İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından Ramazan’ın 15’inde ilan edilen Dünya Yetimler Günü etkinlikleri, İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısı ile başladı. 14 ülkeden 43 yetimin katıldığı toplantıda İHH tarafından hazırlanan “İslam’da Yetim Hakları Ve Sorumluluklarımız” adlı rapor kamuoyu ile paylaşıldı. Toplantıya İHH adına, İHH Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç ve İHH Yetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Murat Yılmaz katıldı.
Bir yetimin temennisi
Bu yıl İHH’nın kuruluşunun 25’inci senesi olduğunu ifade ederek toplantıda ilk sözü alan Hüseyin Oruç, yıllardır dünyanın dört bir yanında yetimlerin başlarını okşamaya devam ettiklerini belirtti. Oruç, “Ramazan 15, 2013 yılından bu yana tüm dünyada yetimler günü olarak kutlanıyor” dedi. Basın toplantısı öncesinde Afganistan’ın Kunduz şehrinden yaya olarak Türkiye’ye göçen mülteci bir ailenin çocuğu ile konuştuğunu söyleyen Oruç, yetimin kendisine, “Keşke savaş olmasaydı da kendi memleketimizde yaşıyor olsaydık” dediğini aktardı.
“Peygamberimizin öğretilerine muhtacız”
Murat Yılmaz da konuşmasına 14 ülkenin yetimlerini ayrı ayrı alkışlatarak başladı. 4 yıldır Dünya Yetimler Günü dolayısı ile özel bir konu seçtiklerini kaydeden Yılmaz, daha önceki raporlarda da İslam dünyasındaki yetimhanelerin durumunu ve misyonerlerin yetim çalışmalarını irdelediklerini söyledi. Bu seneki konuyu “İslam’da Yetim Hakları Ve Sorumluluklarımız” olarak belirlediklerini ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:
“İHH’mız dünya üzerinde 90 binin üzerinde yetime hamilik yapmakta. 800 binin üzerinde yetime de dönemsel destek veriyoruz. Yine Hatay’da Katar RAF ile inşa ettiğimiz Çocuk Yaşam Merkezi’miz de yetimlerin hizmetinde. Ama bu kesinlikle yeterli değil. Daha fazla çalışmak zorundayız. Çünkü dünyada 4 milyona yakın çocuk her sene yetim kalıyor.
Biz bu anlamlı günde İHH olarak yetimlerle ilgili hem ülkemizde hem de dünyada bir hassasiyet ve farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Yetim konusunu gündemde tutmaya ve çalışmalar yapmaya gayret ediyoruz. Dünya Yetimler Günü, bir hissiyatın adıdır.”
Bu sene de İslam’da yetim haklarına dikkat çekmeye çalıştıklarını belirten Yılmaz, “Rabb’imiz Kur’an’ın birçok noktasında yetimlerle alakalı emirler bulunuyor. Bunun yanı sıra bizler yetim bir peygamberin ümmetiyiz. Efendimizin en önemli özelliklerinden biri de genelde çocuklara ve özelde de yetimlere çok fazla önem vermiş. Bizler de bundan bin 400 küsur sene sonra efendimizin öğretilerine muhtacız” dedi.
“Ülkelerimiz uzak da olsa gönüllerimiz bir”
Basın açıklaması sonrası yetimlere de söz hakkı verildi. Mikrofonu eline alan Arnavut kızı Sümeyye, "Ülkelerimiz birbirine uzak olsa da gönüllerimiz bir. Siz bizim ikinci ailemizsiniz. Hediyeleriniz bizi mutlu etti. Her şey için sizlere çok teşekkür ederiz” sözleri ile duygularını ifade etti.
Hediyeler verildi
Konuşmaların ardından ülkelerinden çeşitli yöresel eşyalar getiren yetimler, hediyelerini İHH yetkililerine takdim etti. Program, toplu hatıra fotoğrafının çekilmesi ile son buldu.
14 ülkeden yetim
Dünya Yetimler Günü dolayısı ile dünyanın dört bir yanından basın toplantısına gelen yetimlerin ülkeleri ise şöyle:
Lübnan, Kırgızistan, Suriye, Bosna, Afganistan, Çeçenistan, Tunus, Doğu Türkistan, Filistin, Arnavutluk, Pakistan, Bangladeş, Sri Lanka ve Türkiye.