İngiliz aktivisit Kevin Ovenden, “Filistin sorunu Doğu ile Batı arasındaki çekişmenin en büyük anahtarıdır. Eğer biz bu sorunu çözersek hem Ortadoğu’ya hem dünyaya barış gelir. Bu misyon bizim için çok önemli. İnşallah Gazze önlerine geldiğimizde insanlık kazanır” dedi.
Filistin’e ilaç, tıbbi malzeme, çimento, demir vb. insani yardım malzemesi götüren 9 gemi, Kıbrıs’a doğru yola devam ediyor. Harekete katılan akitvistlerin büyük çoğunluğu Mavi Marmara gemisinde yer alıyor. Gemide 560 aktivist var. Geminin bu akşam 18.00 sularında Kıbrıs açıklarına ulaşması bekleniyor.
Aktivistler, Gazze önlerine geldiklerinde İsrail’in kendileri için hazırladığı askeri operasyona aldırış etmeden yolculuklarını sürdürüyor. Barış eylemcileri, İsrail’in bütü tehditlerine ve engelleme çabalarına rağmen uluslar arası kamuoyunun baskısıyla Gazze’ye gireceklerini düşünüyor.
Mavi Marmara gemisinde bulunan her aktivistin ayrı bir hikâyesi var. Gaye Somuncu, tüm başarılı kariyerini geride bırakarak harekete katıldı. Önemli kurumlara PİAR çalışmaları yapan Somuncu, son işinden istifa etti, şimdi Filistin yolunda. Bilkent Uluslar arası İlişkiler mezunu olan Gaye Somuncu, akıcı İngilizcesiyle Avrupa’dan gelen aktivistlere yardımcı oluyor. Somuncu, bu harekete nasıl katıldığını şöyle anlattı: “İnsanlık için bir şeyler yapmak istedim. Bir arkadaşım beni İHH’ya götürdü. Ve bu şekilde bu harekete katıldım. Çok mutluyum. Kesinlikle korkmuyorum. Çünkü yanlış bir şey yapmıyorum. Bundan sonra da bu tür eylemlerin içerisinde yer almaya devam edeceğim.”
Ortadoğu’nun anahtarı Filistin’de
Kevin Ovenden, Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım hareketine İngiltere’den katıldı. Viva Palestina’nın koordinatörü. İngiliz milletvekili George Gallaoway’ın yardımcısı. Bugüne kadar buna benzer onlarca eylemin içerisinde yer almış. 27 yıldır aktivist olduğunu söylüyor. Aktivistliği fedakarlık olarak tanımlıyor. Kevin, “Filistin sorunu Doğu ile Batı arasındaki çekişmenin en büyük anahtarıdır. Eğer biz bu sorunu çözersek hem Ortadoğu’ya hem dünyaya barış gelir. İnsanlık kazanır. Bu misyon bizim için çok önemli. İnşallah Gazze önlerine geldiğimizde insanlık kazanır” dedi.
Gemideki doktor aktivistler
Dr. Mevlüt Yurtseven ise “Üzerime düşeni yapmak için yola çıktım. Bu hem insani, hem vicdani hem de benim için dini bir sorumluluk” şeklinde konuştu.
Yurtseven, gemide rahatsız olanlara ilk müdahaleyi yapan doktorlardan.
Harekete Amerika’dan katılan İran asıllı Fatma Muhammedali ise daha önce karadan yapılan iki konvoya katılmış.
Avukatlık yapıyor. Amerikalı aktivistlerle birlikte hareket eden Fatma, Gazze’deki doktorlarla sürekli temas halinde olduklarını anlatıyor. Gazze’ye ilaç ve tıbbi malzemelerin girişinde büyük bir sıkıntı yaşandığını ifade eden Fatma, bu sorunu çözmek için iki konvoyda Filistin’e 500 bin dolarlık ilaç ve tıbbi cihaz götürdüklerini belirtti.
Kadınlar beyaz güvercinler
Fatma Muhammedali, ülkelerin soruna duyarsız kalması üzerine son yıllarda sivil insanların soruna el attıklarını, Filistin’e barışı bu insanların getireceğini söyledi. İranlı eylemci, gemide çok sayıda kadın aktivist olduğunu ifade ederek, bu kadınların beyaz güvercinler olduğunu söyledi.