İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Mavi Marmara davası 9 Aralık'a ertelendi
Mavi Marmara Davasının 14. duruşması İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "davanın düşmesi" talebinde bulunmasının ardından müşteki ve izleyicilerin tepkileri nedeniyle 9 Aralık'a ertelendi.
03.12.2016

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, mütalaasını açıklayan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Arslan'ın, mahkemeye ulaşan, "Türkiye ile İsrail Arasında Tazminata İlişkin Usul Anlaşması" gereği davanın düşürülmesi talebinde bulunmasına müşteki ve müşteki avukatlarınca itiraz edildi.

"Bu anlaşmayla hak arama hürriyeti ihlal ediliyor"

Söz alan müşteki avukatlarından Selçuk Kar, anlaşma maddelerinin incelenmesi halinde, verilen tazminatın himmet tazminatı olmadığı, bir lütuf tazminatı olduğunun, yok sayılması gerektiğinin anlaşılacağını belirtti.

Avukatlardan Kaya Kartal ise, anlaşmanın bir af niteliği taşıdığını öne sürerek, "Af niteliğinde olursa bu davayı düşürebilir. Bu nedenle mahkemenizin bu anlaşmayı iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürmesini istiyoruz. Bu anlaşmayla hak arama hürriyeti ihlal edilmektedir. Yaşam hakkı, işkence görmeme hakkı gibi temel insan hakları normlarını çiğneyen bu anlaşmanın yok sayılarak davaya devam edilmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.

Avukatların taleplerini değerlendiren mahkeme heyeti, anlaşmanın TBMM'de kabul edilerek yürürlüğe girdiğine dikkati çekerek, anlaşmanın iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi talebini reddetti.

Ara verilmesinin ardından öğleden sonra tekrar başlayan duruşmada söz alan Cumhuriyet Savcısı Arslan, "davanın düşmesi" yönündeki talebini yeniledi. Müşteki avukatları da savcılık talebine karşılık söz alarak talebin reddedilmesini istedi. Bazı müşteki avukatları, davada taleplerinin yerine getirilmediği gerekçesiyle reddi hakim talebinde de bulundu.

6f5a2206.jpg

Duruşma salonunda tekbir ve sloganlar

Mahkeme heyeti, reddi hakim talebini, "davayı uzatma amaçlı olduğu" gerekçesiyle reddetti. Bu karara, müşteki ve duruşma salonunda bulunan izleyiciler tarafından tepki gösterildi. Mavi Marmara gemisinde şehit olan Çetin Topçuoğlu'nun eşi müşteki Çiğdem Topçuoğlu, bu sırada baygınlık geçirdi. Diğer müşteki ve izleyicilerin de, "Kahrolsun İsrail" ve "Mavi Marmara onurumuzdur" şeklinde sloganlar atarak, mahkeme heyetine tepki göstermesi üzerine heyet duruşmaya bir süre ara verdi.

Tekbir de getiren izleyicilerin slogan atmaya devam etmesi üzerine duruşma salonuna, çevik kuvvet ekipleri girerek, önlem aldı. Bu arada çağrılan bir ambulansla fenalaşan müşteki Topçuoğlu, hastaneye götürüldü.

Müşteki ve izleyicilere seslenen kimi müşteki avukatları, herkesin sakin olması gerektiğini belirterek, mahkeme heyetiyle görüştüklerini bildirdi. İzleyicilerin sakinleşmesinin ardından salona gelen heyet, "duruşmanın sabah 10.30'da başladığı, yaklaşık 12 saat sürdüğü, sloganlar atıldığı ve gerginlik yaşandığı, bu şartlar altında sağlıklı bir duruşma yapılamayacağı" gerekçesiyle duruşmayı 9 Aralık'a ertelediğini bildirdi.

İzleyici ve müştekiler tekbir getirerek duruşma salonundan ayrıldı. 

6f5a2350.jpg

Gülden Sönmez: Oldukça gergin bir duruşmaydı

Duruşmanın ardından Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yapan İHH Yönetim Kurulu Üyesi Av. Gülden Sönmez, bugün davayla ilgili 14. duruşmanın yapıldığını, toplamda 6, Çağlayan adliyesinde görülen Ceza Davasının ise 4'üncü yılı olduğunu söyledi.

Mahkeme heyetinin davayı düşürme modunda olduğunu savunan Sönmez, şöyle konuştu:

"Bugün hepimizi şaşkınlığa uğratan bir süreç, bir duruşma yaşadık. Oldukça gergin bir duruşmaydı. Duruşmanın başından itibaren davanın düşürülmesi modunda bir yargılamaya şahit olduk. Oysa daha önceki ara kararlar ve daha önce belirttiğimiz hususlar doğrultusunda bu uluslararası sözleşmenin, geçerli olup olmadığı, hukuka uygun olup olmadığı ve davaya hukuki etkisi tartışılması gerekirdi.

Öncelikle ilk tartışma konusu bu dosyaya İsrail ile Türkiye arasında yapılan anlaşmanın orijinal metninin gelmemiş olmasıydı. Biliyorsunuz anlaşma maddelerinden en sonuncu madde, anlaşma metninin İngilizcesinin geçerli olduğunu söylüyor ve dosyada İngilizce metnin Türkçe tercümesi yer alamadı ve konuşulmadı"

Duruşmanın, yapılabilir durumda olmadığı için 9 Aralık 2016 tarihine ertelendiğini ve bu davanın düşmesinin Türkiye'yi AİHM nezdinde tazminata maruz bırakacağını öne süren Sönmez, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ben bu mahkeme heyetinin, AİHM’de Türkiye’yi sayısız davada mahkum edecek, milyarlarca dolar tazminat ödemek zorunda bırakacak bir karara imza atacaklarını düşünmüyorum."

İlgili haberler
Tümünü Gör
Doğu Türkistan’ın tarihsel hafızası dijitale aktarıldı
Doğu Türkistan’ın tarihsel hafızası dijitale aktarıldı
2021 yılından bu yana Filistin mücadelesinin dününe ve bugününe ışık tutan Dijital Hafıza Merkezi, Doğu Türkistan’da yaşananları ve tarihi arka planını özgün içeriklerle ele aldığı yeni arayüzünü yayınladı.
21.05.2024
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Soğuk havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Üçyüzlü Metro Durağı'ndan Bağcılar Meydanı'na yürüdü. İHH ve birçok sivil toplum kuruluşunun organize ettiği yürüyüşte katılımcılar, teröre ve işgalci İsrail’in zulümlerine tepki gösterdi.
11.01.2024
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Yamanevler Metro Durağı'ndan Ümraniye Meydanı'na yürüdü.
07.01.2024