İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Suriyeli yetimler için Reyhanlı’da dev yaşam merkezi
İHH, Katar RAF ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle Suriyeli yetim çocuklar için Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yapılacak “Minik Kalpler Çocuk Yaşam Merkezi’nin temeli düzenlenen törenle atıldı.
Suriye 03.07.2015

İHH, Katar RAF ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle Suriyeli yetim çocuklar için Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yapılacak “Minik Kalpler Çocuk Yaşam Merkezi’nin temeli düzenlenen törenle atıldı.

Törene İHH Yönetim Kurulu Üyeleri, Katar RAF yetkilileri, Katar ROTA yetkilileri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, Hatay Vali Yardımcısı, Reyhanlı Belediyesi Başkanı, Reyhanlı Kaymakamı ve çok sayıda davetli katıldı.

İstanbul’da Dünya Yetimler Şurası

Törende konuşan İHH Başkanı Bülent Yıldırım, gayriresmi rakamlara göre dünyada 400 milyonu aşkın yetimin olduğunu belirterek, “Bizim için yetimin dini dili ırkı yoktur; eğer bugün gücümüz bütün yetimlerin başını oksamaya yetiyorsa bunu gerçekleştirmek zorundayız” dedi.

Yetimlerin suç örgütlerinin ellerine düştüğünü kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti:

“Organ mafyalarının, fuhuş çetelerinin bunlar ve benzeri örgütler savaşın olduğu bütün bölgelerde varlar ve şahit olduğumuz olaylar can yakıcı. Ben Allah’ın huzuruna; yapabileceğim halde yapmadığım şeylerle çıkmak istemem. İnanıyorum ki bu 400 milyon yetime bakacak sermaye de kafa da ehliyet de islam dünyasında var.”

Başkan Yıldırım, 24 Ekim’de yetimlerle ilgilenen dünyadaki tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte İstanbul’da Dünya Yetimler Şurası yapacaklarını sözlerine ekledi.

Bakanlıktan tam destek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek de Suriye’de yaşanan iç karışıklık nedeniyle ülkemize sığınarak ülkemizde “geçici koruma” statüsü ile barınan ve özel ihtiyaç sahibi grupta yer alan Suriye uyruklu refakatsiz çocuklara yönelik bakım ve barınma hizmetleri yürütüldüğünü söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile İHH arasında 11 Haziran 2015 tarihinde Suriyeli çocuklara yönelik yaşam merkezi açılması amacıyla bir işbirliği protokolünün imzalandığını hatırlatan Atabek, “Protokol kapsamında İHH,Suriyeli çocukların barınabilmesi için bir hizmet binası inşa edecek ve bu binanın hizmet sunmaya hazır hale getirilmesini sağlayacaktır. Bakanlığımız ise İl Müdürlüğümüz aracılığı ile ihtiyaç duyulacak her türlü mesleki ve idari desteği sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Atabek son olarak bu merkez aracılığıyla, Suriyeli çocukların barınma, beslenme, giyim, sağlık, eğitim gibi temel ihtiyaçları karşılanarak çocukların hayata hazırlanmaları ve sağlıklı bir birey olarak yetişmelerinin sağlanacağını belirtti.

Çocuk Yaşam Merkezi

Suriye'de savaş mağduru, 1560 yetimin sağlıklı bir şekilde yetiştirilmeleri için imkânların sağlanması, suiistimale açık ve korunmaya ihtiyacı olan yetim çocuklara iyi yetişebilmeleri için uygun ortamların hazırlanması ve Suriye’nin geleceğini oluşturacak neslin doğru ve sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesi için Reyhanlı'da Çocuk Yaşam Merkezi projesi hayata geçiriliyor.

Gerçekleşecek olan proje ile yetim çocukların, gerek duydukları temel eğitim, barınma, sağlık ve rehabilitasyon ihtiyaçları karşılanacak. Bu kapsamda rehabilitasyon merkezinin de bulunduğu bir çocuk barınma merkezinin de inşa edilmesi amaçlanıyor.

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaklaşık 100 dönümlük bir alana inşa edilecek merkez, yetim çocuklar için özel olarak tasarlanmış olup çocuk bakım evleri konseptine uygun olarak düzenlenmiştir.

Eski Türk evlerinin sıcaklığı ve sokak dokusu ile ev vurgusu yapılan merkezdeki site, kız ve erkek yetimler için iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Kız yetimler için 31 ev, erkek yetimler için 34 adet ev toplamda 65 adet ev bulunmaktadır.

Evlerin her biri 350 m2 den oluşmaktadır. 100 dönüm sitenin içinde ayrıca 150 m2 idari bina, 750 m2 çalışan lojmanı, 900 m2 misafir lojmanı, 375 m2 cami, 4 adet 500 m2 8 derslikli okul, merkezi çamaşırhane, mutfak, 250 m2 depo binası, 200 m2 sağlık ve karantina merkezi binası, 500 m2 toplantı ve gösteri merkezi, spor alanları, çocuk parkları, ekim dikim yapmaları için ayrılmış tarlalar ve bolca yeşil alan bulunmaktadır.

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024