1992 yılından bu yana devam eden yetim destek çalışmalarıyla beş kıtada yüz binlerce çocuğa sağlık, gıda, eğitim ve güvenli ortamlarda barınma imkânı sağlayan İHH İnsani Yardım Vakfı, Şubat, Mart ve Nisan aylarında dördüncüsü düzenlenecek olan 2014 Yetim Dayanışma Günleri ile dünyada 41 ülke ve bölgede 350’yi aşkın proje gerçekleştirmeyi ve 65 bini aşkın yetime ulaşmayı hedefliyor.
Hali hazırda 40 bine yakın yetimi sürekli; 200.000’i aşkın yetimi ise dönemsel olarak destekleyen İHH İnsani Yardım Vakfı, 2011 yılından beri “Yetim Dayanışma Günleri” başlığı ile büyük bir yardım organizasyonu düzenliyor. Yılda bir kere düzenlenen organizasyonda yetimlere destek başlığı altında Türkiye ile birlikte dünyanın 41 ülke ve bölgesinde çalışan Vakıf, üç yıl boyunca eğitimden sağlığa, sosyal destek çalışmalarından acil yardımlara, kültürel aktivitelerden mesleki eğitim ve kalkındırma projelerine kadar yetimler için hayata geçirdiği yüzlerce proje ile on binlerce çocuğa ulaştı.
2014 Yetim Dayanışma Günleri için hazırlanan 350 projenin 149’u ise Türkiye’nin Adana, Ankara, Antalya, Batman, Bitlis, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, İskenderun, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mardin, Mersin, Sakarya, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Uşak, Van, Yalova, Zonguldak illerinde uygulanacak.
Afganistan, Arakan, Arnavutluk, Bangladeş, Bosna-Hersek, Burkina Faso, Cibuti, Çad, Çeçenistan, Endonezya, Etiyopya, Filipinler, Filistin, Gana, Gürcistan, Haiti, Irak, Kazakistan, Keşmir, Kırgızistan, Kosova, Lübnan, Makedonya, Mısır, Moritanya, Nepal, Pakistan, Preşova, Ruanda, Sancak, Sierra Leone, Somali, Sri Lanka, Sudan, Suriye, Tacikistan, Tanzanya, Tayland, Yemen ve Ekvador’da ise 201 proje gerçekleştirilecek.
Ziyaret edilen bölgelerde ihtiyaç durumuna göre yetimhanelerin açılması, okul inşası, yetim çocuklara ait evlerin inşa ve tamirleri, sıcak kış projeleri, gıda, kıyafet, kırtasiye yardımı, sağlık taraması, yetim evlendirme, battaniye-yatak dağıtımı, yetimhanelerin ihtiyaçlarının karşılanması, yetim ailelerini kalkındırma projeleri kapsamında sağmal inek dağıtımı ve mandıra projesi, tavuk, tavşan, bıldırcın yetiştiriciliği, balıkçı dükkanı, seracılık, nakliye arabası, bakkal dükkânı, pastane, lokanta işletmesi, terzilik işletmesi, manav, kırtasiye, kumaş boyama, dikiş makinesi, susam öğütme makinesi, mikro kredi ve ziraat projeleri gibi çeşitli yardım organizasyonları gerçekleştirilecek. Ayrıca çocukların ortak paydası oyunlar eşliğinde sevgi ve şefkat bağları daha da güçlendirilecek.
Yetim Dayanışma Günleri, dünyanın çeşitli bölgelerinde bulunan yetimlerle gönüllülerin kaynaşmasına aracı olmanın yanı sıra yetimlik gerçeğine tüm dünyada dikkat çekmek açısından büyük önem taşıyor. Hayata tutunmaları için “sizinleyiz” mesajını bizzat kendi ülkelerinde yetim çocuklara vermek ve hayırsever Anadolu insanının samimi, sıcak selam ve dualarını iletiyor olmanın itici gücüyle daha fazla yetim çocuk için gayretkeş olmak yine Yetim Dayanışma Günleri programlarının yakın hedeflerini oluşturuyor.
İHH İnsani Yardım Vakfı’nın 2014 Yetim Dayanışma Günleri’nde gerçekleştirileceği 350 projeden yurtdışında 44 bin 274, ülke içerisinde ise toplam 20 bin 769 yetim çocuk yararlanacak.
YDG’nin başladığı şu günlerde İHH, 9 ülkede hizmete açtığı yetimhanelerin yöneticilerini Fatih’teki genel merkezinde ağırlıyor. Kudüs Toplantı Salonunda düzenlenen “Yetimhane Yöneticileri İstişare Toplantısı” için Endonezya, Somali, Arakan, Bangladeş, Pakistan, Filipinler, Afganistan, Patani ve Nepal’den Türkiye’ye gelen 16 yetimhane yöneticisine alanında uzman isimlerce pedagoji, psikoloji, yetimhanelerin yönetiminde karşılaşılan zorluklarla ilgili eğitimler verilecek.
Toplantının açılışında konuşan İHH Yönetim Kurulu Üyesi ve Yetim Birimi Başkanı Murat Yılmaz, Yetim çalışmalarını daha çok savaş, doğal afet ve yoksulluğun olduğu bölgelerde sürdürdüklerini söyledi.
