Türkiyeli gönüllülerin ve hayırseverlerin destekleriyle kuruluşundan bu yana Ramazan organizasyonları gerçekleştiren İHH, bu Ramazan ayında da Ortadoğu’dan Balkanlara, Afrika’dan Asya’ya kıtalar aştı; 94 ülke ve bölgede, Türkiye’de 78 il ve ilçede ihtiyaç sahiplerine, yetimlere Ramazan ayının feyz ve bereketini ulaştırdı. Yurt içi ve yurt dışında görevlendirilen gönüllü ve vakıf çalışanlarından oluşan ekipler, tespit edilen bölgelerin ihtiyacına göre kumanya dağıtımı, iftar organizasyonları, zekât-sadaka bağışı, sağlık yardımları, kalıcı projelerin açılışının yapılması gibi faaliyetler gerçekleştirdi.
Irak’ta, Suriye’de, Filistin’de, Balkanlar'da, Afrika’da, Asya’da ve dünyanın birçok bölgesindeki milyonlarca mazluma, mağdura, ihtiyaç sahibine yardımlar ulaştırıldı, duaları alındı. Ramazan boyunca 160 bin kumanya paketi dağıtıldı, bu kumanyalardan 1 milyon 150 bin kişi istifade etti. Kurulan iftar sofralarında 140 bin kişi iftarını açtı.
Katliamların sürdüğü Suriye’ye sadece Ramazan ayında 297 TIR’lık insani yardım malzemesi ulaştırıldı. 58.750 kumanyanın dağıtıldığı ülkede 4,5 milyon Suriyeli’ye ulaşıldı. Ayrıca Suriye’de 9 bin yetim çocuğa bayramlık elbise hediye edildi.
Aşevimiz Türkiye’yi dolaştı
Türkiye genelinde 28 ilde gezici aşevi ile iftar programları düzenleyen İHH, 78 il ve ilçe merkezinde 30 bin adet kumanya ve 10 bin adet çocuk kumanya paketi dağıtımı yaptı. Bu kumanyalardan 160 bin kişi istifade etti. Şehirlerde kurulan iftar sofralarında ise 45 bin vatandaşımız iftar yaptı. Yine yurt içinde 10 bine yakın yetimimize bayramlık giysileri hediye edildi.
Ramazan ayında hizmete açılan kalıcı projeler
20 yılı aşkın bir süredir savaş, doğal afet, yoksulluk vb. sıkıntılar yaşanan bölgelerde yardım faaliyetleri yürüten İHH İnsani Yardım Vakfı, bölge halklarının sorunlarına kalıcı çözümler üretmek amacıyla projeler gerçekleştiriyor. Bu Ramazan ayında da tamamlanan kalıcı projelerin açılışları gerçekleştirildi, yeni projelerin başlatılması için çalışmalar yapıldı. Afrika’nın en fakir ülkelerinden Burkina Faso’da Hacı Hasibe Camii, Hz. Ebu Bekir Sıddık Camii, Kadir Feride ve Sevim Saraç Balıkesir Camii, pataniOsman Hüsne ve İsmet Saraç Balıkesir Camii, Kur’an Halkaları Camii ve Şifa Yetimhanesi açıldı. Senegal’de Elif Giyim Camii ve Ashab-ı Kiram Camii’nin temelleri atıldı. Patani’de Furkan Emre Kesik Yetimhanesi ve Saadet (Şifa) Yetimhanesi açıldı. “Yardım Sokağı” adlı Türkiyeli üniversite öğrenci grubunun desteğiyle Pakistan'da yaptırılan, 250 yetim çocuğun kalacağı Darü’l-Erkam Yetimhanesi hizmete girdi. Kamerun’da ise iki adet su kuyusu açılarak bölge halkının temiz suya kavuşması sağlandı. Diğer bölgelerdeki kalıcı yardım çalışmaları da hız kesmeden devam ediyor.
