İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Nobel Ödüllü Sanatçılar’dan Ban Ki-moon’a mektup: “Filoya destek olun”
Nobel Ödüllü Mairead Maguire (1976), Rigoberta Menchu Tum (1992), Jody Williams (1997) ve Shirin Ebadi (2003), BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a gönderdikleri mektupla, Ban Ki-moon’dan filo için dest
05.07.2011

Nobel ödüllü sanatçılar, BM’nin filo gemilerinin çıkacağı ülkelerde gerekli aramaları yapabileceğini ve bu şekilde filoda sadece insani yardım olduğunu dünyaya ilan edebileceklerini belirttiler.

Diğer yandan, sanatçılar BM’nin filonun çıkarılmaması için ikna çalışmalarında bulunmasını tepki gösteriyor ve BM’nin filoyu engellemek yerine destek olması gerektiğini belirtiyorlar.

Sanatçıların BM’ye gönderdiği mektubun tam metni ise şöyle:

10 Haziran 2011 
 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon 
Birleşmiş Milletler 
New York, NY 10017 ABD 
 
2. Özgürlük Filosu kargo inceleme ve onaylaması
 
Sayın BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 
 
Bu mektubu, Gazze halkının insani ihtiyaçlarının desteklenmesi maksadıyla sizin arabuluculuğunuzu talep etmek adına yazıyoruz.
 
Bize göre, Gazze halkını iki temel yöntemle destekleyebilirsiniz. İlki, bir temsilci atayarak 2. Özgürlük Filosu’nda bulunan kargo gemilerini denetlemek ve onaylamak – böylece İsrail hükümetini gemilerde sadece insani yardım, oyuncak, tıbbi malzeme, çimento ve eğitim malzemesi bulunduğuna dair ikna etmek. Diğeri ise, yetkinizi kullanarak tüm hükümetleri 2. Özgürlük Filosu’nun güvenli bir şekilde yol almasını desteklemeye çağırmaktır. Bu konuda sizden desteklerinizi istirham ediyoruz. 2. Özgürlük Filosu’nun Gazze’ye insani yardım götürmesini engellemek konusunda üye hükümetleri ikna etme çabalarınızı öğrendiğimizde büyük şaşkınlık yaşadık. Sizi, devasa çaplı insani bir krizle karşı karşıya kalan Gazze halkının sıkıntılarını hafifletmek üzere yardım etmek için sivil toplumlarca düzenlenen haklı insani girişimlere karşı güç kullanılmaması konusunda İsrail’e talepte bulunmaya ve üye ülkeleri filoya destek vermeleri konusunda teşvik etmeyi yeniden göz önünde bulundurmaya davet ediyoruz.
 
14 ulusal grup ve uluslararası koalisyon tarafından düzenlenen ayrıca yaklaşık olarak 1500 “özgürlük yolcusu”nu taşıyan 2. Özgürlük Filosu bu ayın sonunda Gazze’ye yelken açıyor. İnsan haklarını, refahı ve sosyal sorumluluğu destekleme ruhuyla yola koyulacak olan Filo’nun amacı Gazzeli vatandaşların karşı karşıya kaldığı insani krizi kısmen giderebilmektir.

Gazze halkı Gazze’deki ablukadan oldukça kötü etkilenmektedir ve aslında BM Kalkınma Programı ve diğer birimlerin açıkladığı raporlara göre bölgede yüksek seviyede açlık ve diğer sağlık problemleri yaygınlaşmaktadır. Dünya Gıda Programı’nın ve Gıda ve Tarım Teşkilatı’nın bir raporuna göre %61’inin evine yeterli gıda giremeyen Gazze’deki Filistinliler arasında “fakru zaruret” seviyesi ablukanın uygulanmaya başladığı tarihten buyana üç kat artmıştır. Abluka Gazze ekonomisinin belini bükmüş ve Filistinlilerin geçim kaynaklarını ve evlerini harap etmiştir.
 
Taleplerimizin, 2010 BM İnsani Hakları Konseyi’nin amacı insani yardımların girişinin sağlanması için ablukayı delmek olan 1. Özgürlük Filosu’na yapılan saldırıya yönelik atadığı vaka inceleme heyeti kararının yanı sıra BM Güvenlik Konseyi 1860 Kararı 2009 Ocak ayı adaptasyonuna uygun olduğuna inanıyoruz. 2. Özgürlük Filosu’nun güvenli bir şekilde geçişine müsaade edilmesi için tüm hükümetlere çağrıda bulunmak ve bu pasif uluslararası insani çabayı desteklemek, BM temsilcilerinin kargoları denetleme ve onaylamalarını sağlamak adına elinizden gelen her şeyi yapmanızı talep ediyoruz.
 
Bu önemli konuya göstermiş olduğunuz ilgiden ötürü teşekkürlerimizi sunar ve olumlu cevabınızı bekleriz.
 
Saygılarımızla, 
Mairead Maguire  (1976)           
Rigoberta Menchu Tum  (1992)
Jody Williams (1997)
Shirin Ebadi (2003)

İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024