4 Nisan, Dünya Mayın Tehlikelerine Karşı Korunma Günü olarak ilan edilmiştir. Maliyeti 2-3 dolar olan bir kara mayını, 75 yıl toprakta etkin halde durmaktadır.
Günümüzde hala küresel bir sorun olan kara mayınları milyonlarca masum insanın ölümüne, en iyi ihtimalle de mayına basan kişilerin en az bir azalarını kaybetmelerine neden olmaktadır. Savaş dönemlerinde, ülke güvenliğinde(!) ve diğer sebeplerle toprak altına döşenen ve yerleri unutulan mayınların kurbanları oyun oynarken farketmeden üzerine basan ya da gördüğü o cismi oyuncak sanan çocuklar da olmaktadır.
Dünyada 80’e yakın ülkede 200 milyondan fazla döşenmiş kara mayını olduğu düşünülmektedir. Savaş ve savaş bakiyesi mayınlardan veya terör nedeniyle yaralanmış ve sakat kalmış 300 binden fazla insan olduğu tahmin edilmektedir.
Dünyada yaklaşık 80 ülkede, kara mayınlarına bağlı ölüm veya ölümcül yaralanma olayları meydana gelmektedir. Mayınların en çok etkilediği ülkeler arasında Afganistan, Kamboçya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Angola, Kuveyt, Mozambik, Batı Sahra, Güney-Kuzey Kore, Hindistan ve Pakistan başta gelmektedir. Bu ülkelerde her gün 12 kişi mayınlar sebebiyle ya ölmekte ya da sakat kalmaktadır.
Genellikle ülke sınırları boyunca döşenen kara mayınlarının ilk hedefleri bir ülkeden diğerine kaçan insanlardır. Bugün de Suriye’de yaşanan vahşetten kaçmaya çalışan insanların en büyük korkusu da Süriye rejiminin Türkiye ve Lübnan sınırlarına döşediği mayınlardır.
Dünyadaki en ucuz silah olan kara mayınları 75 sene boyunca döşendiği yerde etkin halde durabilmektedir. Üretim maaliyeti 2-3 dolar olan bir karamayınının yok edilmesi için gereken maliyet de 15 ile 1000 dolar arasında değişmektedir. Her yıl 15-26 bin kişinin ya öldüğü ya da sakat kaldığı mayın faciaları için gereken tıbbi bakım ve rehabilitasyon hizmetleri için ise mağdur başı yaklaşık 4 bin dolar gerekmektedir.
Birleşmiş Milletler’in 8 Aralık 2005 tarihinde kara mayınlarının temizlenmesine yönelik başlatmış olduğu kampanya çerçevesinde her yıl 4 Nisan günü Dünya Mayın Tehlikelerine Karşı Korunma Günü olarak ilan edilmiş kara mayınlarına yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yürütülmeye başlanmıştır.