İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
UNOCHA, RAF ve İHH'dan, Sphere uzmanlık kursları
BM’nin İnsani İşler Koordinatörü Ofisi (OCHA), Katar RAF kuruluşu ve SPHERE Eğitim Programı’nın, İnsani Yardım Çalışanlarını Eğitecek Uzmanlar Yetiştirme Kursları İHH İnsani Yardım Vakfı’nın ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirildi.
Türkiye 29.12.2014

BM’nin İnsani İşler Koordinatörü Ofisi (OCHA), Katar RAF kuruluşu ve SPHERE Eğitim Programı’nın, İnsani Yardım Çalışanlarını Eğitecek Uzmanlar Yetiştirme Kursları İHH İnsani Yardım Vakfı’nın ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

OCHA, RAF ve İHH’nın ortaklaşa organize ettikleri SPHERE eğitimlerinde, kriz bölgesinde ne yapılması gereken acil müdahaleler, insani yardımın kalitesini güçlendirmek ve insancıl faaliyetlerde bulunan kuruluşların, kendi organlarına, bağışçılarına, afet ve çatışmalardan etkilenen insanlara karşı hesap verebilirliğinin nasıl arttırılması gerektiği örnekleriyle anlatıldı.

Türkiye’nin yanı sıra Tunus, Libya, Moritanya, Yemen ve Katar’dan yardım kuruluşları temsilcilerinin katıldığı bir haftalık programın sonunda katılımcılara “The Sphere Project” sertifikası verildi.

Programda İHH adına sertifikaları, eğitime katılan İHH Suriye Çalışmaları Lojistik Sorumlusu Şuayb Altun ile İHH Suriye Kalıcı Projeler Sorumlusu Serkan Öktem aldı.
 

Uluslararası Sphere Projesi Nedir?

Sphere bir gönüllü insiyatifi temsil eder, insani yardım alanında yer alan aktörlerin genelinin kolektif iradesini ve ortak deneyimlerini yansıtır. Bu aktörler ulusal, uluslar arası sivil toplum kuruluşları, Uluslar arası Kızılhaç ve Kızılay, Birleşmiş Milletler Örgütleri, donör kuruluşlar, ev sahibi hükümetler ve acil durumlardan etkilenen nüfusların temsilcilerinden oluşmaktadır.

STK temsilcilerinin oluşturduğu bir yönetim kurulu idaresi altında çalışan küçük bir proje ekibi ilgili bütün tarafların Sphere destekleme hizmetlerinden, materyallerden ve eğitim fırsatlarından yararlanabilmeleri için çalışmalarını sürdürmektedir. Proje ekibinin bu faaliyetlerine gereken mali destek Yönetim Kurulu üyesi organizasyonlar tarafından karşılanmaktadır.

Sphere Projesi ilk olarak1997’de şu iki temel düşünceden hareketle başlatılmış:

“1. İnsanların afetler ve çatışmalar nedeniyle çektikleri acıların hafifletilmesi için gerekli tüm olası adımlar atılmalıdır.

2. Afetten etkilenen insanların, onuruyla yaşama hakkı ve yardım alma hakkı vardır.”

Sphere Projesi ve kitabı Uluslararası İnsancıl Hukuk, İnsan Hakları Hukuku ve Mülteciler Hukuku temellerinden hareketle kendi yardım anlayışını çizmiş.

İlk olarak 1997’de toplanan Sphere inisiyatifi, İnsani Yardım Sözleşmesinin çerçevesini belirlemiş ve afet yardımında asgari standartların uygulanacağı beş ana sektörü (su sağlama ve sanitasyon, beslenme, gıda yardımı, barınma ve sağlık hizmetleri) tanımlamıştır.
 

Projenin amacı

Affetten etkilenen insanlara sağlanan yardımın kalitesinin iyileştirilmesini, devlet ve yardım kuruluşu organlarının, donörlerine ve afetten etkilenen topluluklara olan hesap verebilirliklerinin geliştirilmesini sağlamak.

İlgili haberler
Tümünü Gör
Mobil Aşevimiz Suriye'de
Mobil Aşevimiz Suriye'de
Mobil aşevimizi Suriye’nin Humus şehrindeki Halid bin Velid Camii avlusunda konuşlandırarak her gün 1.500 kişiye iftar yemeği ikram ediyoruz. Suriye genelinde yürüttüğümüz dağıtımlarla birlikte günlük ortalama 5 bin kişiye iftar ulaştırıyoruz.
17.03.2025
Suriye’deki Filistinli ailelere 3 bin gıda kolisi
Suriye’deki Filistinli ailelere 3 bin gıda kolisi
İHH İnsani Yardım Vakfı, 2025 yılı Ramazan faaliyetleri kapsamında Suriye’nin Şam, Halep, Dera ve Lazkiye şehirlerinde yaşayan Filistinli ailelere, 3 bin adet gıda kolisi dağıttı.
05.03.2025
Suriye’deki 97 bin 589 kişiye kış yardımı
Suriye’deki 97 bin 589 kişiye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla başlatılan kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki binlerce aileye çeşitli yardım malzemeleri dağıtıldı.
01.03.2025