İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Lübnan’da büyük insani kriz
Lübnan ordusunun Suriyeli sığınmacıların kaldığı mülteci kamplarına kasıtlı olarak bombalamasının ardından onbinlerce insan yeniden mülteci konumuna düştü. Kampları yıkılan mültecilerinin yardımına yine İHH yetişti.
Lübnan 09.08.2014

Lübnan ordusunun Suriyeli sığınmacıların kaldığı mülteci kamplarına kasıtlı olarak bombalamasının ardından onbinlerce insan yeniden mülteci konumuna düştü. Kampları yıkılan mültecilerinin yardımına yine İHH yetişti.

Lübnan'ın sınır kasabası Arsal ve çevresinde ordu güçleri ile silahlı gruplar arasında çıkan çatışmaların ardından yaklaşık 10.000 kişi şuan Lübnan içinde tekrar mülteci durumuna düştü.

Arsal’daki 40 kadar Suriye kampının 25’i Lübnan ordusu tarafından bombalanırken 17’si tamamen kullanılamaz hale geldi, 8 tanesi ise büyük zarar gördü.

Bu kamplarda Lübnan İğasiyye kurumu (Union Of Relief And Development Associations İghathiyye) ile ortaklaşa projeler yapan İHH’nın yardıma muhtaç mültecilere gönderdiği yardımlar Arsal’daki Hizbullah noktasından geri çevrildi.

Ancak kanaat önderlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının araya girmesiyle geçici ateşkes sağlanmasıyla gıda yardımlarının girişine izin verildi. Ardından bölgeye giren İHH-İğasiyye ekipleri 20 bin dolayında aileye peynir, zeytin, süt, makarna gibi gıda malzemelerinden oluşan yardım paketi dağıttı.
İHH, Arsal bölgesinde İğasiyye kurumu ile acil yardım, ramazan-kurban çalışmaları, Suriye kamplarında kuyu açma, jeneratör projeleri, erzak ve kumanya projeleri yapıyor.

Igasiyye kurumu tarafından Lübnan’ın Arsal bölgesinde cereyan eden son olaylarla ilgili hazırlanan raporda, olayların aralarında çocuk ve kadınların bulunduğu binlerce Lübnan vatandaşını ve Suriyeli mültecileri tehdit ettiği belirtildi.

Raporda bölgedeki çatışma ve bombardımanlardan ötürü Igasiyye kurumuna ait 500 Suriyeli ailenin yaşadığı beş adet kampın boşaltıldığı ve ailelerin kendi imkânları ile kurulmuş beş adet başka kampında boşaltıldığı ve bazı kampların vurulduğu ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. Yine raporda Suriyeli ailelerin kendi imkânları ile kurmuş olduğu ve 60 çadırdan oluşan bir kampın ise bombardıman sonucu tamamen yandığı haberler arasında olduğu, 1200 ailenin ise şuana kadar bölgede hiçbir sığınacak yeri olmadan hayatını sürdürdüğü belirtildi.

Tıbbi açıdan yaşanan sıkıntılara dikkat çekilen raporda, İgasiyye kurumuna ait bölgede hizmet veren Rahme hastanesine şu ana kadar 50’ye aşkın yaralının getirildiği ve bunların çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu kaydedildi.

Raporda dikkat çekilen en sıkıntılı olan bir başka konu ise bu trajedilerin yaşandığı bölgeye giden tüm yolların kapalı olması. Binlerce ailenin günlük ihtiyaçlarından yoksun olarak bölgede bulunduğu ifade edilen raporda, “İgasiyye kurumunun insani yardım ulaştırdığı 5000 aileye şuan itibari ile herhangi bir yardım gidememektedir. Bunlardan 2000 aile ise tamamı ile tek basına İgasiyye kurumunun ihtiyaçlarını giderdiği ailelerdir” denildi.

Ayrıca Arsal’da hizmet veren Rahme hastanesi tıbbi nokta da çok eksikleri bulunduğu, özellikle bu tür durumlarda ilaç ,tıbbı malzeme ve serumlara aşırı ihtiyaç duyulduğu, çoğunluğunu çocukların oluşturduğu bir çok hastanın tedavisi durma noktasına geldiği belirtilen raporda İgasiyye kurumu tarafından Lübnan devlet yetkilileri ve savaşan taraflara şu çağrıda bulunuldu :

1-) Bölgedeki savaşı acilen durdurun ,bölgedeki güvenlik ve düzeni yeniden sağlayın
2-) Bölge sakinlerini, Mültecileri ve Tıbbi merkezleri savaşın dışında tutun
3-) Acil insani yardım malzemelerinin, tıbbı ihtiyaç malzemelerinin derhal içeri sokulması ve bu yolların insani yardım için açık tutulması ve yaralıların bölgeden tahliyesine müsaade edilmesi
4-) Bütün STK ve yardım kuruluşlarından Arsal’a yardımda bulunması ve yolun açılmasının hemen ardından bölgeye yardımların ulaştırılması
.

 

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Kuveytli kuruluş Kuwait Society for Relief tarafından ortak hazırlanan insani yardım gemisi, Mersin Limanı’ndan Mısır Ariş Limanı’na doğru yola çıktı. Burada Mısır Kızılayı’na teslim edilecek yardım malzemeleri, ardından Gazze’ye ulaştırılacak. Gemide, birçok farklı kalemde 907 tonu aşkın malzeme yer alıyor.
14.04.2024
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024