İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Ugandalı kız çocuğuna İHH umut oldu
İHH İnsani Yardım Vakfı, hayatını kaybetme ihtimali bulunan 8 yaşındaki kalp hastası Ugandalı Latifah Nalumansi’yi Türkiye’ye getirerek ameliyatını gerçekleştirdi.
Uganda 23.01.2014

İHH tarafından Türkiye'ye getirilen, tedavi edilmediğinde kalp yetmezliğine bağlı olarak en fazla 13-14 yaşında hayatını kaybetme ihtimali bulunan doğuştan kalp hastası Ugandalı Latifa Nalumansi'nin, Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kalbine yeterli kan akışının sağlanabilmesi için yapay damar yerleştirildi.

İHH İnsani Yardım Vakfı, dünyanın dört bir tarafındaki yetimleri her konuda desteklemeye ve onlara umut olmaya devam ediyor. Yetkililer son olarak Uganda’da yaşayan doğuştan kalp hastası 8 yaşındaki Latifah Nalumansi’nin elinden tuttu.

Uganda’daki Midland Yetimhanesi açılışı sırasında İHH Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Sekizkardeş’e ulaşan Latifah’ın annesi Atısa, kızının iyileşmesi için gereken ameliyatın Uganda şartlarında gerçekleştirilemeyeceğini anlatmış, yardım istemişti. Latifah’ın raporlarını alan ve durum ile ilgileneceğini söyleyen Sekizkardeş, Türkiye’ye döndüğünde Sağlık Bakanlığı ile irtibata geçti ve 14 Ocak Salı günü Ankara’ya gelen küçük kızın tedavi süreci Sıhhiye Yüksek İhtisas Hastanesi'nde başladı.

Kalbinde delik bulunan, atardamardaki darlık nedeniyle yeterli kan akışı sağlanamayan ve tedavi edilmediğinde en geç 13-14 yaşında hayatını kaybetme ihtimali bulunan 8 yaşındaki Ugandalı Latifa Nalumansi'nin sağlığına kavuşabilmesi için ilk önemli ameliyat Türkiye'de gerçekleştirildi.

Kalbe yeterli kan gidebilmesi için yapay damar yerleştirilen Nalumansi, operasyon sonrasında akciğerlerinin gelişimi ve vücut direnci sağlandıktan sonra, tekrar Türkiye'ye getirilerek kalbindeki deliğin kapatılması için büyük bir ameliyata daha alınacak.

"Nalumansi'yi Türk hekimlerimize emanet ettik"

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Ankara Yetim Birimi Sorumlusu Orhan Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın birçok ülkesinde yetim kalan çocukların yardımına koştuklarını, eğitimden, sağlığa kadar birçok alanda yanlarında olmaya çalıştıklarını söyledi.

İHH olarak dünya genelinde toplam 35 bin 500 yetim çocuğa çeşitli yardımlarda bulunduklarını belirten Demirel, son olarak Uganda'dan geçen yıl babasını kaybeden, iki kardeşi ve annesi ile birlikte hayata tutunmaya çalışan kalp hastası 8 yaşındaki Latifa Nalumansi'yi Türkiye'ye getirerek, ameliyatını yaptırdıklarını ifade etti.

Uganda'daki partner kuruluş tarafından yaklaşık bir ay önce küçük Nalumansi'nin sağlık durumunun tespit edildiğini ve acil ameliyat edilmesi gerektiğinin belirtildiğini anlatan Demirel, "Oradaki sağlık koşulları bu ameliyatın yapılmasına uygun olmadığından, İHH aracılığıyla kızımızı Türkiye'ye getirdik. Nalumansi'yi Türk hekimlerimize emanet ettik, başarılı bir ameliyat geçti. Nalumansi ve annesi, artık geleceğe daha umutla bakabiliyor" dedi.

Demirel, taburcu olduktan sonra ülkesine dönecek olan Nalumansi'nin ikinci bir operasyon için birkaç ay sonra tekrar Türkiye'ye getirileceğini dile getirerek, İHH olarak her zaman yanlarında olacaklarını söyledi. Uganda'da da kaldığı süre boyunca Nalumansi'nin sağlık kontrollerinin İHH'nın bölgelerdeki partner kuruluşları tarafından yaptırılacağını belirten Demirel, kalbinin ve akciğerinin ikinci bir operasyonu kaldırabilir düzeye geldiğinde yeni ameliyat için Türkiye'ye getirileceğini ifade etti.

"Kalbindeki delik için büyük bir operasyona alınacak"

Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Prof. Dr. Mustafa Paç başkanlığında gerçekleştirilen ekipte yer alan Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. İrfan Taşoğlu, Nalumansi'nin kalbinde bir delik ve akciğerlerine giden atardamarında darlık olduğunu söyledi.

Akciğerlere kan az gittiğinden, vücutta morarma ve gelişim geriliği, zamanla beyin fonksiyonlarında gerileme, bayılma, kısmi felç ve ölümle sonuçlanabilen bir durum ile karşılaştıklarını anlatan Taşoğlu, hastanın da tüm bu riskleri taşıdığını dile getirdi.

Taşoğlu, Nalumansi'nin akciğerlerinin tam gelişmediğinden büyük bir operasyonu kaldıramayacağının belirlendiğini ifade ederek, süreç hakkında şunları kaydetti:

"Öncelikle akciğere giden kanın yeterli hale getirilebilmesi için ilk olarak basamak ameliyatı yapılarak yapay damar takıldı. Bu şekilde, akciğer damarlarının geliştirilerek hastanın büyük operasyona hazırlanması sağlandı. Operasyon çok iyi geçti, genel sağlık durumu iyi.  Bir ve 3. aydaki kontrollerden sonra kalbindeki delik için büyük operasyona alınacak."

"Annem, artık ağlamayacak"

Küçük Nalumansi'nin annesi Aida Nalumansi de çocuğunun doğuştan kalp hastası olduğunu, bu nedenle çok sıkıntı yaşadıklarını anlatarak, kızının diğer kardeşleri gibi oyun oynayamadığını, okuldan uzak kaldığını, her an ölüm korkusu ile yaşadıklarını söyledi.

Anne Nalumansi, Uganda'da sağlık şartlarının kötü olduğunu, bu nedenle bir gün kızını kaybedeceği endişesi taşıdığını ifade ederek, "Bir anne için bu şekilde ayakta kalmak çok zor. Babaları da öldü. Ben, yanlarında olmaya çalışıyorum. Bir anne için tek önemli olan çocuklarının sağlığı. Bana, kızımı verdikleri için Türk doktorlara minnet borçluyum" dedi.

Kızının geleceği için hayal kurabilmenin çok güzel bir duygu olduğunu dile getiren anne Nalumansi, kendisine bu imkanı veren İHH'ya çok teşekkür ettiğini söyledi.

Latifa Nalumansi de "Doktorlar, sağlıklı olduğumu söylediler. Daha da iyi olacakmışım. Biraz dikkat etmem gerekiyormuş. Beni iyileştiren doktorlara ve buraya getirenlere teşekkür ediyorum. Türkiye'yi çok seviyorum. Kardeşlerim çok sevinecek. Annem artık ağlamayacak" dedi.

En büyük hayalinin hemşire olmak olduğunu anlatan Nalumansi, "Çünkü, küçük çocukların hepsini iyileştirmek istiyorum. Kendimi iyi hissediyorum" diye konuştu.

İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024