İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
İHH, Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu başladı.
03.06.2022

Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan 2. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu başladı.

Bu yılki teması “Kurban” olarak belirlenen Sempozyumun açılışında, Fevziye Camii İmam-Hatibi Hikmet Akça Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulundu.

“Kapsamlı bir sempozyum olacak inşallah”

Programda kürsüye ilk olarak, selamlama konuşmasını yapmak üzere İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kahraman çıktı.

prof.-dr.-abdullah-kahraman.jpg

Fakülte olarak ilmin, Hakk’ın rızasını kazanmak ve halkla paylaşmak için olduğu düsturunu benimsediklerini belirten Kahraman, “Bu kapsamdaki programlara ve etkinliklere destek vermekteyiz. Bu yıl sempozyumun temasını ‘kurban’ olarak belirledik. Oldukça kapsamlı bir sempozyum olacak inşallah. Kurban ibadeti farklı yönleriyle konuşulacak. Uygulama yapan kuruluşlarla fetva verme makamında olan kişiler bir araya getirilerek sorulara cevap bulunması için zemin hazırlandı” dedi.

prof.-dr.-abdurrahman-hackali.jpg

“Kalp maneviyatla beslenir”

Sempozyumun hayırlara vesile olmasını temenni eden Din İşleri Kurulu Başkanı Abdurrahman Haçkalı ise, “İnsanın bedenî ihtiyaçları bulunduğu gibi kalbî ve manevi ihtiyaçları olduğu muhakkaktır. Kalp, maveviyatla beslenir. İbadetler, sosyal dayanışma ve sosyal adaletin gerçekleşmesine önemli katkılarda bulunur. Ramazan Bayramı’nda fitreler, Kurban Bayramı’nda ise kurbanlar, toplumun tamamının bayramı yaşamasına katkı sağlayan vesilelerdir.” ifadelerini kullandı.

bulent-yildirim.jpg

“Sempozyum büyük önem taşıyor”

İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Sempozyumda bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Yıldırım, “Kurbanla dünyanın farklı coğrafyalarına ulaştık. Yeryüzünde sıkıntı yaşanan bölgelere gitmeyi hedefledik. Kurban ibadettir. İbadetten taviz verilmez. Hiçbir şey katılamaz ya da eksiltilemez. Faaliyetlerimizde hep alimlere danışarak adımlar attık. Herkes kendi kafasına göre konuşursa olmaz. Düzenlenen bu sempozyum büyük önem taşıyor. Burada bir ilim ziyafeti yaşanacak inşallah.” diye konuştu. 

prof.-dr.-sdettin-hulagu.jpg

“Kurban, pek çok güzel anlam taşıyor”

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sâdettin Hülagü ise, sempozyum dizisinin geçen yıl başladığını hatırlattı. Düzenli olarak bir sempozyum düzenlemenin zorluğunu bildiğini anlatan Hülagü, “Emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Kurban ibadeti pek çok güzel anlam taşıyor. Bu anlamlardan biri de, Mü’minler her kurban kesimiyle Hz. İbrahim ile Hz. İsmail’in teslimiyetini hatırlamakta ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduklarını simgelemektedirler” şeklinde konuştu.

doc.-dr.-tahir-buyukakin.jpg

“Kurban ibadetiyle ilgili birçok mesele konuşulacak”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, sempozyumda kurbanla ilgili birçok meselenin konuşulacağını belirterek, “Güncel pek çok konuyla ilgili soruların cevapları burada bulunacak inşallah.” dedi.

seddar-yavuz.jpg

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, sempozyumun Kocaeli’nde düzenleniyor olmasının kendilerini memnun ettiğini söyledi. Yavuz, “Bu millet yeniden bir diriliş ve kıyamın peşindedir.” ifadelerini kullandı.

prof.-dr.-ali-erbas.jpg

“Kurban; tevhid, takva ve teslimiyetin sembolüdür.”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise, Kur’an-ı Kerim’de dayanışma ve yardımlaşma ile ilgili 255 ayetin olduğunu hatırlattı. İslam’ın ilkelerine uyulduğu müddetçe huzur içinde olunduğunu belirten Erbaş, “Kurban tevhid, takva ve teslimiyetin sembolüdür. Kurban ibadetini anlamak için, 3 boyutunu anlamak gerekir. Birincisi bireysel boyutu. Kurban ibadetiyle Mü’min, mülkün gerçek sahibinin Allah olduğunu ikrar eder. İkinci çok önemli boyutu, kurbanın sosyal boyutu. Yardımlaşma ve paylaşma ile toplumsal huzur ve güveni pekiştirir. Tıpkı sadaka ve infak gibi. Bu ibadetler bir yönüyle de sömürüyü ortadan kaldırmaya vesilelerdir.  Üçüncüsü ise evrensel boyutu. Kurban, tevhide inananları aynı duygu ve davranışlarda buluşturan güçlü bir vahdet zeminidir.” dedi.

Açılış programında ayrıca, Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Mûsikîsi Korosu tarafından dinleti düzenlendi.

Sempozyumun ilk gün programı, hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.

İlgili haberler
Tümünü gör
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa İHH tarafından “10. Yetim Dayanışma Gecesi” programı düzenlendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkı sunduğu program, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2 bini aşkın kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Bursa, Yetim
25.12.2022
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
İHH, Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu başladı.
Kurban
03.06.2022
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH İnsani Yardım Vakfı, Suriye'nin kuzeyindeki Akterin kasabasında cami inşa etti.
02.06.2022