İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Tanzanya’da ‘Şehit Faruk Aktaş’ okulu
İHH İnsani Yardım Vakfı’ndan yeni bir eğitim ve kültür projesi. İHH eğitim düzeyi düşük olan Tanzanya’nın Zanzibar adasında yeni bir cami ve okulun açılışını gerçekleştirdi. Zanzibar Başbakan Yardımcı
Tanzanya 16.09.2010

Tanzanya 36 milyonluk nüfusu ile bir zamanlar Batılı sömürgecilerin insanları kıta içerisinden topladıkları ve köleleştirerek dünyaya taşıdıkları toplama merkezlerinden biriydi. Bu sömürgeci mirasın bugüne varan tezahürüyle ekonomik olarak henüz gelişmemiş olan Tanzanya, tarım ve hayvancılıkla genimiyor. Ülke insanı yoksul ve hayat standartları çok düşük. Dağlık bölgelerde yoğunlaşan nüfus, sayıları 120’ye varan değişik kabilelerin üyelerinden oluşuyor. Hint Okyanusu boyunca kilometrelerce uzanan çok geniş sahil şeridine sahip olan Tanzanya Afrika’nın en çok balıkçılık yapılan ülkelerinden birisi. Balık, yoksul halkın üç öğünde tükettiği temel besin kaynağı. Balığın dışında mısır bulamacı ve pirinç çok tüketiliyor.

Ülkenin üçte ikisine karşılık gelen Müslümanlar ve Hristiyanlar birbirine yakın bir nüfusu oluşturuyor. Müslümanların eğitim, öğretim ve dini faaliyetlerini yürütme ve geliştirme imkânları fakirlik ve destekten yoksunluk nedeniyle yok denecek kadar az. Müslüman okullar ve camiler bakımsız ve maddi kaynaktan yoksun. Zanzibar ise Tanzanya’ya bağlı özerk yapılı bir ada ve yüzde 98’ini Müslümanlar oluşturuyor. Zanzibar’da Müslümanların toplu ibadetlerini gerçekleştirebilecekleri camiler ve Müslüman çocukların eğitimlerini sağlayabilecekleri okulların sayısı çok yetersiz. İHH İnsani Yardım Vakfı bu açığı kapatmak için bölgede çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyor. İHH son olarak Zanzibar içerisinde okul ve caminin bulunduğu bir kompleks inşa ederek hayata geçirdi.

Açılışı gerçekleştirilen kompleks içerisinde bulunan okula Afganistan’da açılacak yeni yetimhane için İHH gönüllüsü Bahattin Yıldız ile bu ülkeye giden ve uçaklarının düşmesi sonucu şehit olan Faruk Aktaş’ın ismi verildi. Arapça, İngilizce ve Bilgisayar derslerinin de verileceği okulda 150 öğrenci eğitim görecek. Okulun eğitim programı ise yıl içerisinde 10 ay olarak devam edecek.

Zanzibar'ın Mazaurui Mahallesi'nde yaptırılan kompleksin açılışına Zanzibar Başkakan Yardımcısı Ali Juma Shamhuna da katıldı.  Açılışta bir konuşma yapan Ali Juma Shamhuna, bir ülkenin gelişimi ve kalkınması için eğitimin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Shamhuna ayrıca ''Afganistan'a insani yardım götürürken, uçağının düşmesiyle yaşamını yitiren Faruk Aktaş adına yaptırılan İngilizce ve Arapça eğitim verecek okulda, bilgisayar sınıfı da mevcut. Çocuklarımızın burada güzel bir eğitim alacağına inanıyoruz. İHH temsilcilerine, Zanzibar halkı adına çok çok teşekkür ediyorum.'' dedi.

İnsani Yardım Vakfı'nın okul ve cami yapımıyla bölgeye katkıda bulunduğunu da belirten Ali Juma Shamhuna, ''Dost ve kardeş ülke Türkiye, bize yardımcı oluyor. Zanzibar halkı olarak dualarımızı ve selamlarımızı gönderiyoruz'' diye konuştu.

İlgili haberler
Tümünü gör
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla yürütülen kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 15 bin 744 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
20.03.2024
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024