İnsan Hakları
İHH İnsani Yardım Vakfı, temel hak ve özgürlükleri korumak, medeni ve siyasi hakları, ekonomik, sosyal ve kültürel hakları geliştirmek, korumak ve etkin hale getirmek adına gösterdiği çaba ve duruşunu kuruluşundan bugüne kadar devam ettirmektedir. İnsan haklarına yönelik çalışma ve etkin bir hak savunuculuğu gerçekleştirmek Vakfımızın temel amaçlarından biri olmuştur. Bu amaç doğrultusunda, nerede olursa olsun sıkıntıya düşmüş, savaş, doğal afet gibi sebeplerle mağdur olmuş, zulme uğramış bütün insanlara gerekli insani yardımı ulaştırmakla kalmayıp, bu insanların temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edilmesini önlemek için faaliyetler gerçekleştiriyoruz.
İHH İnsani Yardım Vakfı, temel insan hakları felsefesine ve ilkelerine bağlı kalarak temel insan haklarını yeniden yorumlamaya, korumaya ve hızla değişen dünyada temel insan hakları konularındaki olumlu ve olumsuz gelişmeleri anlamaya dair faaliyetlerde bulunmaktadır. Bu kapsamda, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Cenevre Sözleşmeleri gibi uluslararası tüm metinleri insanlığın ortak kazanımı sayar, kazanımların gelişimini takip eder ve bu doğrultuda hareket eder.
Bu kapsamda; dünyada insan hakları ile ilgili yaşanan gelişmeleri takip ediyor, araştırma ve raporlama faaliyetleri yürütüyor, insan haklarına dair farkındalığın artırılması ve bilinçlendirme amaçlarıyla programlar organize ediyor, geçmişte yaşanmış ya da halen devam eden krizler ve ihlaller ile alakalı panel, çalıştay, konferans, yürüyüş gibi organizasyonlar ve eylemler gerçekleştiriyoruz.
İHH İnsani Yardım Vakfı olarak, geçmişte yaşanmış olan ve günümüzde devam eden siyasi, ekonomik ve askeri krizler neticesinde meydana gelen hak ihlallerine ilişkin, kuruluşumuzdan bu yana sahip olduğumuz tutumu ve eğilimi göstermeye devam ederek, hak ve hukukun gerektirdiklerini açık bir şekilde dile getiriyoruz.
Vakfımızın insan hakları faaliyetleri alanı ise insanın olduğu her yerdir. Bu doğrultuda, insan hakları ihlaline maruz kalmış her insan için, her yerde insan hakları savunucuları ve kurumları ile güç birliği oluşturarak, insan hakları ve adalet adına mücadele ediyoruz. İnsan hakları çalışmalarımızda, tüm devlet, siyasi parti, ideoloji ve gruplara eşit mesafede ve bağımsız konumumuzu koruyoruz.
İnsan haklarını; dil, din, mezhep, ırk ayrımı gözetmeksizin tüm insanların doğuştan sahip olduğu haklar olarak görüyor, hak savunuculuğuna ve insan haklarına dair faaliyetlerimizi bu kapsamda yürütüyoruz.
İnsan haklarına yönelik çalışmalarımızda beş ana temayı öncelemekte ve çalışmalarımızı bu temalar etrafında şekillendirmekteyiz. Bunlar;
- Yaşam hakkı
- İşkenceyle mücadele ve kişi güvenliği
- Din ve vicdan özgürlüğü
- İfade ve düşünce özgürlüğü
- İnsan onurunun korunması
- İnsan nesli ve bütünlüğün korunmasıdır.
Vakfımız, dünyanın herhangi bir yerinde gerçekleşen insan hakları ihlalinin insani krize sebep olduğu ve bu bağlamda insani krizlerin insan haklarının ihlal edilmesinden kaynaklandığı düşüncesiyle hareket etmektedir. Bu düşünce, yeryüzünde insani yardıma muhtaç bölgelerdeki insanların ilk olarak temel insan haklarının ihlal edildiği ve bu ihlaller silsilesinin söz konusu bölge ve bölgeleri insani yardıma muhtaç duruma getiren gelişmelere sebep olduğunu savunmaktadır. Bu düşünceyle hareket eden İHH, insan haklarının korunmasına ve hak ihlallerinin önlenmesine karşı oldukça aktif bir geçmişe sahiptir. Doğu Türkistan’daki toplama kamplarının kapatılması ve bölgede yıllardır devam eden insan hakları ihlallerine yönelik farkındalık oluşturulması amaçlarıyla gerçekleştirilen “Şaka Değil Soykırım” başlıklı kampanya, İsrail’in Filistin’de gerçekleştirdiği ihlallere dikkat çekmek ve bir açık hava hapishanesine dönüştürdüğü Gazze’ye yönelik abluka ve ambargoyu kırmak amacıyla organize edilen Gazze Kara Konvoyu (Filistin’e Yola Çık) ve Gazze Özgürlük Filosu ve Suriye’de yıllardır devam eden iç savaşta hapsedilen, işkence ve kötü muamele gören kadınlara dikkat çekmek ve özgürlüklerini talep etmek için oluşturulan Uluslararası Vicdan Konvoyu Vakfımızın önemli uluslararası insan hakları kampanyalarındandır.
Dünya üzerindeki doğal ve beşerî felaketler, çatışmalar, krizler ve savaş durumlarına ilişkin dünya kamuoyunun bilgilendirilmesi ve çözüm için ortak düşüncenin geliştirilmesi adına yayınlar hazırlayarak, krizleri önleyici çalışmalar da yürütüyoruz. Bu kapsamda, bölgesel ve küresel gelişmeleri takip ederek insan haklarının korunması ve hak ihlallerinin önlenmesine yönelik makale, analiz, rapor ve kitapçıklar hazırlayarak ve yaşanan gelişmeleri kamuoyu ile paylaşarak hem hak ihlallerinin önlenmesine hem de insan hakları konusunda toplumsal farkındalığın oluşmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz.
Eylem ve faaliyetlerimizde insan haklarının ihlalinden kaçınmak, yürüttüğümüz faaliyetlerde veya paydaşlarımızın bizim adımıza yürüttüğü faaliyetlerde ortaya çıkabilecek hak ihlalleri karşısında yaşanabilecek olumsuz etkileri düzeltmek için sorumluluk almak, eğitim, sağlık, güvenlik ve insan hakları ile ilişkili diğer konulara yönelik destekte bulunmak dahil insan haklarının korunmasına ve hak ihlallerinin önlenmesine dair benimsediğimiz kural ve yönergelerimize, faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerdeki insan hakları temelli çalışanlarımızda bağlılığımızı devam ettiriyoruz.
Tüm insanların sadece insan olmakla sahip olduğu temel hak ve özgürlüklerin korunmasına ve hak ihlallerinin tespit edilmesine dair çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Nerede olursa olsun ve kim tarafından yapılırsa yapılsın, dün olduğu gibi, bugün ve yarın da her türlü hak ihlaline karşı mücadeleden asla vazgeçmeyeceğimizi ve mazlumların yanında kalmaya devam edeceğimizi bildiriyoruz.
İHH'nın İnsan Hakları çalışmalarına dair haberlere ulaşmak için tıklayınız.