Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 20 Kasım 1989’da kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 30. yıl dönümünde Yetim Vakfı, İHH İnsani Yardım Vakfı, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği ve Yeryüzü Çocukları Derneği tarafından program düzenlendi. Yetim Vakfı Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlik 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’ne ilişkin basın açıklamasıyla başladı.
“Bizim için her çocuk kıymetli”
Basın açıklamasında konuşan Yetim Vakfı Başkan Vekili Av. Hüsamettin Orhan, meydana gelen siyasi, sosyal ve ahlaki yozlaşmadan en büyük zararı çocukların gördüğüne dikkat çekerek, “Bizim için, dünyaya katacağı güzellik açısından Halep’teki bir çocukla Paris’teki bir çocuk arasında fark yoktur. Hepsi bizim için kıymetlidir. Zira fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı yetiştirilmeyen bir çocuğun dünyaya verebileceği zarar bölgeyle sınırlandırılmaz. Ayrıca bu çocuklarımızın geleceğimizin büyükleri ve yöneticileri olacağını düşündüğümüzde, fiziksel ve psikolojik olarak yetersiz yetişmiş bir neslin yöneticiliğinde, dünya mutluluğa koşmayacaktır” ifadelerini kullandı.
”Irkçılığa göz yumamayız”
Av. Hüsamettin Orhan’ın ardından söz alan, Yeryüzü Çocukları Derneği Eğitim Koordinatörü Betül Ünlü, “Önümüzde çok uzun ve mücadele etmemiz gereken bir yol var. Bu yolda çocuklarımıza en temel hakları olan sevgi ve merhameti öğretiyoruz. Çocuklarımızın kalplerinde taşıdıkları çocuklukları canlı kaldığı sürece, okuyabildikleri, yazabildikleri, düşünebildikleri ve oynayabildikleri sürece yeryüzü renklerini kaybetmeyecek; fakat biz öğretmenler, anneler-babalar ve hatta yetişkinleri örnek alan çocuklar bugün okullarda, sokakta, hastanede, sosyal hayatımızda ‘merhamet’, ‘sevgi’ ve ‘umut’ diye adlandırdığımız çocuklar arasında ırkçılık yapmaya devam edersek, bu ırkçılığa gözlerimizi yumarsak yeryüzü önce renklerini, sonra özünü kaybedecek” dedi.
“Hukuki önlemler yeterli olmuyor”
Çocukların korunmasına ilişkin yasaların uygulanmasının dünya toplumlarının sağlıklı ve nitelikli bir geleceğe sahip olması açısından önem taşıdığını belirten Genç İHH Başkanı Abdullah Muhammed İslam, ise şunları söyledi:
“Tabiatı gereği temiz, savunmasız ve aciz olan çocukların maruz kaldıkları söz konusu ihlallerin sadece hukuki önlemler ve polisiye tedbirlerle çözülemeyeceği açıktır. Bu minvalde, toplumsal eğitim, ahlaki prensiplerin güçlendirilmesi ve aile değerlerinin korunmasından savaş, açlık ve yoksulluk bölgelerinde çocukların öncelenmesine kadar geniş yelpazede önlemler alınması zorunlu görünmektedir.”
“28 milyon mülteci çocuk var”
Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Abdullah Resul Demir de şöyle konuştu:
“Maalesef savaş, milyonlarca çocuk için gündelik hayatın bir parçası haline gelmiş durumda. Raporlara göre dünya üzerinde 28 milyon mülteci çocuk bulunmaktadır. Bu çocuklar, maruz kaldıkları olumsuzluklar ve insanlık dışı muameleler sonucu kendi evinde, kendi vatanında yaşayamamakta, eğitim görememekte ve yaşıtları gibi sağlıklı koşullarda hayatlarını sürdürememektedir. Kimi zaman aileleriyle birlikte kimi zaman ise tek başlarına göç etmeye zorlanan çocuklar, yeni yuva arayışı ile engin denizleri aşmaya çalışırken ise hayatlarını kaybetmektedir.”
“Hayallere Değen Resimler”
Basın açıklamasının ardından Yetim Vakfının “Hayallere Değen Resimler” Projesi çerçevesinde 3 kıta 13 ülkeden yetim çocukların resmettiği tablolardan oluşan sergi ziyarete açıldı. Program kapsamında gerçekleştirilen palyaço gösterileri, yüz boyama etkinliği ve oynanan eğlenceli oyunlarla çocuklar unutamayacakları bir gün yaşadı.