İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde "Mavi Marmara" paneli düzenlendi
Yeni Yüzyıl Üniversitesi'nde, İsrail'in Mavi Marmara saldırısı ve ardından yaşanan dava sürecinin anlatıldığı bir panel düzenlendi. Panele birçok üniversiteden akademisyen katıldı.
Filistin, Filistin-Gazze, Ortadoğu, Türkiye 22.05.2013

Panelde açılış konuşmasını Yeni Yüzyıl Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Refik Korkusuz yaptı. Dekan Korkusuz “Mavi Marmara Gemisi’nde birçok milletten insan vardı. Bu insanlar, İsrail’in uyguladığı ambargoyu delmek için yola çıktılar. Mavi Marmara Gemisi'nde hayatını kaybeden, mağdur olan ve yaralanan insanların hukuksal konumları bugüne kadar tartışma konusu olmadı, bu panelde ilk defa, olayda ölen, yaralanan, maddi ve manevi mağdur olan insanların hukuksal haklarını tartışacağız” dedi.

Korkusuz, “ Son olarak Türkiye’den hareket eden Mavi Marmara Gemisi ve bununla birlikte ‘Hürriyet ve Özgürlük Filosu’ adı verilen bu gemiler olmasaydı, Filistin’deki insanlar bugün sahip oldukları çok küçük özgürlüklerden bile mahrum kalacaktı” diyerek özgürlük filosunun önemini vurguladı.
 
Açılış konuşmalarında sonra panelde söz alan İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Hamdi Topal, “Şehadetlerinin 3. yılındaki Mavi Marmara şehitlerini rahmetle yad ediyoruz. İsrail’in insani yardım taşıyan yolculara saldırması birçok hukuki sorunu da beraberinde getiriyor. Biz bu olayı hukuki bir açıdan değerlendirmeliyiz. Olay uluslararası denizlerde gerçekleşti. Gemiye saldırmak bir yana arama yapmak için bile ciddi delillere ihtiyacınız var” dedi.
 
Birleşmiş Milletler raporlarına göre de Gazze’nin işgal altında olduğun belirten Topal, “İsrail bölgede ki her türlü ekonomik faaliyeti sınırlıyor. Sivil halkın temel gıda maddelerine ulaşmasını bile engelliyor. Seçimle gelmiş bir siyasi yapı olan Hamas’ı terörist olarak görüyor. Yakaladığı Hamaslı insanları terörist gibi yargılıyor. Filistin’e uygulanan abluka hukuki temelden yoksun bir uygulamadır” dedi.
 
Topal’dan sonra söz alan İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı ise, “Birleşmiş Milletler’in hazırlattığı raporlarda İsrail’in uyguladığı ambargo için ‘sömürgecilik’ ve ‘etnik temizlik’ gibi ifadeler kullanılıyor. İsrail, BM Medeni ve Siyasi Haklar sözleşmesine üye bir devlet. İsrail birçok uygulaması ile bu sözleşmede geçen ‘İnsan Yaşamının Korunması’ maddesini ihlal etti. Mavi Marmara gemisinde ki insanlar İsrail’e tehdit oluşturabilecek insanlar değildi. İsrail keyfi bir karar ile gemideki insanlara saldırdı ve milletler arası hukuku yok saydı” dedi.
İlgili haberler
Tümünü gör
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa İHH tarafından “10. Yetim Dayanışma Gecesi” programı düzenlendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkı sunduğu program, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2 bini aşkın kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Bursa, Yetim
25.12.2022
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
İHH, Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu başladı.
Kurban
03.06.2022
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH İnsani Yardım Vakfı, Suriye'nin kuzeyindeki Akterin kasabasında cami inşa etti.
02.06.2022