BM’nin İnsani İşler Koordinatörü Ofisi (OCHA), Katar RAF kuruluşu ve SPHERE Eğitim Programı’nın, İnsani Yardım Çalışanlarını Eğitecek Uzmanlar Yetiştirme Kursları İHH İnsani Yardım Vakfı’nın ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirildi.
OCHA, RAF ve İHH’nın ortaklaşa organize ettikleri SPHERE eğitimlerinde, kriz bölgesinde ne yapılması gereken acil müdahaleler, insani yardımın kalitesini güçlendirmek ve insancıl faaliyetlerde bulunan kuruluşların, kendi organlarına, bağışçılarına, afet ve çatışmalardan etkilenen insanlara karşı hesap verebilirliğinin nasıl arttırılması gerektiği örnekleriyle anlatıldı.
Türkiye’nin yanı sıra Tunus, Libya, Moritanya, Yemen ve Katar’dan yardım kuruluşları temsilcilerinin katıldığı bir haftalık programın sonunda katılımcılara “The Sphere Project” sertifikası verildi.
Programda İHH adına sertifikaları, eğitime katılan İHH Suriye Çalışmaları Lojistik Sorumlusu Şuayb Altun ile İHH Suriye Kalıcı Projeler Sorumlusu Serkan Öktem aldı.
Uluslararası Sphere Projesi Nedir?
Sphere bir gönüllü insiyatifi temsil eder, insani yardım alanında yer alan aktörlerin genelinin kolektif iradesini ve ortak deneyimlerini yansıtır. Bu aktörler ulusal, uluslar arası sivil toplum kuruluşları, Uluslar arası Kızılhaç ve Kızılay, Birleşmiş Milletler Örgütleri, donör kuruluşlar, ev sahibi hükümetler ve acil durumlardan etkilenen nüfusların temsilcilerinden oluşmaktadır.
STK temsilcilerinin oluşturduğu bir yönetim kurulu idaresi altında çalışan küçük bir proje ekibi ilgili bütün tarafların Sphere destekleme hizmetlerinden, materyallerden ve eğitim fırsatlarından yararlanabilmeleri için çalışmalarını sürdürmektedir. Proje ekibinin bu faaliyetlerine gereken mali destek Yönetim Kurulu üyesi organizasyonlar tarafından karşılanmaktadır.
Sphere Projesi ilk olarak1997’de şu iki temel düşünceden hareketle başlatılmış:
“1. İnsanların afetler ve çatışmalar nedeniyle çektikleri acıların hafifletilmesi için gerekli tüm olası adımlar atılmalıdır.
2. Afetten etkilenen insanların, onuruyla yaşama hakkı ve yardım alma hakkı vardır.”
Sphere Projesi ve kitabı Uluslararası İnsancıl Hukuk, İnsan Hakları Hukuku ve Mülteciler Hukuku temellerinden hareketle kendi yardım anlayışını çizmiş.
İlk olarak 1997’de toplanan Sphere inisiyatifi, İnsani Yardım Sözleşmesinin çerçevesini belirlemiş ve afet yardımında asgari standartların uygulanacağı beş ana sektörü (su sağlama ve sanitasyon, beslenme, gıda yardımı, barınma ve sağlık hizmetleri) tanımlamıştır.
Projenin amacı
Affetten etkilenen insanlara sağlanan yardımın kalitesinin iyileştirilmesini, devlet ve yardım kuruluşu organlarının, donörlerine ve afetten etkilenen topluluklara olan hesap verebilirliklerinin geliştirilmesini sağlamak.