İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Dökme Kurşun Operasyonu
Bugün İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ni yerle bir ettiği Dökme Kurşun Operasyonu’nun beşinci yıldönümü.
Filistin 31.12.2013

Beş yıl önce bugün, İsrail ordusu karadan, havadan ve denizden abluka altında bulundurduğu Gazze Şeridi’ne yönelik sivil ve askerî hedef ayırt etmeksizin bir hava harekâtı başlattı. 3 Ocak’ta Gazze sınırını geçen tankların da katıldığı harekât 18 Ocak’ta son buldu. 22 gün süren işgal ve bombardıman sonucunda Gazze Şeridi’nde 355’i çocuk en az 1.500 kişi hayatını kaybetti, 7.000 kişi yaralandı, 4.000 hane yıkıldı. İş merkezleri, tarım alanları, seralar, hayvan barınakları, sulama kanalları, kuyular ve su pompaları gibi sivil hedefler füzeler, tanklar ve kullanımı Cenevre Sözleşmesi ile yasaklanmış misket ve fosfor bombalarıyla yerle bir edildi. Sağlık hizmeti veren kuruluşların %48’i saldırılar sırasında yıkıldı. 8’i çocuk yuvası olmak üzere toplam 18 okul kullanılamaz hâle getirildi; en az 280 okulda da çeşitli hasarlar oluştu. İsrail ve Mısır’dan enerji nakil eden hatlar vuruldu.

Dünyanın sadece seyretmekle yetindiği saldırılar sırasında Gazzeliler günlerce aç ve susuz kaldı. Ambulansların bile hedef alındığı harekâtta yaralananlar en basit tıbbi yardımları dahi alamadı. İsrail ordusu 21 Ocak’ta geri çekilmeye başladığında Gazze’de 1,9 milyar dolarlık bir yıkım bıraktı. Saldırıların sebep olduğu büyük yıkıma rağmen İsrail ordusu istediği başarıyı elde edemediği için o tarihten itibaren sistemli bir psikolojik operasyon başlatarak Gazze halkına yönelik ambargoyu daha da ağırlaştırdı.

İsrail uyguladığı hukuksuz ambargoyla Gazze’nin dünya ile bağlantılarını koparıp Filistin halkını yalnızlaştırarak öne süreceği her türlü şartı kabul ettirmeyi amaçlıyordu. Geri adım atmayan Filistin halkının onurlu duruşu dünya halklarını da harekete geçirdi.

Dökme Kurşun Operasyonu’ndan bir yıl sonra ortak vicdan Gazze için ayaklandı. 2009 yılı Aralık ayında İngiltere’den yola çıkan Viva Palestina/Filistin’e Yol Açık konvoyuyla 17 farklı milletten 506 kişi ambargoya dikkat çekmek ve ambargoyu delmek için Gazze yoluna koyuldu.

2010 Mayıs ayında yola çıkan Gazze Özgürlük Filosu da vicdani sesin en güçlü yankılandığı yerlerden biri oldu. İsrail’in hukuksuz ambargosunu tanımayarak daha önce yedi defa Gazze’ye denizden ulaşmaya çalışan dünyanın vicdanı aktivistler, bu kez Türkiye’den demir alarak Gazze halkına destek olmak için yola çıktı. 700 gönüllünün katıldığı insani yardım filosuna uluslararası sularda müdahale eden İsrail, filonun yolcu gemisi Mavi Marmara’daki 9 insani yardım gönüllüsünü şehit ederken 52’si ağır olmak üzere 156 yardım gönüllüsünü de yaraladı. Filodaki tüm aktivistleri hukuksuz bir şekilde tutuklayarak alıkoydu.

24 Aralık 2013 Salı günü İsrail ambargo altında tuttuğu Gazze’ye bir hava saldırısı daha düzenledi. Dökme Kurşun Operasyonu’nun beşinci yılındayız. İsrail’in Filistin topraklarında 63 yıldır devam eden işgali sürüyor.

İlgili haberler
Tümünü gör
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa İHH tarafından “10. Yetim Dayanışma Gecesi” programı düzenlendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkı sunduğu program, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2 bini aşkın kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Bursa, Yetim
25.12.2022
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
İHH, Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu başladı.
Kurban
03.06.2022
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH İnsani Yardım Vakfı, Suriye'nin kuzeyindeki Akterin kasabasında cami inşa etti.
02.06.2022