İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
WHO ile birlikte katarakt ameliyatlarına başladık
İHH, Somali’de Dünya Sağlık Örgütü ile katarakt ameliyatlarına başladı.
Afrika, Somali 28.06.2012

İHH İnsani Yardım Vakfı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Nisan ayında yaptığı anlaşma uyarınca Somali’de planlanan 2.000 katarakt ameliyatının ilk aşaması tamamlandı.

Çalışma kapsamda Somaliland Hergesa’da Türk sağlık ekipleri ile yerel ekipler ilk ameliyatları gerçekleştirdiler.

Bugüne kadar 10.000’i Somali’de olmak üzere Afrika genelinde 61.750 katarakt ameliyatı gerçekleştiren İHH İnsani Yardım Vakfı, “Afrika Katarakt Kampanyası” çerçevesinde Somali’de Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte 2.000 katarakt ameliyatı yapacak. Anlaşma kapsamında Türk sağlık ekiplerinin destek vereceği ameliyatların 1.000’i Somaliland’da, 600’ü Putland’da, 400’ü de Mogadişu’da yapılacak.

Bölgedeki çalışmanın başlamasının ardından katarakt ameliyatlarının yapıldığı hastaneyi ziyaret eden Somali Sağlık Bakanlığı görevlileri Türk sağlık ekiplerinin bölgeye gelmesinden duydukları memnuniyetlerini ifade ettiler. Bakanlık yetkilileri, Türk ekiplerinden yerel Oftalmologlara yeni teknolojilerle ilgili eğitim vermelerini de istediler. Doktorlarımız kısa süre kaldıkları bölgede yaklaşık 100 ameliyat gerçekleştirdiler; ameliyatlar hâlihazırda yerel sağlık ekipleri tarafından devam ettiriliyor.

Dünya Sağlık Örgütü Geçici Körlükle Mücadele Afrika Medikal Direktörü Dr. Abdul Hannan Choudhury çalışmaya dair memnuniyetini dile getirdi. Choudhury, “İHH ile başlattığımız bu ilk ortaklıktan çok memnunuz. İHH’nın saha tecrübesi sayesinde Afrika’nın birçok yerinde benzer projeler gerçekleştirmek istiyoruz. Yine İHH ve Türk sağlık ekipleriyle Afrika’da göz doktorlarına eğitim verilmesine yönelik bir proje de gerçekleştirebiliriz.” dedi.

İHH Afrika Katarakt Kampanyası sorumlusu İhsan Özyürek de, “İHH bundan önce Somali’de faaliyet yürüten Zemzem Foundation ile burada 10.000 ameliyat gerçekleştirdi, şimdi ise Dünya Sağlık Örgütü ile 2.000 ameliyat yapmayı planlıyor. Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte böyle bir organizasyonu ilk defa yapıyoruz. Başarılı olunması durumunda Afrika’nın başka bölgelerinde de benzer çalışmalar yapabiliriz. Buradaki amaç hem ameliyatları gerçekleştirmek hem de yerel sağlık ekiplerine yeni teknolojik gelişmelere dair eğitim hizmeti vererek bölgede yaygın olan geçici körlük vakalarını asgariye indirmektir.” dedi.

Ameliyatların merkezi olarak belirlenen Somali’de yetersiz ve kötü beslenme ile yoğun güneş ışınlarının neden olduğu katarakta bağlı körlük vakaları oldukça yaygın. Siyasi istikrarsızlık, iç çatışmalar ve kıtlıkla mücadele eden ülkede insanların büyük çoğunluğu ömürleri boyunca belki hiç doktor yüzü görmüyor. Katarakt hastaları da ülkede sınırlı sayıda bulunan göz doktorlarına ya hiç ulaşamıyor ya da ameliyatların maddi boyutunu karşılayamıyor. Projenin tamamlanması ile Somalili 2.000 katarakt hastası hiçbir bedel ödemeden ameliyat olarak tekrar görebilecek.

KATARAKT yazıp 3072'ye göndererek 5 TL bağışta bulunabilirsiniz.


İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024