İki yardım kuruluşundan görevliler Fatma'ya ulaşarak onu, İdlib'in Sarmada beldesinde Kuveyt merkezli Beyt El Zekat, İHH ve Uluslararası Doktorlar Birliği (AID) tarafından kurulan protez-ortez rehabilitasyon merkezine götürdü. Burada muayene edilen Fatma için ilk etapta 15 gün boyunca egzersiz programı uygulanacak. Egzersizlerin ardından fiziki koşullarının uygun olması halinde Fatma'nın protez bacağı takılmaya başlanacak.
İHH ayrıca 3 yaşındayken bayram alışverişi için gittiği çarşıda savaş uçaklarının saldırısına uğrayarak bir bacağını kaybeden Fatma'yı ziyaret ederek gıda kolisi ve ev gereçleri ulaştırdı.
Fatma’nın hikayesi
Henüz 3 yaşındayken elinden tuttuğu annesi ve kardeşi ile bayram alışverişi için gittiği çarşıda savaş uçaklarının saldırısına uğrayarak bir bacağını kaybeden Fatma, tüm zorluklara rağmen okula gitmekten vazgeçmiyor. Rejimin yoğun saldırıları nedeniyle yaklaşık 2 yıl önce Halep'teki evlerini terk ederek İdlib'e göçen Fatma'nın ailesi, maddi imkansızlıklar içinde zor bir hayat sürüyor. Savaş uçaklarının Halep'in güneyindeki Tel Hadye çarşısına saldırı düzenlediği esnada Fatma, annesi ve 2 yaşındaki kardeşi ile bayram alışverişi yapıyordu. Çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği saldırıda, Fatma, bilinci kapalı şekilde kaldırıldığı hastanede gözlerini açtığında kardeşi ölmüş, kendisi ise bir bacağını kaybetmişti.
Fatma'nın annesi Şirin Nasuh, saldırıyı ve sonrasında yaşananları anlattı. Saldırının yaşandığı esnada çarşının kana bulandığını söyleyen Şirin, "Kadın ve çocuk cesetleri her yerdeydi. Oğlum, kızım ve ben bir yere savrulduk. Oğlum saldırı anında hayatını kaybetti. En son birilerinin onun cansız bedenini kaldırdığını gördüm. Fatma'nın bacağı saldırıda kopmuştu. Bana da şarapneller isabet etti. Hemen Fatma'ya sarılarak hastaneye koştum" dedi. Saldırıdan sonra bir süre daha Halep'te yaşadıklarını belirten Şirin, rejimin bölgeyi ele geçirmesi ve saldırılarını artmasıyla çareyi İdlib'e göç etmekte bulduklarını söyledi. Maddi durumlarının yetersiz olduğunu dile getiren 5 çocuk annesi Şirin, "Eşim hastalığı yüzünden uzun süre ayakta duramıyor. Ayakta durunca baş dönmesi ve baygınlığı oluyor. Bu nedenle çalışamıyor. Maalesef durumumuz çok kötü" diye konuştu.
Fatma'nın hayali, Türkiye'de tedavi görüp protezine kavuşmaktı
Her sabah değneklerine sarılarak yola koyulan Fatma, okuluna varmak için tek bacağıyla 3 kilometre yol yürüyor. Annesinin "Yağmur çamur dinlemeden inatla okuluna gitmeyi bırakmıyor" dediği Fatma hayalini "Çocuk doktoru olup uzuvları kopan çocuklara protez yapmak istiyorum" şeklinde açıklıyor. Yaşadığı tüm acılara rağmen küçük yaştaki azmiyle hayranlık uyandıran Fatma, Türkiye'de tedavi görmeyi umut ediyordu. Fatma’nın hayali hayırseverlerin destekleriyle gerçek olacak.