Lübnan’da Filistinli ve Suriyeli mülteciler
1978’te İsrail’in Lübnan’ı işgal etmesiyle mülteci konumuna düşen 500 bin Filistinli, Lübnan’daki 12 mülteci kampında hayata tutunmaya çalışıyor. Bu kamplarda yaşayanların büyük bir kısmı ise Lübnan doğumlu ve vatanları olan Filistin’i hiç görmemiş. Lübnan aynı zamanda Türkiye ve Ürdün’le beraber en çok Suriyeli mültecinin sığındığı ülke. İHH ekipleri Lübnan’a sığınan Filistinli ve Suriyeli mültecilere yönelik yardım faaliyetlerine Ramazan ayında da devam etti. Mülteci kamplarında barınan Filistinli ihtiyaç sahibi ailelere ilk etapta içinde pirinç, un, yağ gibi gıda ürünlerinin bulunduğu 50 yardım kolisi dağıtıldı. Ayrıca Bekaa Vadisi'nin Talabaya ve Bar Ilyas bölgelerindeki kamplarda kalan 850 kişiye iftar yemeği ve kamplarda yaşayan 213 aileye de yardım kolisi dağıtıldı. Lübnan’daki mülteciler her türlü kalıcı yardıma ihtiyaç duyuyor.
Myanmar’daki Arakanlı Müslümanlar
Budist yönetim tarafından gerçekleştirilen katliamlara maruz kalan Müslümanlar, kurulan kamplarda yiyecek eksikliği, barınma sorunları, bulaşıcı hastalıklar gibi sıkıntılarla baş etmeye çalışıyor. Zira bu kamplarda yaşayan Müslümanlar sadece yardımlarla geçiniyor. Buraya yapılan yardımların etkili olması ise düzenli, çeşitli ve devamlı olmasına bağlı. Arakanlı Müslümanlara yapılan yardımları kapsamlı ve düzenli bir şekilde bölgeye ulaştıran İHH, bu Ramazan ayında da Myanmar’da çalışmalarını sürdürdü. 7.900 aileye Ramazan kumanyası dağıtımı yapıldı, kamp bölgelerinde gözlem ve teftiş yapılırken buradaki üç mescit de tamir ettirildi. Arakanlı Müslümanların en büyük isteği ise yalnız bırakılmak.
Sri Lanka’dan selamlar
Sri Lanka yıllarca süren iç savaş nedeniyle yorgun bir ülke. Ülkedeki Müslümanlar da bu iç savaştan etkilenmiş durumda. Yıl içinde çeşitli vesilelerle sürekli olarak yardım ulaştırılan Sri Lankalı Müslümanlar, Ramazan ayında da unutulmadı. Mawanella bölgesinde İHH tarafından yaptırılan İzmit Ensar Zihinsel ve Fiziksel Engelli Çocuklar Eğitim Merkezi'nde yardım dağıtımları gerçekleştirildi. Bu okulda eğitim gören engelli öğrencilerin ailelerine kumanya paketi verilirken, ülkenin genelindeki 600 yetim ailesine de kumanya dağıtımı yapıldı. Sri Lankalı yetimler ve Müslümanlar, İHH ve Türkiye’ye selam ve dualarını gönderdiler.
Afganistan, Kırım, Yemen, Kenya…
Ramazan ayı çalışmaları, yıllarca savaş ve işgallerin bitmediği, silahların susmadığı Afganistan ile birlikte Yemen, Kırım, Kenya’da da yapıldı. İHH ekipleri, Afganistan’da 200 aileye kumanya paketi dağıtımı yaparken, Kenya’da yetimhaneleri ziyaret ederek yetimlere hediyeler verdi, Yemen’de Müslümanların dertlerini dinledi, ihtiyaç sahiplerine yardımda bulundu. Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesiyle Ukrayna'ya göç eden yaklaşık 1000 Kırımlı Müslümana kumanya paketi dağıtıldı.
Balkanlarda Ramazan bereketi
İHH İnsani Yardım Vakfı bu Ramazan'da da Balkanlardaki Müslümanları unutmadı ve bu güzel ayın bereketini bölgedeki ihtiyaç sahiplerine, yetimlere ve kimsesizlere ulaştırmaya devam etti. Balkanlarda Bosna-Hersek, Arnavutluk, Makedonya, Kosova, Romanya, Macaristan, Sancak (Sırbistan) ve Bulgaristan'da gerçekleştirilen Ramazan çalışmalarında, İHH ekipleri tarafından bölgelerdeki ihtiyaç sahiplerine ve yetim ailelerine kumanya dağıtımı yapıldı. Yetimler, gerçekleştirilen iftarlarda verilen hediyelerle sevindirilirken bölge halkıyla da çeşitli buluşmalarla bir araya gelindi. İHH ekiplerinin Balkan Müslümanlarına ülkemizden selam ulaştırdığı ve dertlerini dinlediği buluşmalarda önümüzdeki dönemlerde gerçekleştirilebilecek projeler ve çalışmalar için de fikir alışverişinde bulunuldu.