1989 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla 20 Kasım “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak belirlendi. Özellikle savaş ve yoksulluğun hüküm sürdüğü coğrafyalarda yaşam mücadelesi veren çocukları korumak ve koşullarını iyileştirmek için 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme”yi imzaladı.
Cinsiyet, din, dil, ırk ve sosyal statüye bakılmaksızın çocukların güvenli ve sağlıklı koşullarda barınması ilkeleri üzerine kurulan ve 193 ülke tarafından imzalanan sözleşme, uluslararası platformda mutabakata varılmış; değiştirilmesi mümkün olmayan standartları ve yükümlülükleri içeriyor.
Çocuk Hakları Sözleşmesi ve akabinde kurulan BM Çocuk Hakları Komisyonu’nun tüm çalışmalarına rağmen, bugün çocuklar hâlâ toplumun istismara en açık ve savunmasız grubunu teşkil ediyor. Devletlerin ve hükümetlerin konu üzerinde çalışması ve çocuk hakları ile alakalı yaşanan sorunların çözülmesi için sözleşme yürürlükte olsa da gerçekçi adımların atılmaması nedeniyle çocukların mağduriyetleri devam ediyor.
Dünyada yetim gerçeği
Savaş, işgal, doğal afet, çatışma, kronik yoksulluk ve AIDS gibi ölümcül hastalıklar nedeniyle ebeveynlerinden birini veya her ikisini kaybeden çocuklar, sahipsiz ve korumasız kalıyor. Bu gibi durumlarda çocuklar kriz ortamlarının suistimale açık yapısı nedeniyle türlü tehditlerle karşılaşıyor. İHH, 2014 yılının temmuz ayında, dünyada yetim çocukların durumu ve karşı karşıya kaldıkları tehditlerle ilgili bir çerçeve sunarak sorunun boyutlarının anlaşılmasına katkıda bulunmayı amaçlayan bir rapor yayınladı. Raporda, yetim ile alakalı kavramlar tanımlanırken, dünyadaki yetim sorunu ve İHH’nın bu soruna ilişkin çözüm önerileri ile çalışma alanları da bulunuyor.
Dünya’da Yetim Gerçeği Raporu'na ulaşmak için tıklayınız.