İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Türkiye’nin tohumları Afganistan’a ulaştı
Afganistan’da yaşanan kıtlığa çare olabilmek amacıyla İHH tarafından hazırlanan 100 ton buğday tohumu, Afganistan’a ulaştı. Ülkede faaliyet gösteren HAS İnsani Yardım Derneği’ne teslim edilen tohumların, en kısa zamanda çiftçilere dağıtılarak Afganistan’a umut olması bekleniyor.
Afganistan 10.11.2021

Afganistan'daki son krizin ardından "Yalnız bırakma" sloganıyla bir kampanya başlatan İHH İnsani Yardım Vakfı; Kabil, Ghazni, Meydan Şar, Saidabad, Tahar, Kunduz, Baglan ve Kandahar şehirlerindeki yaklaşık 18 bin Afgan'a gıda kumanyası ulaştırdı. Yardımlardan, en ücra köylerde yaşayan yetim aileleri ile engelli vatandaşların yanı sıra mülteci kampları ve hastaneler de faydalanırken, son olarak bölgeye tohum gönderildi.

Tohumlar, başkent Kabil’de düzenlenen törenle bölgede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından ve İHH’nın bölgedeki partneri olan HAS İnsani Yardım Derneği yetkililerine teslim edildi. 

turkiyenin-tohumlari-afganistana-ulasti5.jpg

Törene; Türkiye Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Semih Lütfü Turgut, Türkiye Herat Başkonsolosu Sinan İlhan, İHH Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Hüseyin Oruç, İHH İnsani Diplomasi Koordinatörü Abdullah Altay, İHH Afganistan Sorumlusu Mücahit Kılıç ve Afganistan Tarım Bakanı Abdurrahman Raşid katıldı.

turkiyenin-tohumlari-afganistana-ulasti.jpg

“STK’lar eksik kaldığımız yerleri tamamlıyorlar”

Başkonsolos Semih Lütfü Turgut, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin devlet ve sivil toplum örgütleriyle dünyanın dört bir köşesinde ihtiyaç sahibi insanlara el uzattığını dile getirdi. Tohumların Kabil'e ulaşmasında emeği geçen İHH ve Afgan yetkililere teşekkürlerini sunarak sözlerine başlayan Turgut, "Türkiye hem devleti hem de halkıyla ihtiyaç sahiplerine her zaman yardım etmiştir. İmkanı ölçüsünde dünyanın her yerine ulaşmıştır" dedi. Türkiye'nin devlet kurumlarıyla ihtiyaç sahiplerine yardım elini uzattığına değinen Turgut, "Bizim eksik kaldığımız yerde, ulaşamadığımız veya yapmış olduğumuz faaliyetleri tamamlayıcı mahiyette sivil toplum kuruluşlarımız her zaman sahada bizimle birlikte olmuştur. Bu yardımlar, halklar arasında ilişkileri geliştirme ve ön yargıları kırma özelliğine sahiptir" ifadelerini kullandı.

huseyin-oruc.jpg

“Afganistan’a gelinebildiğini gösterdik”

Hüseyin Oruç ise konuşmasında, "İHH olarak 30 yıldır dünyadaki kriz bölgelerinde çalışmalar yapıyoruz. Bu 30 yılda öğrendiğim en önemli şey yardımdan öte kardeşlik getirdiğimizdir. Yardım etmekten ziyade, biz sizinle beraberiz, kardeşiz demeye geldik” dedi. Türk halkını Afganistan'ı yalnız bırakmamaya davet eden Oruç, "İHH olarak dünyanın birçok noktasında kapıyı açan kurum olduk. Afganistan'daki yeni dönemde de Türkiye'den ilk yardım TIR’larının buraya ulaşmasına vesile olduk. Afganistan'a gelinebildiğini gösterdik. Bu olabildiğine göre, bütün Türkiye, İslam coğrafyasına sesleniyorum: “Siz de gelebilirsiniz. Gelmek zorundasınız. Bugün gelmek zorunda olduğumuz gündeyiz!” ifadelerini kullandı.

Dünyada buğday tohumunun bereketin sembolü olduğuna işaret eden Oruç, "Biz umut ediyoruz ki bu gelen ilk TIR’lar bereket olur. Bunlar binlerce TIR’ın ilk göstergesi ve habercisi olurlar inşallah. Biz Afganistan halkını yalnız bırakmadık ve yalnız bırakmayacağız inşallah." diye konuştu. Oruç, yardım tırlarının Kabil'e ulaşmasında katkısı olan Türk ve Afgan yetkililere teşekkür etti.

turkiyenin-tohumlari-afganistana-ulasti3.jpg

İklim çeşitliliğine göre 4 farklı tohum

100 ton tohum, hayırseverlerin destekleriyle Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün Eskişehir, Kırşehir ve Konya depolarından satın alınmıştı. Türkiye'de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üretilen REİS, BAYRAKTAR 2000, ES26 ve SÖNMEZ 2021 tohumları, geçtiğimiz haftalarda 3 farklı ilden 5 farklı TIR’a yüklenerek Afganistan'a uğurlanmıştı.

Afganistan coğrafyası göz önünde bulundurularak tercih edilen 4 farklı tohum çeşidi, kendi özelliklerine göre farklı fiziki şartlara sahip arazilere ekilecek. İklim, toprak yapısı, gübreleme, yağmur ve sulamaya göre verimi değişen tohumlar, verim alınmaya başlandığında hem Afgan çiftçiler için hem de gıdaya ulaşmakta zorluk çeken Afgan halkı için umut vesilesi olacak.

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024