İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İHH’dan Filipinliler’e barışa destek çağrısı
Aralarında İHH’nın da bulunduğu Filipinler’deki Bağımsız Gözlemci Heyeti, Moro’da 2 haftadır sürdürdüğü saha çalışmalarını tamamladı.
Moro, Türkiye 05.03.2014

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın da içinde yer aldığı Bağımsız Gözlemci Heyeti, Moro barış süreci ile ilgili iki haftadır sürdürdüğü saha çalışmalarını tamamladı. Şubat ayının son yarısını bölgede geçiren heyetin üyeleri arasında bulundan İHH Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, tüm Filipinlilere barış sürecini destekleme çağrısında bulundu.

Heyetin beş üyesinden biri olan İHH İnsani Yardım Vakfı Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, yaptığı açıklamada, Filipinler hükümeti tarafından sürece muhalefet edenlerin çıkabileceği uyarısında bulunarak, anlaşmanın uygulanabilmesi için hükümetin bazı kanunları bir an önce çıkarması gerektiğini söyledi.

Yapılan anlaşmanın geçmişle karşılaştırıldığında bölgenin gerçeklikleri ile daha uygun olduğunun altını çizen Oruç şöyle devam etti:
Halk artık barışın zamanının geldiğini söylüyor. Müslümanlar da Hıristiyanlar da artık ne olursa olsun barış diyor. Bu süreci Filipinler devletinin bölünmesi olarak görüp karşı çıkan bir kesim var ama büyük bir çoğunluk değil. Bangsamoro bölgesinin Müslümanların kontrolünde bir otonom haline getirilmesinin Filipinlilere de faydası olacağını söyleyenlerin oranı çok fazla. Diğer yandan hükümet de bürokrasi de devlet başkanı da barıştan yana tavır koymuşlar. Barış süreci olumlu bir havada devam ediyor.”

Oruç, ayrıca tüm Filipinlilere barış sürecini destekleme çağrısında bulundu.

BARIŞ SÜRECİ

Taraflar arasında kapsamlı anlaşmanın imzalanması ve bununla birlikte hazırlanan temel yasanın bu ayın içerisinde kongreden geçmesi bekleniyor. Böylece otonom bölgenin yönetimi kurulacak geçiş hükümetine devredilecek. 2016 yılında yapılacak seçimlere kadar görevde kalacak olan bu hükümet ile geçiş sürecinin fiili olarak tamamlanması öngörülüyor.

Bağımsız Gözlemci Heyeti, Filipinler hükümeti ve MİKC arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanma sürecini gözlemlemek amacıyla, 15 Ekim 2012'de Bangsamoro'da imzalanan Genel Çerçeveli Anlaşma çerçevesinde kurulmuştu.

Bağımsız Gözlemci Heyeti, iki ayda bir ya da gerekli durumlarda toplanarak, başta Bangsamoro'da imzalanan Genel Çerçeveli Anlaşma ve ekleri olmak üzere Moro barış sürecinin tarafları arasında imzalanan bütün anlaşmaların uygulanmasını gözlemleyip değerlendirmelerde bulunuyor.

Avrupa Birliği Eski Filipinler Büyükelçisi Alistair Mac Donald’ın başkanlık ettiği heyetin üyeleri arasında İHH İnsani Yardım Vakfı Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, Mindanao İnsan Hakları Eylem Merkezi Başkanı Zainuddin Malang, Asya Vakfı Ülke temsilcisi Steven Rood ve Barış Enstitüsü Başkanı Gaston Z. Ortigas yer alıyor.

İlgili haberler
Tümünü gör
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa İHH tarafından “10. Yetim Dayanışma Gecesi” programı düzenlendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkı sunduğu program, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2 bini aşkın kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Bursa, Yetim
25.12.2022
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
İHH, Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu başladı.
Kurban
03.06.2022
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH İnsani Yardım Vakfı, Suriye'nin kuzeyindeki Akterin kasabasında cami inşa etti.
02.06.2022