İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Türkiye 529 kardeşi için ayakta
Mısır Cuntasının tüm dünyanın gözleri önünde hukuku çiğneyerek verdiği 529 idam kararı bütün Türkiye’de protesto edildi. İşte il il protesto gösterileri:
Mısır, Türkiye 11.04.2014

ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da Balıklıgöl Platosu'nda cuma namazından çıkan 300 kişilik kalabalık, Mısır'da 529 kişiye verilen idam cezasını protesto etti.

Ellerinde Rabia işaretinin bulunduğu ve Mısır'daki idam cezalarını kınayan dövizler taşıyan grup, idam cezalarının durdurulmasını istedi.

Gruptaki 4 kişi ise üzerlerine giydikleri beyaz önlüklerle ipleri boyunlarına geçirerek Mısır'da verilen cezaları protesto etti.



Grup adına konuşan Ruha-Der Başkanı Murat Müjdeci, darbe zihniyetinin verdiği karara tüm dünyanın karşı çıkmasını gerektiğini söyledi.

Müjdeci verilen idam kararlarını, İhvanı Müslimi sindirme çabaları olarak gördüklerini söyleyerek yaşananların Hz. Adem'den beri devam eden tevhid ile şirk mücadelesi olduğunu söyledi.

Mısır'da gerçekleşen darbecilerin, en önemli tarafının İsrail ve İsrail'in işbirlikçileri olduğunu belirten Müjdeci, Mısır'da yapılan darbenin, yıllardır Filistin'i işgal eden İsrail'in güvenliğini tahkim etmeye yönelik olduğunu ifade etti.

ADIYAMAN

Adıyaman'da da Cuma namazının ardından Demokrasi Parkı'nda toplanan 150 kişi, Mısır'daki idam kararlarını kınadı. İdamları protesto eden slogan atan gruptaki 8 kişi ise beyaz önlük giydi.

Adıyaman Sivil Toplum Kuruluşları Platformu adına açıklama yapan Bedrettin Beyazkaya, dünyanın Mısır'da yaşananlara sessiz kalmasını kınadı.

BİTLİS

Bitlis’in Tatvan ilçesinde bir araya gelen İslami Sivil Toplum Kuruluşları düzenledikleri basın açıklamasıyla Mısır’da 529 kişinin idama mahkûm edilmesi kararına tepki gösterdiler. Açıklamadan sonra hem Mısır halkı hem de idama mahkum edilenler için dua eden STK’lar ayrıca temsili olarak dar ağacı dikerek kefen giydirip üzerlerinde 529 yazılı olan 3 kişiyi de temsili olarak astılar.



Ellerinde taşıdıkları pankartlarla Mısır halkı ve Mursi’ye destek veren STK üyeleri Sisi’ye de öfke yağdırdı. Tatvan Yaşam AVM önünde bir araya gelen İslami Sivil Toplum Kuruluşları adına basın açıklamasını okuyan Servet Özyurt, “Mısır halkının meşru-seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi askeri darbeyle deviren Sisi cuntasının Müslüman Kardeşler’e yönelik baskı ve zulümleri sınır tanımıyor. Cinayet şebekesi katil cuntacıların emrindeki mahkemeler geçtiğimiz günlerde dünyada eşi benzeri görülmemiş bir hukuksuzluğa daha imza atarak 529 kardeşimize idam cezası verdi. Minye mahkemesinde görülen ve aralarında İhvan-ı Müslimin teşkilatının lideri Muhammed Bedii'nin de bulunduğu bin 200 kişinin yargılandığı bu davada darbe karşıtı protestolar nedeniyle yargılanan kardeşlerimiz “Şiddet olaylarına karışmak, kişilere ve kamu malına saldırı” gibi uydurma suçlamalarla idama mahkûm edildiler” dedi.

Yapılan basın açıklamasının ardından temsili darağacı kurularak kefen giydirilen 3 kişi temsili olarak boyunlarında ip geçirilerek idam edildi.

BOLU

Bolu'da Cuma namazı çıkışında bir araya gelen yaklaşık 100 kişi Mısır'da 529 kişi hakkında idam kararı verilmesini protesto etti.

Cuma namazının ardından İzzet Baysal Caddesi'ndeki Kadı Cami önünde toplanan yaklaşık 100 kişilik grup Mısır'da mahkemenin 529 kişi hakkında idam kararı vermesini protesto etti. Bolu İnsan Hakları Hizmet Derneği Memur-Sen ve Anadolu Gençlik Derneği tarafından düzenlenen eyleme katılanlar 'Hükümet uyuma kardeşine sahip çık', 'Defol Sisi, seninleyiz Mursi' yazılı pankartlar açarak, 'Müslüman uyuma kardeşine sahip çık' sloganları attılar. Eylemde üzerine kefen giymiş bir kişi de boynuna ip geçirerek idam kararlarını protesto etti.



