da mücadele etmek zorunda kalıyor.

Alt yapının olmadığı kamplarda, atıklar kampların orta yerinde oluşturulan çukurlarda biriktiriliyor. Çocuklar ise ölümcül hastalıklara yakalanma riskinden habersiz, burada biriken su ile oynuyor. Çukurlarda bulunan bakterilerin ise sıcaklıkların artmasıyla birlikte bölgede salgın hastalıklara sebep olması kaçınılmaz.

Bölgede Türkiye sınırına yakın 5 tane sığınmacı kampı bulunuyor. Temiz su, banyo ve tuvaletlerin yetersiz olduğu kamplarda yaklaşık 50 bin insan yaşıyor. Atma, Kah, Kerame, Akrabat ve yeni kurulan Babulhavadaki kamplarda yaşayan 50 bin insan ölümcül hastalıklarla karşı karşıya.

Acil tedbir alınmalı

Daha önce bölgedeki kamplarda sağlık taraması gerçekleştiren Dr. Emel Dilek Temel "Bölgede karantina önlemine hazırlıklı olmak gerekir" dedi.

Dr. Temel; "Yaşam alanlarının olmazsa olmazı olan kanalizasyonlardır. Bunun olmaması durumunda fosseptik çukurlar açılır. Bu çukurlar, yerin en az 10 metre altında ve üzeri kapalı olmalıdır. Aksi durumda bağırsak hastalıkları, hepatit, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonları, tifo, kanlı ishal, dizanteri, anterit gibi hastalıklara yol açar. Bu hastalıkların tedavisi ise uzun ve zordur." diye konuştu.

Temel şöyle devam etti: "Eğer mecburiyet durumunda fosseptik çukuru açılacaksa muhakkak üzeri kapalı olmalı ve çevresi düzenli olarak dezenfektanlarla ilaçlanmalıdır. Ayrıca bölge halkına koruyucu hekimlik destekleri, dezenfektan ürünler ve eğitimler verilmeli. Salgın hastalık riski yüksek olduğu için karantina önlemine hazırlıklı olmak gerekir."

İlgili haberler
Tümünü Gör
Sudan’a İyilik Gemisi yola çıktı
Sudan’a İyilik Gemisi yola çıktı
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Kuveytli kuruluş Kuwait Society for Relief tarafından ortak hazırlanan insani yardım gemisi, Mersin Limanı’ndan Sudan’a doğru yola çıktı.
20.09.2024
İHH ve BM’den Suriye’deki ailelere kapsamlı nakdi ve ayni destek projesi
İHH ve BM’den Suriye’deki ailelere kapsamlı nakdi ve ayni destek projesi
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nin Suriye Sınır Ötesi İnsani Yardım Fonu (SCHF) iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında, Suriye'nin Afrin ilçesindeki Racu bölgesinde yaşayan bin 150 aileye 9 ay boyunca toplamda 371 bin 475 dolar nakdi yardım ve 3 bin 450 adet gıda kolisi dağıtıldı.
17.09.2024
İHH öşür çalışmaları ile on binlerce ihtiyaç sahibine ulaştı
İHH öşür çalışmaları ile on binlerce ihtiyaç sahibine ulaştı
İHH İnsani Yardım Vakfı, kendisine emanet edilen öşürleri dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya devam ediyor. Vakıf tarafından öşür çalışmaları kapsamında şu ana kadar on binlerce ihtiyaç sahibi kişiye destek ulaştırıldı.
16.09.2024