İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Türkiye Mavi Marmara için sözlü savunma yaptı
Türkiye, BM Soruşturma Komisyonu’na Mavi Marmara soruşturmasına ilişkin görüşlerini ve hukuki tezlerini sözlü olarak açıkladı. Türkiye nezdinde görüşmeleri gerçekleştiren Büyükelçi Mithat Rende, Komis
Filistin, Türkiye 28.04.2011

Büyükelçi Mithat Rende, İsrail'in Mavi Marmara saldırısının ardından BM Güvenlik Konseyi’nin kabul ettiği Başkanlık Açıklaması uyarınca, BM Genel Sekreterinin talebiyle oluşturulan ve çalışmalarına devam eden Soruşturma Komisyonu'nun New York'ta BM Genel Merkezinde tüm gün süren toplantısına katıldı.

Rende toplantının ardından yaptığı açıklamada, Soruşturma Komisyonu'nun, Türkiye'nin temas noktası olarak kendisini dinlediğini söyledi. Mavi Marmara soruşturmasına ilişkin Türkiye'nin görüşlerini ve hukuki tezlerini BM Soruşturma Komisyonu'na bu sefer sözlü olarak açıkladığını bildiren Rende, Türk tarafının toplantıda, Komisyon'un İsrail tarafına yönelttiği sorulara İsrail'in verdiği yanıtlarda gördüğü eksiklikleri ve yanlışlıkları da ortaya koyduğunu vurguladı.

Soruşturma Komisyonu'nun bugün de İsrail'in BM Soruşturma Komisyonu nezdindeki temas noktası Daniel Taub'u dinleyeceğini ve Taub'un Komisyon üyelerinin sorularını yanıtlayacağını bildiren Rende, daha sonra her iki tarafı dinleyen Soruşturma Komisyonu'nun raporunu hazırlayıp nihai haliyle 18 Mayıs'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a sunmasının beklendiğini, böylece Soruşturma Komisyonu'nun çalışmalarının sona ermesinin öngörüldüğünü söyledi.

Genel Sekreter Ban, başkanlığını Yeni Zelanda'nın eski başbakanı Geoffrey Palmer'ın, başkan yardımcılığını Kolombiya'nın eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin yaptığı, İsrail'den Joseph Ciechanove ve Türkiye'den emekli büyükelçi Özdem Sanberk'in yer aldığı Soruşturma Komisyonu'nu 2 Ağustos 2010 tarihinde kurmuştu. Türkiye, Komisyon'a ön raporunu 1 Eylül 2010'da, nihai raporunu ise 11 Şubat 2011'de sundu.

Raporunu BM Soruşturma Komisyonuna geçen yıl Kasım ayında sunması gereken İsrail ise Komisyona ilk raporunu ancak 23 Ocak 2011'de sunabildi.
BM kulislerinde, Genel Sekreterin BM Soruşturma Komisyonu tarafından hazırlanan ve kendisine 18 Mayıs'ta verilmesi beklenen raporu BM Güvenlik Konseyi'nin 1 Haziran 2010'da kabul ettiği başkanlık açıklaması kapsamında Konsey'e sunmasının beklendiği konuşuluyor.

Konsey, 1 Haziran 2010'da İsrail'in Mavi Marmara saldırısının ardından kabul ettiği Başkanlık Açıklamasında saldırıyı kınamış, olayla ilgili “acil, tarafsız, güvenilir ve şeffaf soruşturma” açılması gerektiğini bildirmişti.

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla yürütülen kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 15 bin 744 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
20.03.2024
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024