Mısır'da 529 kişi hakkında kısa sürede idam kararı verilmesinin soru işaretleriyle dolu olduğunu belirten Bolu İHH Başkanı Fethi Sarımsakçı, "Hukukun en temel prensiplerinden olan savunma hakkının kullanılmasına bile izin verilmeyen birkaç oturumun ardından fütursuzca ve özensiz bir karar ortaya çıkmıştır.

Cunta mahkemelerinin son karar duruşmasında neredeyse her dakikaya 26 idam sığdırarak kendi rekorunu kıran Mısır adaleti kararın ölçüsüzlüğünü izah etme ihtiyacı dahi hissetmemiştir. Son idam kararlarını ve buna sessiz durmanın ötesinde destek veren tüm cunta severleri kınıyoruz" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından grup üyeleri olaysız dağıldı.

KARAMAN

Karaman Sivil Toplum Platformu Aktekke Meydanında, Mısır’da 529 darbe karşıtı eylemcinin idama mahkûm edilmesini protesto etti.

İnsanlığa ve hukuka aykırı bu kararı kınamak, 529 Mısırlı mazlum kardeşimizin sesine ses katabilmek için Cuma namazında Aktekke Meydanı’nda toplanan vatandaşlar, tekbirler ve sloganlarla Mısır darbe hükümetini protesto etti.

Onlarca sivil toplum kuruluşu ve vatandaşların katıldığı gösteride STK Platformu adına Karaman Memur-sen Şube Başkanı Yunus Özdemir bir konuşma yaptı.



Konuşmasında Özdemir, “Bugün anlaşılmaktadır ki; başta ABD olmak üzere demokrasi, insan hakları ve özgürlük pazarlamacılarının sessiz kalarak desteklediği bu kirli tezgah, Siyonist işgalci İsrail’in güvenliğinin sağlanması, Mısır’dan Filistin’e açılan özgürlük tünellerinin ve refah kapılarının kapatılması, Arap sokağını saran özgürlük ateşinin söndürülmesi, elinde kandan, zihninde vahşetten başka bir şey olmayan Suriye diktatörünün ve Baas rejiminin desteklenmesi için kurgulandı ve uygulandı.” dedi.

Yapılan gösterilerle tüm Sivil Toplum Kuruluşlarınca cuntanın idam kararlarını lanetliyoruz mesajı verildi.

Basın açıklamasının ardından darağacının yakılmasıyla protestolar son buldu.

ELAZIĞ

Elazığ'da Mısır'da 529 kişiye verilen idam kararı, cuma namazı ardından sivil toplum örgütleri tarafından protesto edildi.

PTT Meydanı'nda toplanan aralarında İHH, Anadolu Gençlik Derneği, Memur-Sen üyelerinin de bulunduğu yaklaşık bin kişi, Mısır'daki idam kararlarını protesto etti. Anadoluı Gençlik Derneği Elazığ Şube başkanı Recep Koca, 20 dakika 529 kişinin idam kararının çıktığını belirterek, Kardeş ülke Mısır'da 24 Mart tarihinde 20 dakika süren bir duruşmada 529 kişi hakkında verilen idam kararı bir insanlık suçudur. Bu kararı veren mahkemenin geçtiğimiz 3 Temmuz'da askeri cunta tarafından gerçekleştirilen darbenin emrinde olduğu aşikardır dedi.

Memur-Sen İl Temsilcisi Murat Ergen, Youtube ve Twitter'ın erişime kapatıldığında verilen tepkinin Mısır'daki idam kararlarında verilmediğini söyleyerek, Başta batılı ülkeler olmak üzere Mısır'daki darbe yönetimine destek verenler, sessiz kalanlar, idam yoluyla gerçekleştirilmek istenen katliamın azmettiricisi, ortağı ve asli faili olacaktır. Başta Batılı ülkeler olmak üzere Türkiye'de Gezi Parkı olaylarında parkın ziyarete kapatılmasına, kişilik haklarının korunması adına Twitter'ın erişime kapatılmasına tepki gösterenlerin, 529 mazlumun hayata gözlerini kapattıracak idam kararı karşısındaki sessizliklerinin nedeni nedir Anlaşılan odur ki; Batı ve Batının Türkiye üzerindeki tavrını alkışlayanlar, 529 insanın idam yoluyla katledilmesini değil Youtube ve Twitter'ın erişime kapatılmasını insanlık suçu olarak görüyor. Türkiye'ye bu nedenle verdiği tepkinin zerresini dahi Mısır'daki idamlara göstermeyen Batılı ülkeler, bu ikiyüzlü yaklaşımlarıyla bir kez daha sınıfta kalmıştır dedi.

