İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Suriyeli Mülteciler Ve Avrupa Değerleri Paneli
Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM) tarafından düzenlenen “Suriyeli Mülteciler ve Avrupa Değerleri” paneli, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ev sahipliğinde, Üniversitenin Haliç Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.
Avrupa, Suriye 22.03.2016

Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM) tarafından düzenlenen “Suriyeli Mülteciler ve Avrupa Değerleri” paneli, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ev sahipliğinde, Üniversitenin Haliç Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı ve GASAM Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ali Şahin’in yaptığı, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Genel Sekreteri Alim Türkyılmaz’ın da katıldığı panelde; Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, GENAR Başkanı İhsan Aktaş, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD) Başkan Yardımcısı Av. Akif Demir, İHH Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay, Nur Derneği (Suriye) Başkanı Dr. Mehdi Davud, dünyanın en büyük sorunlarından biri olan mülteciler konusunda görüşlerini belirterek çözüm yollarını konuştular.

Açılış konuşmasını yapan GASAM Başkanı Cemal Demir, problemlere konuşarak çözüm üretilmesi gerekliliğinin altını çizerek etrafımızda yaşanan sorunların kaynağını ve çözümünü dünyanın başka noktalarında aramanın daha çok gözyaşı ve kan dökülmesine neden olacağını ifade etti.

“Suriye krizi merhamet çağına vesiledir”

“Türkiye birçok özelliğiyle müstesna bir ülke” diyerek söze başlayan Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin “Nerede bir zulüm yaşansa ister doğuda ister kuzeyde olsun; herhangi bir etnik, mezhepsel, dinsel farklılık olmadan tüm mazlum insanların yönünü dönebildiği yeryüzündeki tek yerdir Türkiye. Suriye’nin içinden geçtiği kriz eminim ki yeniden bir varoluşun, yeni bir çağın açılışının hikâyesidir. Bu çağ da kaba kuvvet ve sömürü çağının kapanışına, merhamet ve paylaşım çağının açılışına vesile olur” dedi.

Nur Derneği Başkanı Dr. Mehdi Davud da Esad rejiminin okulları bombalaması ve diğer politikalarıyla insanları göçe zorladığını ifade ederek bu savaş ile Suriye halkının direnme gücü kazandığını ve kabuğundan sıyrıldığını söyledi. Avrupa’ya göçün en büyük sebebinin eğitim olduğunu belirten Dr. Davud, "Türkiye’de hâlihazırda 350 bin öğrenci eğitim alıyor ancak daha fazlası zor olacak. Avrupa’nın genç Suriye nüfusundan menfaati var ve Suriyelilere sermaye gözüyle bakıyorlar. Türk halkının sunduklarını unutmayacağız, fayda sağlamaya çalışacağız” diye konuştu.

İHH Başkan Yardımcısı Osman Atalay ise bir göç kronolojisi sunarak Anadolu coğrafyasının her dönem mülteci ve göçmen limanı olduğunu vurguladı. Mültecilere merhametle yaklaşan Türkiye’nin yanında Batı’nın çelme takan pozisyonda olduğunu söyleyen Atalay, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra dönem dönem iş gücü için zorla göçmen çağıran Avrupa’nın bugün sığınmacılara, mültecilere kapılarını kapatmasını maddi çıkarlarıyla örtüşmemesine bağladı.

Avrupa’nın mülteciler konusundaki tavrı “yüz karası”

“Medeniyetlerin karakterini kriz anlarında verdikleri refleksler ortaya koyar” diyen Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün de konuşmasında Suriye krizinde Türk milletinin gösterdiği davranışın tarihe güzel bir örnek olacağını, Avrupa adına ise tarihe bir yüz karası olarak geçeceğini aktardı. Avrupa’nın Son 50 yıldır gösterdiği tolerans, çok kültürlülük, liberal değerlerin bitmesi ve bilinçaltında yatan ırkçılığın ön plana geçtiğini ifade eden Akgül; "Avrupa’nın mülteci krizi konusunda sergilediği tavır kendi kaderini de belirliyor. Avrupalılar ya yeniden faşizme giden kapıyı açacak ya da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra zorunlu olarak dile getirdikleri liberal felsefeyi, farklılıkları tolere edebilen sosyal, siyasal, ekonomik bir sistemi revize ederek Avrupa’nın geleceğini kurtaracaklar” ifadelerini kullandı.

"ABD'nin Ortadoğu'da gücü azaldı"

Batı’nın İslam ile alakalı düşüncelerinin temelini Haçlı zihniyetinin oluşturduğunu vurgulayan GENAR Başkanı İhsan Aktaş, gayrimüslimlerin İslam coğrafyasında bir hukuku olduğunu ancak Batı’nın Müslümanları kabullenemediğini söyledi. ABD’nin Suriye politikasına değinen Aktaş, "ABD, Irak ve Afganistan’da yaşadıkları nedeniyle Suriye’de geride durmayı tercih ediyor. ABD’nin Orta Doğu’daki gücü de giderek azaldı" şeklinde konuştu.

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkan Yardımcısı Av. Akif Demir ise dernek tarafından hazırlanan “Avrupa’nın Mültecilere Bakışı Raporu'ndan bazı sonuçlar paylaştı. Silah ticareti ve mülteci sayısının doğru orantılı arttığını, mülteci coğrafyasıyla sömürge coğrafyasın da paralellik sunduğunu dile getiren Demir, mülteciliğin altında yatan asıl sebebin emperyalizm olduğunu ifade etti. Panel, soru-cevap faslının ardından sona erdi.

İlgili haberler
Tümünü Gör
Bangsamoro’da Hatice Cemil Atay Eğitim Merkezi açıldı
Bangsamoro’da Hatice Cemil Atay Eğitim Merkezi açıldı
İHH İnsani Yardım Vakfı, Bangsamoro’da, Hatice Cemil Atay Eğitim Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Bin 868 metrekare olarak inşa edilen Hatice Cemil Atay Eğitim Merkezi, bölgedeki yetimlere barınma, eğitim ve ibadet olanakları sağlayacak geniş bir eğitim merkezi olarak hizmete açıldı.
29.11.2024
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa İHH tarafından “10. Yetim Dayanışma Gecesi” programı düzenlendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkı sunduğu program, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2 bini aşkın kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Bursa, Yetim
25.12.2022
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
İHH, Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu başladı.
Kurban
03.06.2022