İHH İnsani Yardım Vakfı
Ana Menü
Biz kimiz
Ne yapıyoruz
Ne yapabilirsiniz
Oturum aç
Bağış Yap
Türkçe
Türkçetr
Englishen
العربيةar
TRY
try
usd$
eur
gbp£
XFacebookInstagramYouTube
Bağış Yap
Türkçe
Türkçetr
Englishen
العربيةar
TRY
try
usd$
eur
gbp£
XFacebookInstagramYouTube
Hemşire Gülay Zorlu
Bu görevde hayatımın iş anlamında en yoğun, en mutlu ve en üzüntülü günlerini bir arada yaşadım.
20.09.2010

İHH’nın Afrika’da gerçekleştirdiği katarakt projesinde iki kez görev aldım. Bu görevde hayatımın iş anlamında en yoğun, en mutlu ve en üzüntülü günlerini bir arada yaşadım. Yoğunluk, hasta sayısının çok fazla olmasındandı.

Özellikle Nijer’de on gün kalacaktık ve bu kadar kısa sürede yapacak o kadar çok işimiz vardı ki. Geç saatlere kadar çalıştığımız zamanlar oldu. Ameliyat yapacağımız binanın önünde izdiham derecesinde bir kalabalık oluşmuştu. Hastaların çoğu buraya bir kaç günde, yakınlarının yardımıyla yürüyerek gelmişti. Gelenlerin pek çoğunun iki gözü de görmüyordu. Hastalarımız tedavi olabilmek için bizlere tam anlamıyla güveniyordu. Lokal anestezi normalde ağrılı bir işlemdir; hastayı uyuşturmak için iğne yapılır. Bu esnada bile hiç bir direnç göstermiyorlardı, adeta bizlere teslim olmuş gibiydiler. Hepsinin isteği tek bir şey vardı; gözlerinin açılması. Bunun için her türlü acıya katlanmaya razıydılar. Burada katarakt gibi basit ve tedavisi mümkün bir hastalıktan bu kadar çok insanın kör olması bizi çok üzüyordu. İHH’nın katarakt projesi olmasaydı bu insanların tedavi olması nerdeyse imkansız. Buraya böyle bir hizmet veren başka bir kuruluş yok. Hastalarımızın tedavileri tamamlandıktan sonra görmeye başlamaları bizi ekip olarak çok mutlu etti. Burada insanlar yoksulluk ve susuzluğun yanında bir de körlükle savaşıyorlar. Nijer ve Sudan’a gidene kadar hayatın hep çok zor olduğunu düşünürdüm. Ancak oralardaki yaşamı gördükten sonra her şeye şükreder oldum. Buradaki insanlara yardım elimizi uzatmakta bu kadar geç kaldığımız için kendimize kızıyorum. “Afrika Katarakt Projesi”nin giderek büyümesi ve sürekli olması, Afrika insanı için umut olmaya devam edecektir.

İlgili haberler
Tümünü Gör
İHH’dan Suriye’deki engelli bireylere anlamlı destek: 228 elektrikli sandalye dağıtıldı
İHH’dan Suriye’deki engelli bireylere anlamlı destek: 228 elektrikli sandalye dağıtıldı
İHH İnsani Yardım Vakfı, Suriye’de iç savaşın yıkıcı etkileri nedeniyle uzuvlarını kaybeden savaş mağduru engellilere yönelik insani yardım çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Vakıf, yürütülen son projeyle Suriye’nin Şam, Halep, Hama, Humus ve İdlib bölgelerinde zor şartlarda yaşayan toplam 228 engelli bireye elektrikli tekerlekli sandalye ulaştırdı.
27.05.2026
İHH’dan İran’a insani yardım: 7 tır uğurlandı
İHH’dan İran’a insani yardım: 7 tır uğurlandı
İHH İnsani Yardım Vakfı, İran’da yaşanan İsrail ve ABD saldırılarının ardından insani krizle karşı karşıya kalan sivil halk için geniş kapsamlı bir yardım seferberliği başlattı. Daha önce 4 tırı İran’a gönderen vakıf, ilaç, gıda kolisi ve temel ihtiyaç malzemelerinden oluşan 7 tırı daha ülkeye uğurladı.
14.05.2026
Türkiye’den Lübnan’a 38 konteynerlik insani yardım
Türkiye’den Lübnan’a 38 konteynerlik insani yardım
Lübnan’da 2 Mart 2026’dan bu yana artan İsrail saldırıları neticesinde derinleşen insani krize karşı Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları harekete geçti. Sadakataşı Derneği organizesinde, İHH İnsani Yardım Vakfı, Yetim Vakfı ve Yeryüzü Çocukları Derneği tarafından hazırlanan ve içerisinde acil ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu 38 konteynerlik yardım gemisi, savaş mağduru sivillere umut olmak üzere Beyrut Limanı’na ulaştı.
20.04.2026