Bazı protestocuların kefen giydiği eyleme katılanlar daha sonra dağıldı.

KONYA

Konya’daki tüm STK’lar, Mısır'daki idam cezalarına karşı protesto gösterisi düzenledi.

Başta Konya İHH-AYDER olmak üzere birçok Sivil Toplum Kuruluşunun katılımıyla 529 idam kararını protesto için Konya Kayalıpark Meydanında basın açıklaması gerçekleştirildi.



Programda konuşan Konya STK İcra Heyeti Başkanı Latif Selvi, Ramazan boyunca yönlerini Mısır’a çevirdiklerini belirterek, “Kendilerinin güçlü devletler olduğunu iddia eden büyük devletler dahi Mısır cuntasının yaptığı darbeye ‘darbe’ bile diyememiş, sessizliğini korumuşlardır. Bugün buradan Konya’nın merkezinden hep beraber bağırıyoruz; Mısır için kanımızın son damlasına kadar savaşacağız. Ve asla vazgeçmeyeceğiz’’ dedi.

Açıklamanın ardından gösteriye katılanlarca ‘mazlumlara yardım, zalimlere karşı duruş’ çağrısı yapıldı. Atılan sloganlar eşliğinde gösteri sona erdi.
 

TOKAT

Tokat'ta sivil toplum örgütleri, Mısır'da 529 kişiye idam kararı verilmesine karşı protesto eylemi yaptı.

Hüdayi Sayıbaş Yeraltı Çarşısı üzerinde düzenlenen eyleme sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra öğrenciler de katıldı. Milli İradeye Saygı Platformu öncülüğünde düzenlenen eylemde "Rabia" işareti yapan Tokatlılar "Mursi'ye selam, direnişe devam" sloganları attı. Temsili olarak kurulan dar ağacına asılan çiçeklerin altında "Ne kadar zindana atarsalar atsalar, bizde bitmez Yusuflar" yazılı pankartı taşıyan çocuk dikkat çekti.




Grup adına basın açıklama yapan İmam Hatip Lisesi öğrencisi Fatma Göl, Mısırlı mazlumların sesine ses katabilmek için tüm vicdan sahiplerini harekete geçmeye çağırdı.

ANTALYA

Mısır'da darbe karşıtı 528 kişi hakkında idam kararı verilmesi, Antalya ve ilçelerinde sivil toplum kuruluşları üyelerince protesto edildi.

Kazım Özalp Caddesi'nde, 32 sivil toplum örgütünün katılımıyla düzenlenen etkinlikte ellerinde darbe karşıtı sloganların yazılı olduğu pankartlar taşıyan grup, Mursi lehine ve darbe karşıtı sloganlar attı.



Grup adına açıklama yapan Antalya İHH Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, Mısır'daki zindanları dolduran "yeni Yusufların" tek suçlarının seçilmiş meşru hükümete dualar ve sloganlarla destek vermek olduğunu söyledi.

Bazı Mısırlıların Rabiatül Adeviyye Meydanı'nda, bazılarının ise sabah namazında rastgele sıkılan kurşunlarla yere yığılıp kaldığını belirten Yıldırım, Mısır'da dakikada 26 idam cezası veren bir mahkemenin direnişçiler için idam kararı verdiğini hatırlattı.

Yıldırım, idam kararını kutlayanlar olduğunu ifade ederek, "İdama mahkum edilenlerin mahkeme salonundan fotoğraflarda yüzlerinde üzüntüden, korkudan, gamdan eser yok. Kimi tel örgüden bakan çocuklarına gülümsüyor kimi ise o meşhur Rabia işaretini yapıyor" dedi.

Türkiye'deki Müslümanların harekete geçmesini isteyen Yıldırım, hükümetin Mısır'a desteğinin artması talebinde bulundu.

Basın açıklaması sırasında caddenin çeşitli noktalarında üç temsili darağacı kuruldu. Grup üyelerinden bazıları, üzerlerine giydikleri kefenlerle darağacına asılanları canlandırdı.


 

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Kuveytli kuruluş Kuwait Society for Relief tarafından ortak hazırlanan insani yardım gemisi, Mersin Limanı’ndan Mısır Ariş Limanı’na doğru yola çıktı. Burada Mısır Kızılayı’na teslim edilecek yardım malzemeleri, ardından Gazze’ye ulaştırılacak. Gemide, birçok farklı kalemde 907 tonu aşkın malzeme yer alıyor.
14.04.2024
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024