İHH’nın Uyum Sistemi
AMAÇ
İHH yeryüzünde adaletin hâkim olması, iyiliğin her yere yayılması ve kötülüğün önlenmesi için kardeşlik bilinciyle çalışır. Nerede olursa olsun muhtaç ve mazlum tüm insanlara ihtiyaç duydukları yardımı ulaştırmayı gaye edinerek herkesin onurlu yaşam hakkına sahip olması gerektiğini savunur. Uyum çalışmaları, uluslararası çalışmalar yapan bir vakıf olan İHH’nın yerel ve evrensel itibarını korumak ve yükseltmek amacıyla yapılır.
KAPSAM
İHH’nın uyum politikası yerel ve uluslararası mevzuatın yanında etik ve ahlâki değerlere göre de şekillenir. Uyum çalışmaları, İHH görevlilerinin sorumluluklarını daha iyi anlamalarına yardımcı olur. Bu sayede görevlilerin tam sorumlu hareket etmesi ve uyum kavramının kurum kültürüne yerleşmesi sağlanır. Tam sorumluluk, yasal mevzuatla beraber İHH çalışma ilkelerine uymakla gerçekleşir. Bu ilkeler; insanilik, ihlas, bağımsızlık, saygı, sürdürülebilir kalkınma, işbirliği ve yardımlaşma, verimlilik, hakemlik, hesap verebilirlik, adalet, bilinçlendirme, zamanlama, gönüllülük, emniyet ve emanete riayet şeklinde belirlenmiştir.
HEDEF
Toplum ve bağış yapanlar, İHH’ya yapılan bağışların ve verilen gönüllülük emeklerinin meşru amaçlarla kullanıldığından ve öngörülen faydalara ulaştığından emin olmalıdır. Uyum birimi, İHH’nın faaliyetlerindeki iş süreçlerini uluslararası standartlara göre geliştirir ve bu süreçleri belirli somut araçlar üzerinden takip eder. Kurumlar ve bireylerle girilen ilişkileri gözlemleyerek daha nitelikli bir iletişimin kurulmasına destek olur. Bu esnada gerekli takipleri titizlikle yaparken, görev ve sorumlulukları ilgililerine hatırlatmayı hedefler.
Türkiye’deki vakıf, dernek, sendika vb. kurumlar özelinde uyum kültürü yeni bir kavram olarak hayatımıza girmektedir. Buna rağmen İHH Uyum birimi, 2017 yılında bu çalışmalara başlamış ve devamında eğitimlere katılmıştır. İHH aldığı danışmanlıklar ve bu alanda edindiği tecrübeyle uyum çalışmalarını önce kendi kurum kültürüne yerleştirmek üzere planlamalar yapmaktadır. Sonrasında bu birikimin diğer kurumlara aktarılmasını ve bütünleşik uyum çalışması modeliyle uluslararası çapta örnek olacak uyum faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini hedefler.
SORUMLULUK
Uyum görevlileri; sektörel faaliyetleri de dikkate alarak İHH’nın alanındaki çalışmalarında yerel ve uluslararası usül ve esaslara tam bir uyum içerisinde olunduğundan emin olmakla mükelleftir. Aynı zamanda profesyonel normlar ve standartlarla birlikte kabul görmüş iş deneyimleri, iç standartlar ile etik ve meşruiyet perspektifiyle uyumluluğu sağlamakla sorumludur.
Düzenleyici bir araç olarak Uyum sisteminin işletilmesinin sorumluluğu İHH Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti’ndedir. Uyum birimi görevlileri İHH Genel Sekreteri’ne bilgi verir; Mütevelli Heyeti’ne karşı sorumlu olarak çalışır. Görevlendirilen Uyum Koordinatörü aracılığıyla çalışmaların koordinasyonu sağlanır.
YÖNTEM VE YÜRÜRLÜK
İHH tüm faaliyetlerini, bu faaliyetlere dair iş ve işlemlerini İHH Kurum Rehberi’nde yer alan yönetmeliklere uygun olarak yapar. İHH Kurum Rehberi (yönergeler), tüm birimlerin uyumlu bir şekilde çalışması ve faaliyetlerinin amaçlarına uygun biçimde gerçekleştirilmesi için hazırlanmıştır. Rehber içerisinde ilgili birimin kullanması gereken formlar ve çalışmalarını yürütürken başvuracağı talimatlar yer almaktadır. Uyum birimi Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti’ne bu sürecin takibinde yardımcı olur.
GÖREVLER
Uyum birimi;
- Mevcut ve oluşturulacak yönergelere göre iş ve işlemlerin takip edilmesine katkı sağlar. İş ve işlemlerde geliştirmeye veya düzenlemeye yönelik doğrudan müdahalelerde bulunur. İç yönetişim yapıları olan komisyonlara katılım göstererek tecrübelerini aktarır.
- Kurum prensipleri yönetimi bağlamında görev tanımı, yönerge ve kılavuzların derlenmesine destek verir; devamında Kurum Rehberi’nin (yönergelerin) belli periyotla güncellenmesine yardımcı olur.
- Kurum içi uyuma destek olarak Uyum yönergesine göre İHH kültür ve değerlerine uygun etik kodu hazırlar.
- İHH’nın iş ve işlemlerinde oluşabilecek olumsuzlukları önleme amaçlı çalışmaları takip eder. Kara para aklamaya, terörün finansmanına, rüşvet ve yolsuzluğa karşı politikaların geliştirilmesini sağlar. İHH her türlü rüşvet ve yolsuzluğa karşı olmakla birlikte ilgili yasalara, düzenlemelere ve ilkelere uyum sağlamak konusunda kararlıdır.
- Çalışmaların yönetmelik ve yönergelere uygun gittiğinden, kullanılan dilin kurum kültürüne uygunluğundan emin olarak İHH’nın kurumsal itibarının takibini yapar.
- Risk ve kontrol değerleme faaliyetlerine destek sağlar. Vakıf faaliyetlerini izleyerek, risk ve kontrol faaliyetleri ile ilgili önerilerde bulunur. Kontrollerin uygunluğunu ve etkinliğini test eder. İHH’nın her alanda riske maruz kalma durumunu olabildiğince asgariye çekmek için gerekli kontrol ve denge mekanizmalarını sisteme uyarlar.