İHH'nın dünya üzerinde 46 ülkede 40 bine yakın yetim çocuğa sürekli bakmakta ve 200 binin üzerinde çocuğa dönemsel olarak destek verdiğini belirten Yılmaz, “Yetim çalışmalarımızı özel bir konumda sürdürüyoruz. Bu çalışmamızı 4 yıldır 'Yetim Dayanışma Günleri' adı altın icra ediyoruz. Bu yıl bu çalışmayı dünyada 41 farklı ülkede 350 farklı projeyle 65 bin yetim çocuğa ulaşarak icra edeceğiz. Bu projeler, eğitim, sağlık, sosyal ve kültürel destek başlıkları altında toplandı" ifadelerin kullandı
Bu eğitimin 4 gün süreceğini ve uzman eğitimcilerin katılımcılara yetimhane ve buralarda kalan çocuklarla ilgili eğitimlerin verileceğini kaydeden Yılmaz, şunları kaydetti:
"Bu çalışmalarda yetimler listemizin en başında. İHH'nın hedefi dünyadaki bütün yetimlere ulaşmaktır. Önümüzdeki 2 yıl içinde 100 binden fazla yetim çocuğu desteklemeyi planlıyoruz. İHH yetim çocukları dünyanın gündemine taşımak için önemli çalışmalar yürütüyor. Gine'de yapılan son toplantıda İslam İşbirliği Teşkilatı'na verdiğimiz teklif kabul edildi. 15 Ramazan bundan sonra dünya yetimler günü olarak icra edilecek. 2 milyar nüfuslu İslam aleminde önemli bir gelişme. Bu çalışmayı Birleşmiş Milletlere de sunduk. Bütün dünyaya da yetim çocuklarla ilgi özel bir günün, çocuklarla ilgili bir takım sosyal politikaların geliştirilmesi adına çok önemli bir adım olacağını düşünüyoruz. İnşallah bu toplantımız, sokaklardaki organ ve fuhuş mafyalarının, misyoner örgütlerin, dilenci şebekelerinin ellerindeki yetim öksüz çocuklarımızın kurtuluşuna vesile olur."
Yılmaz’ın ardından söz alan İHH Genel Sekreteri Yaşar Kutluay da, yetim çalışmalarının önemine değinerek, “Şu anda 16 yetim hanemiz var. 2014 yılında 13 tanesinin açılışını yapacağız. Yetim çalışmaları bizleri cennete götürecek kapılardır. Unutulmamalıdır ki eğer yanlış yapılırsa bu çalışmalar cehenneme de götürür" dedi.
İHH'nın çalışmalarına Bosna Savaşı'ndan sonra başladığını anımsatan Kutlay, "Bosna'da annesi ve babası vefat etmiş çocukların Batı'ya kaçırıldığını gördük. Bugün batının herhangi bir köşesinden Boşnak olduğundan habersiz yetimler var. Dünyanın diğer bölgelerinde de durumun farklı olmadığını biliyoruz. Bundan 3-5 yıl öncede Afrika'da Fransa'nın kaçırmaya çalıştığı çocuklara şahit olduk. Yetimler istismara en açık çocuklar. Afrika ve benzeri yerlerde 2 milyona yakın yetime bakan misyoner kurumlar var. Bu yetimlerin yüzde 85'i Müslüman. Bir çok ülkede yetimler kullanılarak farklı işler yapılmaya çalışılıyor. Kosova'da yetim kalan bütün çocuklara biz sahip çıkacağız dedik ve o yetimlerin bir kısmı üniversite okuyor, bir kısmı ülkesine hizmet ediyor" diye konuştu.
3 gün sürecek program şöyle:
BİRİNCİ GÜN, 19.02.2014
10.00 –Açılış Konuşması – Bülent Yıldırım (İHH Yönetim Kurulu Başkanı)
10.45– Yetim çocukların sevgisini anlamak- Serkan Çar, Şef eğitmen, Kurumsal Danışmanlık Hizmetleri Türkiye Bölge Müdürü
11.45– Yetimhanelerde davranış sorunları olan çocuklarla nasıl iletişim kurulur ve anlaşma sağlanır? Serkan Çar, Şef eğitmen, Kurumsal Danışmanlık Hizmetleri Türkiye Bölge Müdürü
14.00– Yetimhaneler ve yetim bakım programlarının önemi, Reşat Başer, İHH Yetim Hizmetleri Koordinatörü
15.00– Yetimhane yönetimi ve raporlama, Durmuş Aydın, İHH Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi
16.00 – Bir yetimhane yöneticisinin nitelikleri, Ayşe Humeyra Kutluoğlu, Psikolog
17.00 - Kapanış
İKİNCİ GÜN, 20.02.2014
10.00 – Yetimhanelerde yaşayan çocuklarda uyum ve davranış sorunları, Mehmet Teber, Psikolojik Danışman & Pedagog
11.00– Yetimhanelerde yaşayan çocuklarla nasıl iletişim kurulur, Mehmet Teber, Psikolojik Danışman & Pedagog
14.00– Farklı ülkelerden örnek sunumlar
16.00– Yetimhanelerdeki eğitim sistemi nasıl iyileştirilir, Ömer Faruk Korkmaz, Eğitmen
17.00– Son gelişmeler ışığında İslam dünyası, Prof. Dr Abd Al Fettah El-Awaisi
18.00 - Kapanış
ÜÇÜNCÜ GÜN, 21.02.2014
10.00 – İstismara uğrayan çocuklarla nasıl konuşulur, Hüseyin Fırat, Psikoterapist, Psikoloji ve Psikoterapi Öğretim Görevlisi / Eğitmen
11.00 – Tükenmişlik Sendromu, Hüseyin Fırat, Psikoterapist, Psikoloji ve Psikoterapi Öğretim Görevlisi / Eğitmen
ATÖLYE
1. Yerel problemler ve çözümler
* Moderatör: Ahmet Emin Dağ
* Raportör: Eyüp Ural
2. Merkez ile senkronizasyon
* Moderatör: İzzet Şahin
* Raportör: Ayşe Olgun
3. Genel Sorunların müzakeresi
* Moderatör: Durmuş Aydın
* Raportör: Emrin Çebi
Tavsiyeler
Kapanış