İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Türkel raporu ya da İsrail müdafaanamesi
İsrail, Mavi Marmara saldırısından sonra kendi işlediği bir suç için soruşturma açmak durumunda kaldı ve Turkel Komisyonu’nu saldırının araştırılması ile görevlendirdi. Komisyonun hazırladığı çelişkil
Filistin 04.06.2011

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Uluslararası Vaka İnceleme Heyeti’nin 27 Eylül 2010 tarihinde yayınladığı Mavi Marmara raporu 31 Mayıs’ta I. Özgürlük Filosu’na İsrail tarafından gerçekleştirilen saldırının hukuksuzluğunu ortaya koymuştu. BM Mavi Marmara ile ilgili nihai raporunu ise Temmuz ayında açıklayacağını bildirdi. İsrail tarafından hazırlanan Turkel raporu BM ve Türkiye’nin ortaya koyduğu sonuçların çok uzağında şeyler anlatıyor.

İnsani yardım filosuna yaptığı askerî saldırının uluslararası camiadan şiddetli tepkiler alması sebebiyle bir soruşturma komisyonu kurmak zorunda kalan İsrail, emekli yargıç Jacob Turkel başkanlığındaki heyete filo saldırısı ile ilgili bir rapor hazırlattı. İsrail raporu, BM Vaka İnceleme Heyeti’ne sunulmak üzere hazırlandı. İsrail, bu raporu kendi argumanlarını teyit etmek için hazırladı.

Mavi Marmara’da yolculara ait olan tüm video, fotoğraf kayıtları el koyan ve delilleri uluslararası araştırma komisyonları ve mahkemelerle paylaşmayan İsrail, kendi raporunda sadece askerlerinin anlattıklarını doğrudan komisyonun tespitleri olarak sundu. Bu sebeple rapor objektiflikten oldukça uzak. İsrail’in filo raporu, filonun uluslararası sularda seyrini ve yolcuların daha gemiye çıkmadan ateş açmaya başlayan askerlere karşı direnmelerini illegal gösterirken İsrail saldırısının uluslararası hukuka uygun olduğunu iddia ediyor. Rapor daha da ileri giderek İsrail askerlerinin nefsi müdafaa yaptığını iddia ediyor.

İsrail raporu, raporu hazırlayan komisyon üyelerinin bağımsız birer “yargıç” üslûbuna sahip olmadıkları, daha ziyade “müdafaa avukatı” ağzıyla tespitlerde bulunduklarını gösteriyor. Zaman zaman suçlayıcı ve saldırgan bir üslûba dönüşen bu yazım tarzı, metni bir rapor olmaktan çok bir “müdafaaname”ye dönüştürüyor.

İsrail’in “müdafaanamesi” BM ve Türkiye tarafından hazırlanan iki rapora cevap yetiştirmeye çalışan savunmacı bir üslûba sahip. Rapor, hukuki değerlendirmelerden ziyade, büyük oranda olayı saptırmaya yönelik çabaları ortaya koyuyor. Yine de, İsrail’in kendisiyle ilgili -uluslararası hukuk ilkeleri açısından bakıldığında son derece kifayetsiz olsa da- bir rapor hazırlamak zorunda kalması Mavi Marmara hadisesi ile birlikte artık dünyanın yavaş yavaş değişmeye başladığını gösteriyor.

Turkel raporunun tutarsızlıkları ve diğer raporların değerlendirmelerini okumak için tıklayınız

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024